Leder

De tyske butikker er lukkede – men politikerne i Merkels parti er stadig til salg

Maskeskandalen i CDU/CSU kan faktisk få betydning for det tyske supervalgår 2021. En ganske fortjent betydning
Nikolas Löbel fra Angela Merkels parti, CDU, og gruppenæstformand i CSU, Georg Nüßlein (på billedet, red.), har angiveligt tjent millioner på at sælge masker til virksomheder og private plejehjem under coronakrisen, mod en såkaldt "provision".

Nikolas Löbel fra Angela Merkels parti, CDU, og gruppenæstformand i CSU, Georg Nüßlein (på billedet, red.), har angiveligt tjent millioner på at sælge masker til virksomheder og private plejehjem under coronakrisen, mod en såkaldt "provision".

Christian Spicker

Udland
10. marts 2021

Kan du huske foråret 2020, hvor sygeplejersker og ældreplejere høstede bifald fra alverdens balkoner, gader og stræder?

De uger brugte Nikolas Löbel fra Angela Merkels parti, CDU, på at sende tilbud fra sin mailkonto i Forbundsdagen til tyske firmaer og private plejehjem: Udbuddet er knapt, men jeg kan hjælpe med at skaffe store mængder beskyttelsesmasker – mod provision, forstås.

CDU-politikeren har angiveligt tjent næste to millioner kroner på formidlingen. Og han er ikke alene: Fra sydtyske CSU har gruppenæstformand Georg Nüßlein tjent en lignende sum på det samme trick, som kun er muligt på baggrund af de forbindelser, de har fået i kraft af deres (skattefinansierede) job som parlamentsmedlemmer.

Begge prøvede at redde deres røv ved at træde ud af partigruppen og forsikre om, at de ikke stiller op igen ved efterårets tyske valg. De forhandlede altså til det sidste om deres karrierer – og dermed om politikerpension, løn og diæter. Men i Merkels parti blev det hurtigt åbenlyst, at affæren kan blive en alvorlig trussel for Europas største parti.

Få procent afgør valg

I medier og sociale netværk florerer syrligheder om, at butikkerne nok er lukkede, men man kan stadig købe politikerne i regeringspartiet.

Efter hårdt pres internt er både Nüßlein og Löbel nu blevet tvunget til at opgive deres partimedlemskab og droppe deres mandater i Forbundsdagen. Men spørgsmålene forbliver:

Hvor meget skader det den nye CDU-chef Armin Laschet og hans formodede kanslerkandidatur?

Og hvad kommer skandalen til at betyde for weekendens delstatsvalg i Rheinland-Pfalz og Baden-Württemberg, der skyder gang i det tyske supervalgår 2021?

I Baden-Württemberg har De Grønne siddet på regeringsmagten siden 2011. Allerede før maskeaffæren stod CDU til et historisk elendigt valg under 25 procent – nu kan det blive endnu værre. I det SPD-ledede Rheinland-Pfalz kan maskeraden blive et endnu større problem, for her kan få procent blive afgørende for CDU.

Skandalen får det altså til at se endnu sværere ud for CDU/CSU efter Merkel. Det burde man skåle på. Men vinderen kan især blive Alternative für Deutschland (AfD), der får et godt kort på hånden i sin foragt for »de gamle systempartier«.

Det er ærgerligt. Men når politikere i et land med stadigt stigende forskel mellem rig og fattig begynder at berige sig personligt på en krise som corona, ødelægger det tilliden til selve demokratiet. Og så har man som regeringsparti faktisk fortjent sin straf fra vælgerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her