Leder

EU’s vaccinepas kan give falsk tryghed

EU-Kommissionen lægger op til et nyt fælleseuropæisk vaccinepas, som skal åbne grænserne igen og give især turistindustrien nyt liv. Men indførelsen af passet er hverken uproblematisk eller ukompliceret
»Passet dufter sødt af åbne grænser, sommerferie i syden og en mere direkte rute mod et nogenlunde normalt Europa,« skriver sydeuropakorrespondent Martin Gøttske.

»Passet dufter sødt af åbne grænser, sommerferie i syden og en mere direkte rute mod et nogenlunde normalt Europa,« skriver sydeuropakorrespondent Martin Gøttske.

Jens Dresling

Udland
18. marts 2021

Et fælles EU-vaccinepas skal bane vejen for den store europæiske genåbning efter et år med coronapandemi. Sådan lyder det fra EU-Kommissionen, der onsdag præsenterede sit forslag til et fælleseuropæisk såkaldt »digitalt grønt certifikat«, der igen skal gøre det muligt at rejse frit mellem EU’s medlemslande.

Ifølge forslaget skal certifikatet udstedes til borgere, der allerede er blevet vaccineret, har en negativ COVID-19-test eller allerede har været syg med coronavirus.

Passet dufter sødt af åbne grænser, sommerferie i syden og en mere direkte rute mod et nogenlunde normalt Europa. Og især for de turistafhængige sydeuropæiske økonomier fremstår passet som en mulig redning fra endnu en katastrofal sommer.

Men vaccinepasset er bestemt ikke ukontroversielt eller ukompliceret. EU-landene har i en længere periode skændtes om, hvordan passet i praksis skal fungere – og om det i det hele taget er en god idé.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Men det er undersøgt, at man nok ikke smitter så meget, hvis man er vaccineret, baseret på en variansanalyse af 15000 test i Israel.

https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid-19-pfizer-vaccine-....

Sagen er simpel. Man får, hvad man har bestilt. Og hvis man (regeringslederne) ikke er tilfredse, kan de jo blot stemme imod, for hvis blot en premierminister stemmer imod, er der ingen aftale.

Men uden aftale er der heller ingen grønt pas. Og uden dette, er der helt lukket for passage til en række EU-lande, medens andre EU-lande vil krævende tidskrævende kontrol, der i øvrigt skal betales af grænsegængeren.

Anders Thornvig Sørensen

Udenlandske turister gav i 2019 Danmark en indtægt på 57,7milliarder kr. Kilde: Visit Denmark, nøgletal om turismen i Danmark. Turisterne kommer primært fra Tyskland, Norge, Sverige og andre nærtliggende lande.

Videre: Udenlandske turister står for 43,5% af den samlede turistomsætning. Den samlede turisme skabte 169.000 arbejdspladser i 2018, hvilket omregnet svarer til, at udenlandske turister skabte lidt over 70.000 arbejdspladser.

Hvis folk stadig udgjorde en uaccepteret smitterisiko efter at være blevet vaccineret, må jeg spørge, hvornår det så bliver acceptabelt ufarligt at lade dem gå uden for en dør.

Det er jo heller ikke holdningen i det politiske liv. Her lyder beskeden, at Danmark kan lukke helt op igen, når så og så mange er blevet vaccineret. At indføre vaccinepas er logisk efter denne tankegang.

Finn Christensen

Den teoretiske risiko for smitte er meget lille.
Først skal du have haft sygdommen eller være vaccineret.
Så bliver du ikke selv syg.
Så møder du en der er syg, som afleverer nogle virus til dig.
Inden dit immunsystem opdager dem og slår dem ned, når du at smitte en anden.

Skal man tage hensyn til den risiko, skal man også gå med hjelm i det indre København. Det kan ikke udelukkes at en tagsten falder ned og rammer dig!

Anders Thornvig Sørensen

Tilføjelse. Hvis de nationale grænser forbliver lukkede sommeren over, kan en forøget indenlandsk turisme måske kompensere for tabet af udenlandske turister. Det skulle i givet fald være fordi Danmark internt lukkede op, mens grænserne forblev lukkede udadtil. Hvis der kommer nye nedlukninger i andre lande i løbet af foråret, er det ikke godt at vide, hvor man ender henne.