Leder

I Spanien har fængselsdom til rapper sat ild i diskussionen om grænserne for ytringsfriheden

En sang og 64 tweets har ført til en fængselsdom og nu voldelige protester i spanske gader. Sagen mod rapperen Pablo Hasél har sat fut i en ophedet debat om ytringsfrihedens tilstand i Spanien. Grænserne er så snævre, at det ikke er et demokrati værdigt
Pablo Hasél er dømt for at glorificere terrorisme og æreskrænke Spaniens tidligere konge.

Pablo Hasél er dømt for at glorificere terrorisme og æreskrænke Spaniens tidligere konge.

Ramon Gabriel

Udland
20. februar 2021

I flere dage har der været bål, brand og voldelige sammenstød i adskillige spanske byer, hvor tusinder af demonstranter er gået på gaden i protest over arrestationen af rapperen Pablo Hasél tidligere på ugen.

Den 32-årige stærkt venstreorienterede sanger er blevet idømt fængselsstraf for at have »glorificeret terrorisme« og fornærmet det spanske kongehus i sine sangtekster og på sociale medier.

Sagen har givet ekstra brændstof til en ophedet debat om ytringsfrihedens snævre grænser i Spanien, da Pablo Hasél blot er en i en længere række af spaniere, som de seneste år er blevet retsforfulgt for at have ytret sig kritisk og kontroversielt.

Pablo Hasél blev dømt på baggrund af en sang og 64 opslag på Twitter i perioden 2014-2016. Her beskrev han blandt andet den skandaleombruste tidligere konge Juan Carlos, der abdicerede i 2014 og sidste år forlod Spanien, som en »mafiaboss«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Pablo Hasel opfordrer til drab på navngivne personer og har truet vidner. Hans sag bruges skamløst af Podemos og af catalanske nationalister, som nærmest hylder den igangværende vold i gaderne. Hold kæft, hvor er jeg træt at en hyklerisk venstrefløj, som hylder selv den værste bærme, men samtidigt kæfter op, når det er højrefløjen, der siger noget kontroversielt. Lederen af Podemos, Pablo Iglesias, har anmeldt en fyr, der demonstrerede foran Iglesias luksusvilla og råbte “tæge” til ham. Og i Danmark sigter vi altså også folk for at brænde en dukke af. Og tak for det!

Ole Arne Sejersen, Finn Thøgersen og Gert Hansen anbefalede denne kommentar

ER det nu også ytringsfriheden der er problemet, eller er det i virkeligheden kendiseffekten, - med krav fra enten eliterne eller masserne, om at stå over retsprincipperne og lovene.

Bjørn Pedersen

Man kan stå over loven... og stå langt under den. Så langt, at den ikke repræsenterer én, at den ikke har en interesse deri, overhovedet.

Hvis man er som den catalanske rapper: Lad vær med at reklamere med det du tænker, før du selv har skabt dig din frihed til at ytre dig som du vil. Eller gør det på en måde hvor du taler magtens sprog - også selvom magten ikke KAN sige de samme ting, slet ikke har ORD for de problemer du ser omkring dig. Men de kan have ord der ligner, koncepter de selv kan forholde sig til. Det er den eneste måde de kan se dig og dit samfund, dine ideer på, det nærmeste vindue ind til, det som i er. Eller, det er den eneste der ikke ender med kamptropper der mejer dig ned i et forfejlet forsøg på oprør, fordi du har en romantisk idé om hvordan et oprør ser ud. Deres vold, eller "magtanvendelse", er størrere og bedre end din.

Hvorfor må vi ikke høre, hvad manden har sagt/skrevet/rappet. Det er sku' da en elendig information og ditto leder.
Tak til Kasper Olesen for dog at løfte lidt af sløret for sagen faktiske indhold.

“Àngel malnacido, te mereces un tiro, te apuñalaré, me has arruinado, te arrancaré la piel a tiras”. På dansk nogenlunde: “Angel, dit dumme svin, du fortjener en kugle, jeg dolker dig, du har ruineret mig, jeg flår din hud i trevler”. Digt dedikeret til byen Lleidas borgmester, Àngel Ros.

“Merece que explote el coche de Patxi López” /
“Gid Patxi Lopez’ bil må blive sprængt i luften”. Patxi Lopez er en baskisk socialist, medlem af parlamentet og tidligere på ETA’s liste over udvalgte attentatmål. Bilbomber var som bekendt en af ETA’s yndlingsmetoder.

"No me da pena tu tiro en la nuca, pepero. Me da pena el que muere en una patera. No me da pena tu tiro en la nuca, socialisto" /
“Jeg bliver ikke trist over en kugle i din nakke, du konservative politiker. Jeg bliver trist over immigranten, der dør ii sin jolle. Jeg bliver ikke trist over en kugle i din nakke, du socialdemokrabatiske politiker”.

"Que alguien clave un piolet en la cabeza de José Bono"/
“Gid nogen må hugge en økse i José Bonos hoved” (tidl. socialistisk minister).

"En mi escuela pública había violencia y no era etarra sino de retratos de la monarquía encima de la pizarra" / “På min skole var der vold, men det var ikke ETA, der stod bag. Volden var de portrætter af kongehuset, som hængte over tavlen”.

Blot en lille uddrag af tekster, som Hasel er dømt for. Den sidste synes ikke voldsom, men man skal hele tiden huske på, at terrortruslen er mere relevant i Spanien end i Danmark. Enhver form for hyldest af ETA er no-go.

Findes der folk på Information, som kan læse spansk? Det ville være anbefalelsesværdigt at læse lidt mere bredt, før man skriver belærende ledere. Kan vi i DK forestille os medlemmer af et regeringsparti, som tweeter “min fulde støtte til de unge antifascister” (citat Pablo Echenique fra Podemos), alt mens gaderne brænder, brosten kastes mod politiet og butikker røves?

Tak for oversættelsen, Kasper Olesen. Holder med dig i at det ville være godt, at høre lidt om den ikke-engelsktalende verden. Det blir lidt ensidigt at se det hele gennem angelsaksiske filtre.

Gert Hansen, Bjørn Pedersen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar