Tysk delstatsvalg

Tysk supervalgår: Hep endelig på De Grønne. Men de bliver hurtigt grågrumsede, når de regerer

Søndag skydes der gang i supervalgåret i Tyskland. Det er underdækket i Danmark, og det er en skam, for ikke mindst De Grønnes vej til magten efter Merkel-æraen bliver afgørende for Europas fremtid
Den grønne ministerpræsident i delstaten Baden-Württemberg, altså Winfried Kretschmann, er knap nok er kendt nord for grænsen. Det bør ændre sig her i 2021, hvor der fra søndag og frem til september skal vælges nye regeringer i hele seks tyske delstater og i Forbundsdagen i Berlin, hvor også Merkels afløser skal findes.

Den grønne ministerpræsident i delstaten Baden-Württemberg, altså Winfried Kretschmann, er knap nok er kendt nord for grænsen. Det bør ændre sig her i 2021, hvor der fra søndag og frem til september skal vælges nye regeringer i hele seks tyske delstater og i Forbundsdagen i Berlin, hvor også Merkels afløser skal findes.

Thomas Kienzle

Udland
13. marts 2021

Kender du Ted Cruz, men har aldrig hørt om Winfried Kretschmann? Ikke så sært!

Den republikanske senator fra Texas, altså Ted Cruz, har i årevis været en del af Circus Trump i det amerikanske topartisystem, som politisk er gone wrong, men som mediemæssigt er garant for drama.

Den grønne ministerpræsident i delstaten Baden-Württemberg, altså Winfried Kretschmann, er derimod del af et flerpartilandskab i Tyskland, der i de seneste 16 år med Merkel har været usædvanligt stabilt, ja, på kanten af det kedelige.

Parret med dansk underdækning af tysk politik, er det derfor ikke så sært, at Winfried Kretschmann knap nok er kendt nord for grænsen. Det bør ændre sig her i 2021, hvor der fra søndag og frem til september skal vælges nye regeringer i hele seks tyske delstater og i Forbundsdagen i Berlin, hvor også Merkels afløser skal findes.

Det er historisk vigtigt. Med Brexit fløj Danmarks vigtigste partner ud af EU, og Tyskland blev endnu større i centrum af Europa. Samtidig fortsætter den geopolitiske udvikling og landenes nationale fokus med at give europæisk og især tysk forsvars-, industri- og klimapolitik en stadig vigtigere rolle.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

De tyske grønne har desværre forlængst mistet det meste af farven.

Det hænger rigtigt meget sammen med at de har forladt ønsket om grundlæggende samfundsforandringer - basisdemokrati, en virkelig tilstrækkelig miljøpolitik og global solidaritet inkluderet modstand mod for eksempel NATO og EU.

I stedet er det blevet et magt-eliteparti med topstyring, som er pro-EU og pro-vesten, og hvor de store samfundsforandringer dermed er skubbet til side.

Det har meget at gøre med den udvikling, som jeg har skrevet om i
"De Europæiske Grønne, EU og Magten"
som kan læses her: http://fremtidsmaskinen.dk/

Jørgen Mathiasen

Hvis man er et politisk parti men ikke vil regere, så skal man bare sige det til vælgerne.
Så ordner de resten.

Jørgen Mathiasen

Det er muligt at danne regeringer i Tyskland uden CDU. Vi kan derfor komme til at opleve en regering uden konservativ deltagelse efter forbundsdagsvalget i september.

Det er en af konklusionerne efter valgene i forbundslandene Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. Og når man desuden kan notere, at De Grønne nu også har en større andel af stemmerne blandt de ældste vælgere, og at nogle vælgere går fra CDU til De Grønne, så er det tydeligt, at Tyskland er ved at få et nyt folkeparti.