Leder

De tyske butikker er lukkede – men politikerne i Merkels parti er stadig til salg

Maskeskandalen i CDU/CSU kan faktisk få betydning for det tyske supervalgår 2021. En ganske fortjent betydning
Nikolas Löbel fra Angela Merkels parti, CDU, og gruppenæstformand i CSU, Georg Nüßlein (på billedet, red.), har angiveligt tjent millioner på at sælge masker til virksomheder og private plejehjem under coronakrisen, mod en såkaldt "provision".

Nikolas Löbel fra Angela Merkels parti, CDU, og gruppenæstformand i CSU, Georg Nüßlein (på billedet, red.), har angiveligt tjent millioner på at sælge masker til virksomheder og private plejehjem under coronakrisen, mod en såkaldt "provision".

Christian Spicker

Udland
10. marts 2021

Kan du huske foråret 2020, hvor sygeplejersker og ældreplejere høstede bifald fra alverdens balkoner, gader og stræder?

De uger brugte Nikolas Löbel fra Angela Merkels parti, CDU, på at sende tilbud fra sin mailkonto i Forbundsdagen til tyske firmaer og private plejehjem: Udbuddet er knapt, men jeg kan hjælpe med at skaffe store mængder beskyttelsesmasker – mod provision, forstås.

CDU-politikeren har angiveligt tjent næste to millioner kroner på formidlingen. Og han er ikke alene: Fra sydtyske CSU har gruppenæstformand Georg Nüßlein tjent en lignende sum på det samme trick, som kun er muligt på baggrund af de forbindelser, de har fået i kraft af deres (skattefinansierede) job som parlamentsmedlemmer.

Begge prøvede at redde deres røv ved at træde ud af partigruppen og forsikre om, at de ikke stiller op igen ved efterårets tyske valg. De forhandlede altså til det sidste om deres karrierer – og dermed om politikerpension, løn og diæter. Men i Merkels parti blev det hurtigt åbenlyst, at affæren kan blive en alvorlig trussel for Europas største parti.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her