Leder

Vaccinesamarbejde er en god idé – men Danmark skal ikke købe overskudsvacciner af Israel

Statsminister Mette Frederiksens pres for større vaccinekapacitet gennem et samarbejde med andre lande uden for EU kan i sidste ende gavne det europæiske fællesskab. Men det er ikke ligegyldigt, hvem man samarbejder med – og om hvad
Mette Frederiksen afviser, at hun bryder med EU-samarbejdet: Enegangen er et supplement, fordi produktionskapaciteten i EU ikke lever op til det forventede.

Mette Frederiksen afviser, at hun bryder med EU-samarbejdet: Enegangen er et supplement, fordi produktionskapaciteten i EU ikke lever op til det forventede.

Mads Claus Rasmussen

Udland
4. marts 2021

Det vækker betydelig opsigt, at statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag rejser til Israel sammen med den østrigske kansler Sebastian Kurz for at diskutere samarbejde om vaccineproduktion og muligvis nye fabrikker.

Det er næppe nogen ubehagelig opmærksomhed for den handlekraftige statsminister. Med samarbejdet placerer hun sig forrest i kampen for en mere effektivt vaccineproduktion og presser samtidig EU-Kommissionen, der er under heftig beskydning for sin middelmådige indsats på vaccinefronten. Og det omtrent samme dag – som Financial Times spydigt noterer – som Slovakiet annoncerer køb af to millioner doser af den russiske Sputnik-vaccine.

Billederne af de store kasser med Sputnik-vaccinen, der ankommer med flytransport til det lille EU-land, er sammen med ungarsk, østrigsk, dansk, polsk og tjekkisk udbrud fra det solidariske samarbejde om indkøb og fordeling af vacciner mellem de 27 medlemslande yderligere tegn på, at EU-Kommissionens forsøg på at holde sammen på landene smuldrer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rikke Nielsen

Hun har selv del i miseren omkring de få EU-vacciner. Det forsøger hun så at distancere dig fra nu. Det går naturligvis ikke. Vi husker alle at du roste indkøbene højt og flot.

Kim Folke Knudsen, David Zennaro, Erik Boye, Jørgen Mathiasen, John Andersen, Gert Romme, Ete Forchhammer og Bjarne Jensen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Det er sådan set prisværdigt, at Mette Frederiksen forsøger at handle os ud af de problemer som EU's afhængighed til medicinalfirmaer har ført med sig.

Hun forsøger at sætte os i en position med kontrol over leverancerne. Hun er en handlekraftig dame, og det viser hun endnu engang. Og heldigvis for os.

Jeg er dog skeptisk overfor, hvorfor det skal ske i et samarbejde med Israel. Også fordi det kan bunde i nogle af de mere usunde holdninger S også er bærer af ift. manglende beskyttelse af minoriteter, hvor hun måske kan spejle sig i situationen i Israel. Men lad os nu se, hvad det indebærer i praksis.

Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Marie-Christine Poncelet, Carsten Bjerre, Per Torbensen, jens christian jacobsen, Ete Forchhammer og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvorfor Israel? De har (siger de), vaccineret 40% af befolkningen (hvilken? - ikke nogen af de 12-14% ortodokse eller de palistinensiske).
At være god til at vaccinere en befolkning, er jo ikke det samme som, at være god til at udvikle og producere vacciner! Nuvel, Kåre Schults/Teva har, mod Natayahus vilje, lukket et par fabrikker i Israel, som producerede kopi medicin. Kan de mon producere vacciner?
Konkret info savnes og bevæggrunden for Mettes rejse!

Kim Folke Knudsen, Erik Boye, Mogens Holme, Karsten Hald Nielsen, Inge Lehmann, John Andersen, Oluf Dragsbo, Carsten Wienholtz, Mogens Kjær, Gert Romme, Ete Forchhammer , Frederikke Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Der er visse lande man ikke kan samarbejde med i denne forbindelse. Israel er en af dem.
Man bringer vacciner forbi en totalt omringet og indespærret palæstinensisk befolkning og ud til bosætterne, som fungerer som fortropper for en israelsk besættelsesmagt. Udover at bryde Oslo aftalen ( igen, igen), så er det også konventionsstridigt og bevidst et yderligere element i det systematiske forsøg på etnisk udrensning af palæstinenserne. Man samarbejder ikke med korrupte svindlere som Netanyahu eller andre forbrydere mod menneskeheden

Per Langholz, Anne Bruun, Erik Karlsen, Susana Ritius, Pietro Cini, Flemming Berger, Henning Thomsen, Anders Reinholdt, David Zennaro, Hanne Ribens, Erik Boye, Klaus Schwab, Jørgen Tryggestad, Anne-Marie Esmann, Marie-Christine Poncelet, Dorte Schmidt-Nielsen, Inge Lehmann, Elisabeth From, Lars Løfgren, Mads Greve Haaning, Claus Mortensen, Erik Winberg, Lise Lotte Rahbek, Per Klüver, Karen Møller Grothe, Maia Aarskov, John Andersen, Anders Graae, Svend Erik Sokkelund, Carsten Wienholtz, Carsten Munk, Mette Johansson, Ervin Lazar, Mogens Kjær, Gert Romme, Poul Søren Kjærsgaard, Peter Mikkelsen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Hald Nielsen, Ete Forchhammer , Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, Tonny Helleskov og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Er magten begyndt at stige Moder Mette til hovedet? Retorik som "Danmark først" (foran palæstinenserne i vaccinekøen) og børn med dansk statsborgerskab kan blive i flygtningelejre i Syrien er ellers noget man forbinder med det yderste højre som Nye Borgerlige.

Virkelig besynderlige tider. Og kun med udsigt til at blive være de næste mange årtier.

Anne Bruun, Susana Ritius, Anders Øhlers, Kim Folke Knudsen, Judith Kaastrup, Anders Reinholdt, Karsten Hald Nielsen, Jørgen Tryggestad, Anne-Marie Esmann, Elisabeth From, Per Klüver, Torben Lindegaard, John Andersen, Carsten Wienholtz, Mogens Kjær, Gert Romme, Poul Søren Kjærsgaard, Peter Mikkelsen, Palle Yndal-Olsen, Allan Glasdam, Ete Forchhammer , Frederikke Nielsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Men det er måske det, som skal til for at få en Socialdemokratisk regering anno 2021? For i resten af EU har Socialdemokraterne ikke gode kår for tiden, hvor den massive indvandring til EU har skubbet vælgerne mod højre i armene på den populistiske højre yderfløj.

Det ses i Sverige, Tyskland, Holland, Frankrig for at nævne dem jeg lige kan komme i tanke om. Og det er ikke noget særligt pænt syn.

Så hellere et tilpasset Socialdemokrati med Moder Mette i spidsen. Trods alt. Tænker flere Socialdemokratiske partier rundt i EU det kommende år vil tage lære af det.

Freddie Vindberg

Der er et eller andet ved de palæstinensere, som regeringen og blå blok,
ikke bryder sig om. Hmm.

Kim Folke Knudsen, Hanne Ribens, Anne-Marie Esmann, Carsten Bjerre, Lise Lotte Rahbek, Anders Graae, Gert Romme, Karsten Hald Nielsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hvad ved vi egentlig konkret om sagen, ikke meget, mest gætterier. Lad os nu se, hvad sker. Nej magten er ikke steget til hovedet, og ja hun roste EU, fordi hun troede jo som os andre , det sagte ord gjaldt, det gjorde det så ikke. Vi fik kun halvdelen af vaccinerne i første omgang, nu kommer der flere. Men ser vi frem i tiden, og det gør vores statsminister, hun er på forkant, hun ser ting, vi andre først opdager senere. Nogle mennesker inkl. enkelte politikere har den evne. Israel er mange ting, jeg bryder mig bestemt ikke om nuværende leder og håber han taber valget. Men skal vaccine suppl. hvis vacciner bliver hverdagen mod pandemien og dens mutationer, og informationer på området og viden, så kan det jo ikke vente på grund af et valg i Israel, hvis der er der, den viden er.
Hun satser, hun kan vinde og tabe, det ved vi næste uge.
Og det er ikke sandt hun ikke beskytter minoritetsgrupper, men hun kan jo ikke beskytte alle minoriteter i verden. Dog håber jeg hun påtaler vacc. af palæstinenserne, det ville jo klæde Israels leder at få det klaret, det ville i mine øjne være et plus for ham. Politik er en svær størrelse ind i mellem.

Nike Forsander Lorentsen, Carsten Bjerre og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Jeppe Lindholm, et spørgsmål om pest eller kolera? Wessel: "man sætte ølse for/man sætte ølse bag/pølsen beholder dog sin smag.

Læren af MF’s rejse idag: dygtighed og ordentlighed følges ikke nødvendigvis ad. Gælder også den nuværende statsminister. Hun bør få meget, meget travlt efter i morgen med at pudse og rense andet end sine vinduer.

Kim Folke Knudsen, Elisabeth From og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Karsten Hald Nielsen

Hvis man pillede sorte ud af vaccinekøerne i USA ville der rejse sig en tsunami af forargelse. Men når observatører beskriver, hvordan palæstinensere hives ud af vaccinations-køerne i Israel ... så er det uden interesse? Israel har mange gæstearbejdere (især fra Thailand) og disse tilbydes også vacciner ... men palæstinensere .... undertrykt af Israel og glemt af verden!

Anne Bruun, Erik Karlsen, Kim Folke Knudsen, Ete Forchhammer , Palle Yndal-Olsen, Jørgen Mathiasen, Marie-Christine Poncelet, Dorte Schmidt-Nielsen, Marianne Jespersen, Inge Lehmann, Elisabeth From, Erik Winberg, Maia Aarskov, Olaf Tehrani, Torben Arendal, Anders Graae, John Scheibelein, Mette Johansson, Ervin Lazar, Gert Romme og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Jan Troelsen

Jeg har lidt svært ved at vurdere, hvor seriøse sine oplysninger er, men de ser ud til at være meget useriøse. Her er hvad et hurtigt opslag på Wikipedia giver vedrørende Childrens Health Defense:

Children's Health Defense is an American 501c3 nonprofit advocacy organization,[1] known for its anti-vaccine activism. According to Seth Mnookin, much of the material put forth by the organization involves misinformation on vaccines and anti-vaccine propaganda.[2]

It was founded and is chaired by Robert F. Kennedy Jr.[3] Established under the name World Mercury Project in 2016, it has been campaigning against various public health programs, such as vaccination and fluoridation of drinking water.[4] The group has been contributing to vaccine hesitancy in the United States, encouraging citizens and legislators to support anti-vaccine regulations and legislation.[5][6][7]

Arguments against vaccination are contradicted by overwhelming scientific consensus about the safety and effectiveness of vaccines.[8][9][10][11]

Det er selvfølgelig ikke kvalitetscheck, men må dog mane til forsigtighed. Det er følgelig heller ikke et bevis for, at det er forkert, hvad dine kilder skriver. Som fx at Pfitzers vaccine dræbte 40 gange flere ældre og 260 gange flere yngre, end corona-virussen ville have gjort i samme periode.

Så vidt jeg hastigt kan se, er den israelske undersøgelse baseret på dødelighedsstatistikker og ikke på opfølgning af dødelighed for de vaccinerede. Den slag undersøgelser skal man være yderst varsom med at tage for gode varer, fordi alt andet end vaccinen også kan have indflydelse.

Nedenfor er der et link til noget af det mest seriøse, jeg har set om dødelighed og Corona. Hvis man skulle tro dine kilder, så må der være sket noget meget alvorligt med dødeligheden i Israel, uden at myndighederne har opdaget det. Og mindst halvdelen af de ældre vaccinerede ældre i Danmark ville være døde

For at sige det som det er: Det er helt usandsynligt. Så check venligst dine kilder før du videregiver deres oplysninger. Og for en god ordens skyld må du hellere så hurtigt som muligt fjerne din kommentar i Information.

https://videnskab.dk/forskerzonen/krop-sundhed/hvor-farlig-er-covid-19-f...

Rune Mariboe, Finn Thøgersen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Svend Erik Sokkelund, Jens Færgemann, Jørgen Tryggestad, Inge Lehmann og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Man tager sig til hovedet i fortvivlelse, når nogen kan finde på bare tanken om at hente vacciner ud af et land, endda en besættelsesmagt, ikke sørger for vaccination af befolkningen i de besatte områder.
At en dansk statsminister-rejse kan give anledning til den tanke siger vist mest af alt, hvor langt til højre vort kære land er skredet i løbet af 0,5. Og at hun ikke straks afviser tanken er uhyre pinligt.
I øvrigt er det i sig selv problematisk at hun stiller op som nyttig idiot i Netanyahus valgcirkus.

Anne Bruun, Kim Folke Knudsen, Pietro Cini, Ete Forchhammer , Henning Thomsen, Svend Erik Sokkelund, Erik Boye, Torben Burkal, Anne-Marie Krogsbøll, Karsten Hald Nielsen, Palle Yndal-Olsen, Carsten Munk, Ib Gram-Jensen, Inge Lehmann, Mihail Larsen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Sorry, der mangler et ord: - der ikke sørger for vaccination af befolkningen i de besatte områder.

jens christian jacobsen

Nu er vi mange der kan begynde at glæde os. Omsider har EMA, det europæiske lægemiddelagentur, på 'eget' initiativ, påbegyndt en validering af Sputnik V. De hævder at Rusland ikke har indsendt en ansøgning. Jeg kan til gengæld læse i den internationale presse, at befolkninger rundt omkring i EU efterlyser vaccinen.
Bedre sent end aldrig. Jeg lægger gerne arm til!

Nike Forsander Lorentsen, Mogens Holme, Palle Yndal-Olsen, Marie-Christine Poncelet og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Jan Troelsen

Jeg ser nu, at din kilde er en anden, end den jeg fandt. Din kilde er: IsraelNationalNews (INN). Det ser ikke ud til at gøre det meget bedre. Der er ikke meget at finde på nettet om dem. Og om ikke andet, så ændrer det ikke på substansen i min kritik

Jørgen Mathiasen

Løbet er åbenbart kørt for fremstillingen af vaccinebestillingerne i den almindelige offentlighed, men stats- og regeringscheferne kan ikke påberåbe sig uvidenhed, for de har selv taget beslutningerne: Der er bestilt rigeligt med vacciner. De er bare ikke produceret endnu.

Den aktuelle underforsyning af vacciner kan hverken afhjælpes med en dansk vaccineproduktion eller ved at studere den israelske vaccinekampagne. Der er ikke nogen danske vaccine og en produktion af en hvilkensomhelst vaccine kan ikke etableres i løbet af 7 eller 14 dage. Det aktuelle problem løses ved at producenter i Europa, som har en vaccine, leverer de mængder, de har forpligtet sig til.

De nævnte chefer fra Danmark, Østrig og Spanien arbejder nu også for indførelsen af et vaccinepas, dermed indfører landene forskelsbehandling, fast grænsekontrol og fælles sundhedsdata.

Forhåbentlig begrænser Frederiksen virkningen af sit politiske selvmål, men det bliver et, for hun er bl.a. i gang med at hjælpe en slyngel af en premierminister i hans valgkamp. Om danskere så også skal overtage vacciner, palestinæsere eller andre i den fattige del af verden kunne bruge, skal vi få at se.

Kim Folke Knudsen, Anders Reinholdt, Svend Erik Sokkelund, Erik Boye, Torben Arendal, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Med alle de klogeåger der ved bedst, så afventer jeg og ser, hvad sker, har hun dummet sig, får hun det sandelig at vide i Jantelovens Danmark, og kommer der noget konstruktivt ud af det, så får piben en anden lyd.

Nike Forsander Lorentsen, Rune Mariboe, Sören Tolsgaard og Frederikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Som sosialdemokrat synes jeg ikke om at Mette Frederiksen ikke velger sin omgangskrets med større omhu. Sebastian Kurtz og Netanyahu?
Stort verre kan det ikke bli, specielt hvis målet er å overta vaksiner som egentlig burde gå til palestinerne.

Susana Ritius, Kim Folke Knudsen, Ete Forchhammer , Henning Thomsen, Hanne Ribens, Torben Arendal, Helle Walther, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Det der gøre MF s rejsen til Israël chokerende er at det er svært at glemme socialdemokraterne s retorikken vedrørende herboende muslimer, man kan ikke lade være med at se en sammehænge mellem den uforsonlig tone S har overfor muslimer i Danmark og den tilsynladende ligegyldighed MF udviser overfor palæstinenser s mangel af covid vaccinationer.

Erik Boye, Pietro Cini, Kim Folke Knudsen, Ete Forchhammer , Jørgen Mathiasen, Frederikke Nielsen, Torben Arendal, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann, Carsten Munk, Jørgen Tryggestad og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Helle Walter
Uanset din trang til altid at forsvare Mette Frederiksen så kan du ikke ombytte kritik for uetisk adfærd med almindelig småborgerllig jantelovs fordømmelse. Den går ikke. Vores statsminister har desværre ind i mellem nogle ganske alvorlige problemer mht. etik og ordentlighed.

Susana Ritius, Kim Folke Knudsen, Ete Forchhammer , Flemming Berger, Anders Reinholdt, Torben Arendal, Anne-Marie Krogsbøll, Inge Lehmann, Palle Yndal-Olsen, Carsten Munk, Jørgen Tryggestad, Ib Gram-Jensen og Finn Jakobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Iflg. WHO har Israel distribueret vacciner på vestbredden, Gaza og i Nablus.
Meget kan man beskylde israelere for. Men ikke religiøst had. De er selv ligeså sindssyge som Hamas og jihadisterne.

Bjarne Holm-Jensen

Med den herskende klasse på tur.
Med det lidet agtværdige formål at stjæle vaccine fra palæstinenserne rejser Mette Frederiksen med følge trods regeringens rejsevejledninger til Israel. Man må formode, at delegationen ved ankomsten til Israel IKKE som alle andre rejsende skal i isolation, og at delegationen ligeledes ved hjemkomsten til Danmark, hverken vil blive afkrævet en negativ coronatest og ej heller vil blive sendt i karantæne i 4 til 10 dage.
Der vil sikkert være en del erhvervsdrivende, gerne vil kunne rejse på samme betingelser, mens os i den almene befolkning blot kan se undrende til.

Torben Arendal, Anne-Marie Krogsbøll og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Og minsandten om ikke den ene stygge ulv Frankrig nu mopper Mette F. for at søge andre vacciner end dem EU har bestilt - men ikke fået leveret. Frankrig vil gerne have at småstaten Danmark køber deres Santori- vaccine. Den er måneder fra at blive godkendt. Men Danmark skal f... ikke foretage sig noget selvstændigt uden Stygge Ulvs godkendelse.
Vi skal altså genopfinde kritikken af EU!

Karsten Hald Nielsen

Jan Troelsen, jeg vil anbefale, at man kun bruger Wikipedia som oplysende om ikke-politiske emner. Jeg har set for megen 'skæv' information fra den side. Men hvis det drejer sig om fugle, planter og andet 'ufarligt' virker det helt fint. Hele problematikken omkring vacciner er meget kompliceret. Nogle anser vacciner for at være en himmelsk frelse, andre for at være noget djævelskab. Fakta er, at der er et væld af vaccinations-skader, der er anerkendt (men ikke ret kendt) og det er uvist hvor mange, der bare ikke er opdaget/anerkendt. Og så er der en lang række succeshistorier.

Helle Walther

Marianne, det er jeg ikke enig i, jeg oplever MF som et yderst empatisk og ordentligt menneske. Jeg bryder mig ikke om Israels nuværende leder, og Østrigs ej heller, men det drejer sig om fremtiden og etablering og forskning af vacciner. Og hun tager ikke noget fra nogen, jfr. pressemødet. MF er i karantæne de fire dage og bliver testet. Og jeg forsvare ej heller MF altid, jeg prøver at se det lidt fra oven, er ikke enig med alle de på forhånd fordømmelser af alt mulig der ofte blot er gætteværk og halve vinde.

Nike Forsander Lorentsen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

På en eller anden måde sidder man tilbage med en dårlig smag i munden. Ikke så meget p.g.a. samarbejdet med Israel. Men p.g.a. af det manglende samarbejde intern i EU. Endnu engang svigter det. Præcis som under finanskrisen i 2008 og flygtninge krisen i 2015 og så nu coronakrisen. Sådan er det tilsyneladende hver gang, når der opstår kriser og andre alvorlige udfordringer. Klimakrisen er et andet eksempel, hvor der er problemer med fodslag.

Igen viser EU samarbejdet, hvad det er og altid har været. Lige fra 50'ernes kulunion, 70'erns EF og 90'ernes EU - Et begær efter økonomisk vækst, hvor den eneste motivation for de enkelte lande er at skabe rigdom ud af EU samarbejdet.

Tilbage i 1972, da Danmark gennem en folkeafstemning endte i EF var det udelukkende de borgerliges lovprisning om udsigt til stor økonomisk vækst, som fik et flertal af befolkningen til at stemme ja til EF. Intet andet. Og sådan har det været for land efter land. Ikke mindst de nye medlemmer fra øst Europa.

Og når motivationen ikke er andet end udsigt til en økonomisk gevinst, så er det ikke så sært samarbejdet ramler så snart dagsordenen er en anden.

For bunden af samfundet har EU ikke betydet andet, at de nu skal konkurrere med hinanden og at arbejde så billigt som muligt. Eksempler af den slags har vi også i læssevis her hjemmefra med EU borgere, som arbejder for dumping lønninger.

lars pedersen, Flemming Berger og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hørte lige Lars Trier Mogensen i P1,s Orientering , mene at MF var taget til Israel også for at sætte hendes støttepartier på plads og vise Blå-blok at det er hende der har "bukserne" på. Ja det var også en udlægning.

Jeg forstår bare ikke at MF tager den rejse - hun skulle hellere arbejde for et samarbejde i EU eller i Norden.
Det gør da også salget af "vor" egen vaccineproduktion endnu dummere.

Erik Boye, Pietro Cini, Kim Folke Knudsen, Torben Arendal og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

EU har lige gennemført nye sanktioner mod Rusland, der som Israel har et særdeles blakket ry på mange parametre. Alligevel handler EU med Rusland og alligevel vil EU nu godkende russernes Covid 19-vaccine.
Og selvfølgelig gør man det. Man kan godt kritisere og fortsat have samhandel og samarbejde.
Sådan er det også med Israel. Israel skal kritiseres så længe landet opfører sig tåbeligt overfor palæstinenserne, men at slå hånden fuldstændigt af landet, gør man ikke.

Det eneste tilfælde jeg kan huske, hvor man boykottede totalt var Syd-Afrika.

Nike Forsander Lorentsen, Sören Tolsgaard og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Empatien er vekslende. nogle får meget f.eks. Godhavnsdrengene andre får mindre end ingen empati overhovedet f.eks de børn der sidder fast i flygtningelejre både her og der. Måske kan de få en undskyldning for deres ødelagte barndom og liv om 30 år.
Forskel? Ja, noget er fortid andet er nutid.

Carsten Hansen

Hvis vi holdt op med at have samhandel og - arbejde med alle vi er uenige med, så ville verden bryde ud i krig og fattigdom vil vokse eksplosivt.

Vær nu realistiske.

Svend Erik Sokkelund

Jeg synes godt nok, Mette Frederiksen skulle ha' søgt opbakning til til dette skridt blandt danske & EU vaccineforskere inden dette skridt. At Israelerne er dygtige til at vaccinere er absolut ikke det samme som vaccineproduktion. Det må kunne gøres bedre i et EU samarbejde.

Jeg synes ikke, danske politikere skal blande sig i andre landes valgkamp, slet ikke med en så. tvivlsom herre som Netanyanhu.

Dorte Sørensen, Jørgen Mathiasen, Kim Folke Knudsen, Erik Boye, Inge Lehmann, Erik Winberg og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Judith Kaastrup

Hella walther
Prøv at stoppe den misbrug af janteloven. Læs Sandemoses bog og erfar at jantelov er ikke lig med misundelse men handler om det indre mindreværd, der søger at holde sin egen og andres selvværd nede. Lidt i stil
med din kommentar, der bare vil slå alle du ikke er enige med i hovedet.
Vh
En almen og universel psykologisk mekanisme. Som sandemise havde behov for at

Judith Kaastrup

Hov der kom noget mere med, du bare kan se bort fra

Carsten Hansen

Apropos store digtere.

Måske herværende debattører skulle prøve at læse den gode gamle kommunist Hans Scherfig´s "idealister".

Nike Forsander Lorentsen, Sören Tolsgaard og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Jørgen Mathiasen 04. marts, 2021 - 11:17

Meget muligt, men det var Tyskland der åbnede ballet ved at foreslå en fælles vaccineproduktion med Rusland.

https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/119871/Putin-und-Merkel-diskutier...

Et par facts bør fremhæves.

Den først godkendte vaccine, blev udviklet i Tyskland af et tysk firma, nemlig BioNTech. Pfizer har siden samarbejdet med BioNTech om videreudvikling, modning, test og produktionsklargøring af vaccinen BNT162b2 (samarbejdet mellem de to er startet tidligere med influenza vacciner). BioNTech har til udvikling af vaccinen i runde tal fået lån på 1 milliard kr. fra Den Europæiske Investeringsbank (en EU institution) og modtaget støtte på 3 milliarder kr. fra den tyske stat.

Danmark, Østrig og Israel har indtil nu ikke udviklet eller produceret nogen Covid-19 vaccine eller, så vidt jeg ved, støttet udviklingen af nogen vaccine, som er godkendt på nuværende tidspunkt. BioNTech-Pfizer vaccinen bliver på denne side af atlanten produceret i Europa, primært i Pfizers fabrik i Puurs i Belgien og nu også i BioNTechs helt nye fabrik i Marburg i Tyskland med en produktionskapacitet på 750 millioner vacciner årligt. Såvidt jeg ved, så er alle de BioNTech-Pfizer vacciner, som Israel har modtaget, produceret i Europa.

Israel er ikke, med Mette Frederiksens ord, "verdensmester i vacciner lige nu". De har været effektive til at rulle vaccinen ud, men det er et nationalt anliggende - også i Danmark.

Israel har også været gode til at komme først i køen af forskellige årsager, men det kommer der alt andet lige ikke flere vacciner af.

EU og Europa har som altid været for dårlige til at markedsføre sig selv og sin indsats, og for tilbageholdende med at gennemtvinge sine interesser. Dette er den anglo-amerikanske verden (inklusive Israel) mestre i, bla. pga. sin dominans af den moderne medieverden og dens narrativer.

Den danske statsminister er med til at modarbejde den på sigt bedste løsning, nemlig en løsning i EU regi (når nu en global løsning i WHO regi desværre forekommer helt urealistisk). Mette Frederiksens "ejendommelige" ageren i denne sag kan desuden muligvis få andre (u)tilsigtede konsekvenser for det fremtidige europæiske samarbejde og Danmarks internationale placering.

Pietro Cini, Jeppe Lindholm, Jørgen Mathiasen, Kim Folke Knudsen og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

A propos jantelov: Forum reagerer håbløst forudsigeligt og negativt, når som helst israel omtales.

Israelerne er slyngler, behandler araberne dårligt, punktum. En sådan kommentar får pr. automatik snesevis af anbefalinger, hvorefter de fleste forlader 'debatten', man har ligesom fået bekræftet sin fælles identitet!

MF's ærinde handler dog vistnok ikke om at hamstre vacciner, som nogle antyder, men om et langsigtet samarbejde. Forhandlinger har længe været i gang og vedvarer nok, uanset hvem, der er ved regeringsmagten.

Så er der nogle, som mener, man kan "glæde sig", til den russiske vaccine antagelig bliver godkendt. Jamen, behandler russerne ikke tjetjenerne mindst ligeså grumt, som israelerne behandler palæstinenserne? Og hvad med kineserne, de behandler jo ikke uighurerne ordentligt, så måske skal vi holde os fra den kinesiske vaccine? Lige nu er Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn dog også gået egne EU-ulydige veje og har indledt et samarbejde med de store producenter i øst.

Så er der nogle, som mener, at vi skal satse på nordisk samarbejde. Det ville være oplagt, men svenskerne går jo altid egne veje, også mht. corona, og de er allerede involveret i AstraZeneca-produktionen. Flere nord- og centraleuropæiske lande har vistnok været involveret i det aktuelle initiativ, men i øjeblikket er det altså Israel, Østrig og DK, der arbejder i et team af mindre lande, som tilstræber større frihed ift. de store landes producenter.

Så er der nogle, som mener, vi skal satse på et EU, hvor man dog hidtil kun har udvist splittelse. Det tysk-franske angreb på AstraZeneca skyldes antagelig rivalisering, og hvordan kan det være, at Israel har stået forrest til at modtage vaccine produceret i EU? End ikke i en nødsituation vil/tør man slække på private rettigheder og det "frie marked", så alt i alt står det klart, at de små nationer står svagt, ikke blot nu, men i en uoverskuelig fremtid, indtil de finder modtræk.

De fleste, bortset fra de mest indædte liberalister, indser vel nu, at det var en fejl at sælge den statslige danske vaccineproduktion. Det fremgår netop i dag, at vi faktisk i januar fik et tilbud om produktion af coronavaccine fra nuværende arabiske ejere, men det har der næppe været stemning for.

Der ligger dog i MF's aktuelle initiativ en uudtalt erkendelse af, at "man har et standpunkt til man tager et nyt". Yderligere fremgår det, at Kåre "Hard Kåre" Schultz, som igennem de senere år har slanket den israelske medicinalindustri, formentlig har en hel del at tilbyde: Tomme faciliteter, som realtivt hurtigt kan gøres klar, gode forbindelser til tidligere arbejdspladser, Lundbeck og Novo Nordisk, så horisonten rækker nok længere end umiddelbart synligt.

Vaccine er storpolitik, og hvem man end vælger at samarbejde med, kan man ikke forvente rene hænder hele vejen rundt. Sådan fungerer verden ikke. Man må sluge nogle kameler undervejs, og det er i og for sig et stort skridt, at israelerne inviterer en nationalkonservativ præsident fra Østrig til et samarbejde, hvor MF altså også spiller en ikke uvæsentlig rolle.

Kim Folke Knudsen

@Vacciner fra Israel

Hvorfor ikke foreslå Sverige, Norge, Finland, og Island at etablere en vaccineproduktion i de nordiske lande ?

Hvad er pointen i at etablere en produktion i et land, som ligger fjernt fra Danmark og hvor forsyningssikkerheden er deponeret i dette lands politiske fremtid.

Jeg skal ikke blande mig i det israelske vaccinationsprogram, det må de jo om. Men hvis Danmark var en besættelsesmagt, så er der en forpligtelse til at beskytte den befolkning hvis område vi har besat mod sygdom og Pandemi.

og naturligvis skal den palæstinensiske befolkning vaccineres alt andet er en uhyggelig form for diskrimination i strid med Folkeretten.

Statsministeren er med hendes politik, hvor vi militært skal stille op i alle mulige konflikter i Mellemøsten for at behage USA, og vores hjemlige kulturkrig mod alle personer med mellemøstlig baggrund og med bare anstrøget af mistanke om de kunne være muslimer nu ved at rode sig ud i en disposition, som svarer til at stikke hånden lige lukt ned i en hvepserede.

Lad være med at gøre dig til en del af israelsk indenrigspolitik, det er ikke Danmarks bord.

VH
KFK

Rikke Nielsen, Pietro Cini og Erik Boye anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Statsministeren burde have ordnet det hjemmefra over internettet, lyder kritikken. Selv siger hun, at den personlige kontakt er vigtig.

Hvis hendes kritikere ikke er enige i betydningen af personlig kontakt på stedet, må de gerne forholde sig til den kendsgerning, at folketingsmedlemmer siden 1.1.2015 har rejst, hvad der svarer til 189 gange rundt om jorden.

https://www.information.dk/indland/2020/01/folketingsmedlemmer-floej-189...

Rikke Nielsen

Anders Thornvig Sørensen. Kan det tænkes at folk spekulere i nødvendigheden i at rejse fjernt når hun skoser befolkningen for lige netop det under den igangværende pandemi?

Derudover kunne hun have taget på en kortere tur til Belgien, Holland eller Tyskland hvor vaccineproduktion i forvejen foregår. Hvorfor vælge en samarbejdspartner uden erfaring og nuværende kapacitet?

Der kan være mange gode grunde til at rejse til Israel. Langt de fleste af de grunde indebærer at kritisere landet for dets behandling af palæstinenserne (som i øvrigt ikke er omfattet af Israels såkaldte vaccinesucces).

Palle Yndal-Olsen og Frederikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Rikke Nielsen 04. marts, 2021 - 23:38

Nu du siger det, så kunne en Europarejse også bruges til at undersøge, hvordan en vaccinering åbenbart ikke skal gøres. Det er måske lige så indsigtsgivende som at tage til fjernere lande for at nærstudere effektive vaccineringer.

Jørgen Mathiasen

Det var en fornøjelse at se Erik Boye holde fast i kendsgerningerne. Interesserede kan hente flere i Orientering fra den 4.3.2021, hvor man bl.a. kan høre noget om, hvad Israel betaler for sine europæiske vacciner, at de udlevererer befolkningens sundhedsdata til Pfizer etc. Der er ikke noget mirakel.

Det er nyt for mig, at Angela Merkel har drøftet vaccineproduktion med Putin, men jeg opfordrer til, at man læser den artikel Anders Thornvig Sørensen har linket til, så man ikke drager grundløse konklusioner. Det står ikke helt klart, hvor forpligtende bemærkningerne har været, især for Merkel, derimod bekræfter det, at tysk og russisk diplomati og politik løbende holder kontakt for at undgå eskalering af et belastet forhold. Det må være nogle særprægede samtaler, for begge forstår modpartens sprog, men benytter kun sit eget, og sympati er der ikke noget af.

Til de socialdemokratiske apologeter: Mette Frederiksen formulerede sig forud for sin rejse til Israel alt andet end diplomatisk elegant om det danske folks interesser, men pga. Danmarks størrelse får det kun virkning inden for egne vægge.

Det er nok også vigtigt at indse at nogle områder bør være under offentlig kontrol- Det gælder al vigtig infrastruktur - herunder produktionen af vaccine.
Det drejer sig først og fremmest om forsyningssikkerheden men også at undgp imod ublu prisdannelse og afpresning fra medicinalindustrien som man har set det foregå i en række lande.

Hvorfor er det gået så galt for EU. Dette spørgsmål må addresseres. For hvad nu hvis UKs udmelding viser sig slet ikke at være den katastrofe som mange tilhængere har malet billedet af, så bliver det nok vanskeligere at overbevise befolkningen om fornuften i det ægteskab. EU har endnu engang vist sig påfaldende uduelig når det drejer sig om borgernes velfærd og når der opstår pludselige kriser. Det er måske det Fredriksen har indset. Og det samme har de lande der har modtaget den russiske vaccine.

@Mogens Kjær
@Karsten Hald Nielsen

Jeg kan se, at I tvivler på kilden til historien, så jeg vil blot give jer et par alternativer:

http://www.nakim.org/israel-forums/viewtopic.php?t=270812&s=The_uncoveri...

eller

https://www.francesoir.fr/videos-debriefings/vaccination-en-israel-des-c...

Historien er stadig den samme: “New analysis from the Israeli Health Ministry concluded Pfizer’s COVID vaccine killed “about 40 times more (elderly) people than the disease itself would have killed” during a recent five-week vaccination period, and 260 times more younger people than would have died from the virus.”.

Sören Tolsgaard

HVIS man ønsker en en smule indsigt i, hvad der faktisk foregår, skal der andet og mere til end blot at lufte sine fordomme.

Vacciner er storpolitik. Og en form for hightech, som i den vestlige verden mestendels produceres af et profitorienteret erhvervsliv. DK er faktisk godt med på vognen. I Israel er Kåre Schultz, tidligere topchef i Lundbeck og Novo Nordisk, centralt placeret i Teva, en israelsk medicinalgigant, og det kan meget vel være omdrejningspunktet for planer om et joint venture med jævnbyrdige lande som Israel og Østrig.

I Rusland og Kina er produktionen i højere grad statsstyret, og man omgår i højere grad de private rettigheder, der anerkendes som spilleregler i Vesten. Selv pandemien har jo ikke forhindret de privatejede medicinalgiganter i at gå egne veje. EU's regeringer synes handlingslammede, om end vi nu ser en mindre eksport til Australien stoppet i italien på grundlag af en EU-beslutning. Men at israelerne allerede er vaccineret med europæisk fremstillet vaccine synliggør, hvor meget magt erhvervslivet har.

Og Merkel forhandler med Putin, naturligvis. Det skyldes ikke blot væbnet borgfred, for mange tyskere har altid haft en svag side for russisk kultur, ligesom de er interesseret i erhvervsfremstød mod øst, både i krigs- og fredstid. Ligeledes har Visegradlandene tæt dialog med Rusland og Kina, og også her gør den fælles forhistorie på godt og ondt sig gældende.

Danmark har ligesom de fleste europæiske lande stærke bånd til jøderne, tænk Niels Bohr, Georg Brandes og sikkert mange flere. Det er vist kun et lille, men stærkt arabofilt segment på den yderste venstrefløj, der automatisk fyrer fra hoften, blot talen falder på Israel. Hvad man end nærer af sym- og antipatier er det realpolitik, at Danmark skal med på vognen mht. vacciner. Tyskland, Frankrig og UK er i åbenlys strid med hinanden, og i Norden går Sverige som altid enegang. Så hvad kan vi bygge på?

MF's initiativ er måske ikke helt så enøjet, som nogle lader formode, Jakob Ellemann ville sikkert gøre det samme, alt er formentlg på forhånd clearet mellem Jerusalem, Washington og et antal financielle imperier i Alperne.

Personligt var mit håb, at verden kunne have inddæmmet pandemien uden vacciner, men det er vi de facto ikke modne til. Derfor er vi nu prisgivet medicinalindustriens tunge drenge. De er mindre synlige end stjernerne fra Hollywood og Silicon Valley, men deres magt er muligvis af større rækkevidde.

Det tragiske for for den der kæmper for frihed er, at menneskenes store flertal ikke ønsker den. [Johannes Hohlenberg]

Carsten Hansen

Overvej nedenstående kalkule.

Ved en ukontrolleret åbning og uden vaccine ville der alene i USA dø over 5000 mennesker om dagen og på verdensplan måske over 25000 om dagen.
Måske endda lavt sat i forhold til tallene sidste år.
(I USA til tider op til 4000 om dagen og omkring 20000 på verdensplan uden vaccine men med restriktioner.)

Eller omregnet et sted mellem 9- og 10 millioner mennesker om året på verdensplan,
indtil flokimmunitet er opnået samt alle de sårbare og gamle er døde.

Niels Erlinger

Det er det her med at undersøge hvorledes en vaccination ikke skal gøres.

Det er ikke et nyt fænomen, i Charles Dickens roman: Little Dorrit, bliver der beskrevet et Omsvøbsdepartement, som har til opgave at finde ud af, hvordan tingene ikke skal gøres.

Nu findes der mange flere måder hvorpå tingene ikke virker, end dem som virker.
Det kan beskrives sådan her:

Land A gør tingene, så to +to er tre, og det virker ikke.
Land B gør tingene, så to +to er fem, og det virker ikke.
Land C gør tingene, så to +to er ti, og det virker ikke.

Land D, måske her Israel, gør tingene, så to +to er fire, og her virker tingene.

At udføre flere undersøgelser af hvorledes tingene ikke virker, bringer dig ikke nærmere en løsning som virker, du har bare flere løsninger som ikke virker, at vælge imellem.

Jeg har et ordsprog, som jeg bruger i sådanne situationer:

Livet er for kort til at begå alle fejltagelserne selv, - man må godt lære lidt af andres fejltagelser.

Ethvert regime kan fremstå handlekraftigt, magtfuldt og dygtigt..... men vejen til den effektivitet som Israel har opnået bygger på udnyttelse og magt - ikke at forveksle med kompetence.
Kender Mette Frederiksen ikke til den Israelsk / Palæstinensiske konflikt ?
Med hendes aftale med Netanyahu kan hun vælge at fremstå som naiv og uvidende eller lige så grådig og magt-syg som den leder hun roser.

Underholdende kommentarer. Israel er et apartheid styre i modsætning til det fredselskende og humane palæstinensiske selvstyre som kan rumme alle religioner. Vi ser det også i Danmark, hvor det er folk med israeliske rødder der topper kriminalitetsstatistikkerne. Og lad os lige slå fast, at betragte folk med en anden religion som urene og andenrangs er ikke apartheid. Det er bare sund fornuft.

Rikke Nielsen

Lars Hansen glemmer du del hvor Israel har total magt over hele området, inklusiv det område hvor palæstinenserne har “selvstyre”?

Nu har vi ingen israelske flygtninge i Danmark men hvis vi en dag får dem og de er vokset op i flygtningelejre skal der nok være kriminelle deriblandt, bare rolig.

Sider