Leder

Verdens største humanitære katastrofe er en krig i Yemen, der ikke kan vindes

Saudi-Arabiens krig i Yemen må slutte nu, for krigen kan alligevel ikke vindes. Den kan kun forlænge de yemenitiske civiles smerte
Houthier begraver en falden oprører efter et saudisk bombardement i Yemens hovedstad, Sanaa.

Houthier begraver en falden oprører efter et saudisk bombardement i Yemens hovedstad, Sanaa.

Hani Mohammed

Udland
25. marts 2021

Saudi-Arabien indledte krigen i Yemen i et forsøg på at forhindre Iran i at få fodfæste på Den Arabiske Halvø. I dag, præcis seks år efter har krigen resulteret i det stik modsatte. Den har givet Iran mere magt i Mellemøsten og ovenikøbet skabt den værste humanitære katastrofe i verden lige nu.

Det internationale samfund – herunder Europa og i særdeleshed USA, som gennem årene har leveret våben til saudierne – bør gøre afslutningen på krigen til en topprioritet af både strategiske og humanitære årsager.

I 2015 indledte saudierne en militærintervention i Yemen i et forsøg på at genindsætte en saudiskvenlig regering, men siden er det kun gået galt. I stedet for at knuse den oprørske og storvindende houthibevægelse, der er allieret med Iran, har saudiernes krig været et kæmpe strategisk selvmål. I dag er houthierne, der er shiamuslimer, mere magtfulde end nogensinde.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her