Leder

Trods opsigtsvækkende tysk dom til syrisk officer er tilliden til al-Assad intakt

En tysk domstol har idømt en syrisk eksofficer fire et halvt års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden. Alligevel bevarer omverdenen et tillidsforhold til den øverste ansvarlige for krigsforbrydelserne: Bashar al-Assad
En tidligere syrisk efterretningsofficer (yderst til højre) er ved den tyske domstol i Koblenz blevet dømt for forbrydelser mod menneskeheden ved medvirken til 30 tilfælde af tortur mod fanger i det berygtede al-Khatib-fængsel i Damaskus. Sagen er det første eksempel på, at en højtstående syrisk officer er blevet retsforfulgt efter FN’s ’universelle retsorden’.

En tidligere syrisk efterretningsofficer (yderst til højre) er ved den tyske domstol i Koblenz blevet dømt for forbrydelser mod menneskeheden ved medvirken til 30 tilfælde af tortur mod fanger i det berygtede al-Khatib-fængsel i Damaskus. Sagen er det første eksempel på, at en højtstående syrisk officer er blevet retsforfulgt efter FN’s ’universelle retsorden’.

THOMAS LOHNES

Udland
26. februar 2021

Det vakte berettiget opsigt, da en domstol i Tyskland i sidste uge sendte en tidligere syrisk efterretningsofficer fire et halvt år i fængsel. Manden blev dømt for forbrydelser mod menneskeheden ved medvirken til 30 tilfælde af tortur mod fanger tilbageholdt i den syriske sikkerhedstjenestes berygtede al-Khatib-fængsel i Damaskus.

En overordnet til den dømte, der ligeledes står anklaget ved retten i Koblenz, er tiltalt for medvirken til tortur af 4.000 fanger, der førte til 58 dødsfald, og hans sag ventes afgjort i oktober. De to tiltalte blev anholdt i Tyskland, hvor de havde søgt om status som flygtninge, men blev genkendt af landsmænd, hvoraf 17 har optrådt som vidner i de to sager.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Det er bedrøveligt, men forventeligt, at FN kører fast, når institutionen vil forsøge sig med noget så alvorligt som at oprette et tribunal til pådømmelse af Assad-regimets notoriske krigsforbrydelser.

Selvfølgelig bliver der nedlagt veto af et af de permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - FN er ikke til noget som helst, når det gælder skarpe situationer.

Peter Beck-Lauritzen

Er tilliden intakt til al-Assat? Hvem har det og hvordan? Nogen der ønsker at træde frem og bekræfte tilliden?

Pernille Laier Larsen

@Lasse Ellegaard - arggg du skriver nærmest i en bisætning, at Tesfaye har bestilt en revurdering. Det er da en nyhed....! Hvor har du den information fra? Jeg kunne godt tænke mig at læse, hvad en "revurdering" betyder, og hvem der skal lave den. Tak for at sætte fokus på en virkelig vigtig sag. Min opfordring er at gå videre med at grave i Flygtningenævnet og deres påståede politiske uafhængighed...

Man skal huske på at der er ført informationskrig mod Syrien fra vestlig side igennem mange år - og at de mange udenlandske magters ulovlige involvering i ødelæggelsen af Syrien slipper fra det uden påtale, overhovedet.

Det er uhyre veldokumenteret og vedgået fra især amerikansk side, at man åbenlyst har krænket FN-pagten ved at blande sig i en stats suveræne anliggender, tilført krigskapacitet, bombet uden et retligt grundlag og vedtaget sanktioner, som hviler på dubiøse anklager om kemisk krigsførsel, overlagte massedrab på civile m.m.

Og glemt er det tilsyneladende at USA i en del år anvendte Syrien som samarbejdspartner ved torturering af ulovlige, amerikanske fanger. Dén del skal slet ikke ind i ligningen, hvilket understreger politiseringen og misbruget af FN.

OPCW er desuden ramt af en voldsom skandale, som søges nedtonet og begravet i offentligheden; flere højt estimerede fagfolk fra OPCW har klaget og kritiseret over at deres rapportering fra Douma, Syrien, om det påståede kemiske angreb, er blevet hijacket og ændret, således at den kunne legitimere det amerikanske krydsermissilangreb på Syrien i 2018.
https://wikileaks.org/opcw-douma/

Apropos Wikileaks, så er justitsmordet på Assange fortsat igang; naturligvis må der statueres et eksempel, hvis journalister får nys om realpolitikkerne i det amerikanske imperium.

Mikael Velschow-Rasmussen, Jan Jensen, Anders Graae, Per Torbensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Hanne,
skal man forstå dit indlæg sådan, at du mener, at de to omtalte personer ikke skal straffes, fordi deres forbrydelser kun er vestlig propanda?
Jeg har lidt svært ved at tolke din holdning.
Jeg er dog enig i, at USA med flere har begået uhyrligheder i andre lande.

Apropos Mellemøsten. Er det ikke snart på tide at sende udenrigsministeren og kronprinsparret sammen med repræsentanter fra det danske erhvervsliv til Saudi-Arabien? Det er snart fire år siden!

Erik Karlsen, nej - og USA har begået uhyrligheder i Syrien også.