Leder

Myanmars militærjunta har forregnet sig – det kan ende i et blodbad

Det kan ende i et decideret blodbad, hvis ikke Myanmars generaler indser, at de vil forblive forhadte – med eller uden Aung San Suu Kyis politiske indblanding – og at de ingen mulighed har for at øge deres legitimitet ved stemmeboksene
Mindst 18 personer blev i weekenden dræbt af sikkerhedsstyrker under folkelige protester i Yangon i Myanmar. Det kan ende i et decideret blodbad, hvis ikke Myanmars generaler indser, at de har forregnet sig.

Mindst 18 personer blev i weekenden dræbt af sikkerhedsstyrker under folkelige protester i Yangon i Myanmar. Det kan ende i et decideret blodbad, hvis ikke Myanmars generaler indser, at de har forregnet sig.

Andres Pantoja / SOPA Images

Udland
3. marts 2021

I de tidlige morgentimer den 1. februar blev Aung San Suu Kyi det politisk mest prominente offer for et militærkup, der har kastet Myanmar ud i kaos og genindført diktatur. Det vides fortsat ikke med sikkerhed, hvor hun har opholdt sig siden.

At hun er ved godt helbred, blev først bekræftet mandag, hvor hendes advokat fik et glimt af den 75-årige afsatte leder. Det skete i forbindelse med en absurd retssag afholdt online af en domstol i hovedstaden Naypyidaw. Her tilføjede militæret nye anklager til dem, Suu Kyi allerede havde imod sig. Umiddelbart efter kuppet blev hun tiltalt for ulovlig import af seks walkie-talkie-radioer og for at have brudt en lov om naturkatastrofer i forbindelse med regeringens håndtering af coronapandemien.

Forud for retsmødet havde militæret gravet dybt i landets lovbøger og fundet en paragraf fra kolonitiden, der forbyder offentliggørelse af information, som »kan skabe frygt eller uro«. Anklagerne kan ikke kun føre til årelange fængselsstraffe. De kan også betyde en fratagelse af politiske rettigheder for Myanmars suverænt mest populære politiker.

Junta i forklædning

Det er givetvis planen. Kupmagerne under ledelse af general Min Aung Hlaing har lovet at afholde valg inden for et år, når den nuværende undtagelsestilstand er ovre. Ved at sætte Aung San Suu Kyi ud af spillet forsøger juntaen at finde en mulig vej til at blive ved magten med et skær af legitimitet.

Meget tyder på, at Min Aung Hlaing har ladet sig inspirere af Thailand. En uges tid efter kuppet sendte han et brev til den thailandske premierminister Prayut Chan-o-cha, der ligeledes kom til magten ved et kup. Eksgeneralen Prayut har ikke ladet sig ryste af anklager om valgsvindel eller krav om demokratiske reformer hos den unge og urbane middelklasse.

Men Myanmar er ikke Thailand. Tatmadaw, som de væbnede styrker kaldes, har stort set ingen opbakning i den bredere befolkning. Det er ikke lykkedes juntaen at finde allierede blandt grupper i samfundet, der ikke brød sig om Aung San Suu Kyi og hendes parti Den Nationale Liga for Demokrati.

I stedet stiger antallet af dræbte og sårede, mens de massive folkelige protester fortsætter. Mindst 18 personer blev i weekenden dræbt af sikkerhedsstyrker. Det kan ende i et decideret blodbad, hvis ikke Myanmars generaler indser, at de har forregnet sig. De vil forblive forhadte – med eller uden Aung San Suu Kyis indblanding – og har ingen mulighed for at øge deres legitimitet ved stemmeboksene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her