Leder

Åben magtkamp i Merkels parti: Söder vil nuppe kanslerposten. Desværre er han fra Bayern

Både den diplomatiske og upopulære CDU-formand Armin Laschet og den populære alfahan og CSU-formand Markus Söder vil nu afløse Merkel som kansler. Det er en modbydelig kattepine for Europas største parti
CSU-chef Markus Söder har meldt sig som tysk kanslerkandidat – hvis moderpartiet CDU vil det. Det tvinger CDU til enten at indrømme, at deres formand Armin Laschet er for svag til kanslerskabet, eller til at trodse alle meningsmålinger og stille den upopulære Laschet op mod den populære Söder.

CSU-chef Markus Söder har meldt sig som tysk kanslerkandidat – hvis moderpartiet CDU vil det. Det tvinger CDU til enten at indrømme, at deres formand Armin Laschet er for svag til kanslerskabet, eller til at trodse alle meningsmålinger og stille den upopulære Laschet op mod den populære Söder.

Udland
13. april 2021

Det har ligget i kortene i månedsvis i Europas største parti. Alligevel gik meldingen verden rundt som breaking news søndag: Lederen af sydtyske CSU, Bayerns ministerpræsident Markus Söder, tager officielt kampen op mod den nykårede CDU-formand Armin Laschet. Altså kampen om at blive tysk kanslerkandidat – og formentlig den næste Merkel.

Der er ikke afgørende politisk forskel på de to midtsøgende kandidater. Alligevel virker de som dag og nat.

Laschet er en diplomatisk partisoldat og en suveræn taktiker, men hans magtaura er mildest talt bleg, og han er en middelmådig kommunikatør.

Söder er derimod selviscenesættelsens mester. Han tænker politik som en reklamemand og ønsker sig »mindre kamillete og mere RedBull« i valgkampen. Men på få år har han forgrønnet og forynget sit image markant.

Mandag brød magtkampen ud i lys lue mellem søsterpartierne. Eller nærmere: Mellem Laschets CDU, der som moderparti dækker 15 tyske delstater med 70 millioner indbyggere, og Söders regionalparti CSU, der kun repræsenterer 13 millioner bayrere.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kanslervalg i Tyskland Det bliver spændende at se hvilken kurs tyskerne stikker ud for EU uden fodslag uden for England og USA mod Putin og Kina og Tyrkisk mobning og klimaforandringer spændende.

Hele Europas menneskesyn afhænger faktisk af, hvem der bliver Kanzler.

Uden en Kanzler med den rette indstilling, kan Europa let havne som et ultra-liberalt samfund, hvor storkapitalen beslutter alt.

Jørgen Mathiasen

- og som supplement til Gert Romme: Valget står mellem en grøn kansler eller en unionskansler (antagelig Laschet) og de er begge af den opfattelse, at Tysklands interesser er kontinentale. Laschet brugte i går ikke bare Thomas Manns udtryk, ein europäisiertes Deutschland, han talte også om budgetsituationen i Sydeuropa - alt sammen som en skjult kritik af Söder.

Jørgen Mathiasen

Informations overskrift giver anledning til nok engang at gøre noget klart:
1) CDU og CSU er to forskellige partier. U'et står for union, og derfor er det almindeligt at slå dem sammen til "unionen" nemlig af de kristeligt-konservative partier i tysk politik.

2) Merkels parti er CDU og Söders er altså det bayeriske CSU. Overskriften giver derfor for jeg ved ikke hvilken gang i dansk journalistik en forkert fremstilling.