Leder

Hollands coronavalg er kun demokratisk i ordets allersmalleste betydning

Europas nærmeste land går til stemmeurnerne efter en valgkamp uden kamp. En valgkamp, hvor corona har overskygget alt andet i en grad, at det synes dediceret udemokratisk. Der skulle ellers været nok at diskutere: Hollands uheldige rolle i Europa for eksempel
Den liberalkonservative statsminister Mark Rutte er favorit til at genvinde valget, selv om han har solgt sig selv som ’den kompetente leder’, samtidig med at det land, han leder, har håndteret test, masker og vacciner elendigt.

Den liberalkonservative statsminister Mark Rutte er favorit til at genvinde valget, selv om han har solgt sig selv som ’den kompetente leder’, samtidig med at det land, han leder, har håndteret test, masker og vacciner elendigt.

Bart Maat

Udland
17. marts 2021

Onsdag aften bliver der optalt stemmer i Holland efter tre dages stemmeafgivning med COVID-afstand og tre ugers valgkamp, der har været håbløst kedelig og ensidig.

Tror man målingerne, er resultatet givet på forhånd: Statsminister Mark Rutte fra det liberalkonservative parti VVD, som allerede har siddet ti år på posten, genvinder magten med bravur og bliver Hollands længst siddende regeringschef nogensinde.

Det har reelt været et valg uden valgkamp. Alt er foregået i skyggen af en truende tredje COVID-bølge, så ingen er gået dør til dør med flyers, ingen debatter på skolerne, ingen taler på torvene, ingen vælgermøder. Alt på skærm, på Facebook og i tv-studier.

Diskussionerne om vaccinepas, test og det nye udgangsforbud efter klokken 21 har overskygget alt andet.

Der var rigeligt at tale om: Holland er stadig bagud på den grønne omstilling, fordi landet er så afhængigt af gas. Holland befinder sig i en boligkrise, hvor de færreste har råd til at bo i byerne. Den store sag om børnepenge, som i januar væltede regeringen, er en uhørt stor skandale. Og så er der Hollands rolle i Europa.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er et mærkeligt land: så tæt på os og dog på så mange måder nærmest vores modsætning.

De sparrer og er nærrige.

Torben Lindegaard

@Christian Bennike

Jeg deler helt din forundring over, at Danmark allierer sig med netop et skattelyland som Holland.

De tidligere 5 Nederlandske Antiller er nu fortsat som enten kommuner i Nederlandene - 3 stks - eller selvstændige lande i Nederlandene - 2 stks plus Aruba, der blev selvstændig under Nederlandene tidligere.

Under alle omstændigheder er der tale om hjemsteder for utallige off-shore selskaber.
Vi burde holde os langt væk.

Det er i allerhøjeste grad mærkeligt, at den den socialdemokratiske regering i Danmark i den grad har allieret sig med de mest konservative kræfter i Europa. Man kunne ønske, at vi havde en europaengageret venstreopposition, som kunne få regeringen til at forklare sig eller ændre politik.