Leder

Annalena Baerbock er 40 år, grøn, kvinde og nu også kanslerkandidat. Men hun mangler ministererfaringen

Tysklands De Grønne satser alt på den bare 40-årige og knivskarpe Annalena Baerbock. Alene hendes person vil trække nye politiske fronter op mellem mænd og kvinder, unge og gamle, sorte og grønne industrier – og det er på høje tid
Tidsånden er med Annalena Baerbock og De Grønne som aldrig før i partiets 41-årige historie

Tidsånden er med Annalena Baerbock og De Grønne som aldrig før i partiets 41-årige historie

ANNEGRET HILSE

Udland
20. april 2021

De fleste tyskere over 40 år husker det stadig: Hvordan SPD’s Gerhard Schröder i partilederrunden efter valget i 2005 anså det for latterligt, at Angela Merkel – en ung, østtysk kvinde! – ville danne regering og snuppe kanslerposten fra ham.

Men efter fire valgsejre og 16 år med Merkel som kansler befinder CDU/CSU sig nu i en selvdestruktiv magtkamp, hvor både CDU-formand Armin Laschet og CSU-formand Markus Söder vil være den nye Merkel.

Mandag middag viste De Grønne, der i meningsmålingerne ånder CDU/CSU i nakken, hvor elegant det kan gøres. Siden 2018 har Robert Habeck og Annalena Baerbock styret partiet i fællesskab, men hvor Habeck ofte formulerer sig noget uldent, er Baerbock som regel knivskarp. Og i det eksplicit feministiske parti havde hun førstevælgerretten til kanslerkandidaturet.

I perfekt harmoni bæres hun nu frem som kvinden, der vil føre Tyskland ind i fremtiden: Et grønt og socialt Tyskland, hvis borgere stiller større krav til ligestilling, solidaritet, digitalisering og til kampen for klima og miljø, end Merkels tropper formoder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"i det eksplicit feministiske parti havde hun førstevælgerretten til kanslerkandidaturet".

Hvilket jo så også er en eksplicit indrømmelse af, at feminisme netop ikke er det samme som ligestilling, men derimod diskriminerende særstilling.

Jørgen Mathiasen

Hvis det i de næste fem måneder lykkes for Annalena Baerbock at overbevise omkring 1/4 af alle vælgere i Tyskland om, at man kan sende hende ind i kanslerbygningen som leder af en tysk regering, som spidspolitiker i Europa, og som en, der er klar til at bide skeer med typer som Putin og Erdogan, så vil tyskerne stå med den fornemmelse, amerikanerne havde, da John F. Kennedy blev præsident. Det bliver Baerbocks første store opgave at overbevise vælgerne og pressen: hun har mentaliteten til det, og så har Markus Söder i øvrigt sørget for, at hun får en drømmestart.

Måske lykkes det alligevel ikke, men så står De Grønne til at blive regeringsparti, og dermed kan Baerbock få den regeringserfaring, hun ikke har i øjeblikket, og hun vil stadigt være en ung politiker, når der er valg igen i 2025. Det var mere eller mindre også modellen for Angela Merkel.

Anker Nielsen, Ete Forchhammer , søren ploug, Jimmy Hansen, Marie E. Rasmussen, Tina Peirano, Per Klüver, David Zennaro, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Katrine Damm, Alvin Jensen, Kurt Wissendorf Møller, Pietro Cini og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar