Leder

Globale udledninger er igen hastigt på vej op. Den globale klimapolitik skal strammes op

Ny CO2-opgørelse fra det Internationale Energiagentur viser på skræmmende vis, hvilken ødelæggende klimapolitiks kurs vi tilsyneladende er låst fast i globalt
Kina er den eneste af de store økonomier, der samlet for hele 2020 har vækst i CO2-udledningerne.

Kina er den eneste af de store økonomier, der samlet for hele 2020 har vækst i CO2-udledningerne.

Jianan Yu

Udland
6. marts 2021

Tirsdag publicerede det Internationale Energiagentur, IEA, deres årlige ’Global Energy Review: CO2 emissions in the 2020’, og det er dyster læsning.

Opgørelsen fra IEA begynder ellers positivt med data for, hvor meget de globale CO2-udledninger faldt, da COVID-19 i begyndelsen af året lukkede store dele af verden ned.

Målt over hele 2020 faldt forbruget af energi med fire procent, hvilket gav et samlet fald i de globale udledninger på 5,8 procent. Det er det største fald siden Den Anden Verdenskrig.

Især nedlukningen af transport både lokalt og internationalt har haft enorm betydning for faldet i de globale udledninger. IEA’s tal viser, at mere end halvdelen af faldet i CO2-udledninger i 2020 skyldes et fald i forbruget af olie til brændstof.

Men det historiske fald i de globale CO2-udledninger er snart bare en parentes i historien, for som IEA’s tal for de seneste måneder af 2020 viser, så er udledningerne globalt igen hastigt på vej op.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Glimrende artikel, der rammer centralt ned i den globale problematik. Den er i korthed, at de ikke-vestlige lande har stort efterslæb i forhold til vesten, når det drejer sig om at høste frugterne fra den billige, fossile energi.

Desværre har de ikke-vestlige lande ikke tid eller råd til at dække dette efterslæb med vedvarende energi. Ikke engang Kina, som nok har råd, kan levere vedvarende energi nok til at servicere vestens behov for billige forbrugsvarer. Derfor er de nødt til at udskyde den fuldstændige overgang til vedvarende energi til 2060, hvis alt går vel. Det er 10 år efter EU´s målsætning, og det er måske rimeligt nok i og med, at vi har eksporteret omkring en tredjedel af vores CO2 udslip til Østasien siden 1990.

Det understreger behovet for CO2 – og drivhusgasser i øvrigt – i hele den vestlige verden. Danmarks fodslæbende arbejde med en CO2-afgift pynter ikke på Danmarks ry som foregangsland, og regeringen bør sætte tempoet gevaldigt op – ikke mindst med at overbevise den politiske højrefløj og industrien om, at det kan gøres uden at Danmark mister arbejdspladser – set i et nettoperspektiv.

I øvrigt kunne det være interessant at se statistikken opdelt på vestlige og ikke vestlige lande. Og det skal helst være uden Rusland, der på grund af særlige omstændigheder næsten ikke behøver at reducere sit udslip af drivhusgasser i perioden 1990-2020.