Vores besættelse af fodbold er en form for vanvid, der kun giver mening i den udstrækning, at sporten er i stand til at producere fælles fortællinger, som kan begejstre og røre os. Vi kender alle sammen historien om de danske spillere, som blev kaldt hjem fra charterferie og alligevel endte med at slå de mægtige tyskere i EM-finalen, eller fortællingen om, hvordan Diego Maradona med Guds hånd fik hævnet Argentinas nederlag i Falklandskrigene. Vi spejler den skandinaviske integrationsdebat i Zlatan Ibrahimovics op- og nedture. Vi ved, at Brasilien sprudler, og italienerne pakker sig. At Liverpools fodboldhold også er et monument over britisk industrihistorie, og at AGF som et perfekt udtryk for Aarhus altid snubler i sin manglende fornemmelse for egne begrænsninger.
Det er alt det, der alligevel giver vanviddet mening. Mandag morgen vågnede fodboldverdenen så op til det, der ligner et kup fra oven. 12 af Europas rigeste og mest berømte klubber som Real Madrid, Juventus og Manchester United har annonceret, at de bryder fri af UEFA’s fælles turnering, Champions League, for at lave en ny, lukket »Europæisk Superliga«.
Rygterne har rumsteret længe, og de fleste af klubberne er efterhånden ejet af udenlandske investorer, som ikke overraskende gør, hvad de kan for at realisere klubbernes maksimale kommercielle potentiale. Ved at etablere en liga, hvor de største klubber kan mødes jævnligt, og de store klubber i øvrigt er sikret en plads, uanset hvordan de har klaret sig i den hjemlige liga, håber de at koncentrere endnu mere af den globale fodboldøkonomi hos dem, der i forvejen har mest. Investeringsbanken JP Morgan har efter sigende lagt 30 milliarder kroner i projektet, som altså på overfladen ligner det, vi på nudansk kalder en god business case. Aktiemarkederne har da også allerede reageret positivt.
Det er de til gengæld stort set alene om. Ideen er blevet mødt med noget nær entydig fordømmelse. Fans og kommentatorer har taget afstand, fodboldens forbund har truet klubberne med sanktioner og udelukkelse, og statsledere som Boris Johnson og Emmanuel Macron har kritiseret planerne. Selv EU-Kommissionen har langet ud efter projektet som et anslag mod »europæiske værdier«.
Efter 30 år hvor verdens mest populære sport har bevæget sig længere og længere væk fra de fans, som det hele angiveligt er til for, er det, som om der endelig bliver trukket en streg i sandet.
Afstanden fra fodbold til fan
I en fælles erklæring skriver de 12 klubber ellers, at de håber at løse »fundamentale problemer« i spillet såsom »behovet for kampe af højere kvalitet« og »yderligere finansielle ressourcer«.
»Vi vil hjælpe fodbolden på alle niveauer,« hedder det. »Fodbold er verdens eneste globale sport med mere end fire milliarder fans, og det er vores ansvar som store klubber at reagere på deres ønsker«.
Men der mangler helt åbenlyst ikke »finansielle ressourcer« i topfodbold. Alt imens billetpriserne i flere lande gør det umuligt for almindelige mennesker at købe et sæsonkort, bliver selv mellemgode spillere handlet for flere hundrede millioner kroner og tjener det samme om måneden, som deres fans gør på et helt liv.
Den tidligere Manchester United-spiller Gary Neville, indfangede fodboldverdens vrede, da han i går på britisk tv udbrød, at han er »fuldstændig frastødt« af planerne om en ny superliga: »Vi er nødt til at vriste magten tilbage,« sagde han. »Det er ren grådighed. De er svindlere. Ejerne af de her klubber har absolut intet at gøre med fodbold i det her land, hvor vi har mere end 100 års historie med fans, der har elsket og levet for de her klubber«.
Vreden handler ikke mindst om, at hvis de største klubber får lov til at hegne sig ind i en lille lukket liga, bryder man også den kæde, der forbinder alle fodboldklubber i hele Europa. Formelt er Real Madrid og Sundby BK’s serie 1-hold en del af det samme system, og i princippet kan Sundby spille sig hele vejen fra Kløvermarken til Champions League-finalen.
Ganske vist er den forbindelse blevet stadig mere formel, og stadig mindre reel, men den er ikke desto mindre en forudsætning for fodboldens kernefortælling. At den lille altid har en chance mod en store.
Hverken de nationale eller internationale forbund lader til at give op uden kamp. Det europæiske forbund, UEFA, har erklæret, at de overvejer »alle midler« i bestræbelserne på at forhindre klubberne i at bryde ud. Meldingen kommer samme dag, som UEFA havde planlagt et nyt format for Champions League-turneringen, som blandt andet skulle sikre bedre vilkår for de største klubber. Flere spekulerer nu i, om klubbernes planer først og fremmest skal forstås som en forhandlingstaktik, et forsøg på at presse UEFA, så de største klubber kan blive begunstiget yderligere.
Uanset hvad har sagen om den europæiske superliga allerede sat gang i en kærkommen debat om, hvad fodbold er, og hvem det egentlig er til for. I lyset af de problemer, vi ellers går og tumler med, kan man indvende, at hvem der spiller fodbold mod hvem og hvorfor ikke burde være et anliggende for Emmanuel Macron og EU-Kommissionen – eller Dagbladet Information for den sags skyld.
Sagen er blot, at fodbold er et af de bredeste, mest samlende kulturfænomener i verden, og hvis vi holder fast i, at kultur betyder noget, er det også afgørende, hvordan vi organiserer europæernes foretrukne tidsfordriv.
Her kan man med fordel kigge til Tyskland. Det er symptomatisk, at de store tyske klubber har afvist at være med i den nye europæiske superliga. Den såkaldte 50+1-regel i tysk fodbold betyder, at foreningerne bag moderklubberne skal bevare kontrol over klubben – også selv om der kommer investeringer udefra. I sidste ende er det altså klubbens medlemmer, som har det sidste ord, og det er svært ikke at tænke, at det er en del af forklaringen på, at billetpriserne i Bundesligaen er flere gange billigere end i den engelske Premier League – og at de tyske klubber altså nu afviser en særlig liga for de rigeste klubber.
Uhæmmet kapitalisme
Det er åbenlyst hyklerisk, når UEFA og FIFA nu kritiserer den nye superliga med henvisning til det smukke spils »principper«, »integritet« og idealer om »ligelig fordeling af økonomiske ressourcer«. Selv når vi ser bort fra korruptionsskandalerne, har de to forbund med alle midler forfulgt og lukreret på en strategi, der har accelereret kommercialisering og øget uligheden i fodbold.
Den negative udlægning er, at UEFA, FIFA og de store ligaer blot forsvarer deres økonomiske interesser. Set i et mere håbefuldt lys ligner det en tilståelse, at de nu kritiserer videreførslen af den udvikling, de selv har skabt. En ny erkendelse af, at det, der hidtil er blevet besunget som modernisering og fremskridt, nu i virkeligheden er en stor uretfærdighed. Ligesom VM-slutrunden i Qatar viser det, at afstanden mellem de idealer, sporten påkalder sig, og den faktiske udvikling, kan blive så stor, at elastikken til sidst springer.
På den måde er den nye superliga blot kulminationen på noget, som har været længe undervejs. For selv om vi stadig fortæller hinanden, at Liverpool er en arbejderklub, ved vi godt, at det er et hold af multimillionærer ejet af et amerikansk konsortium. Vi dyrker Barcelonas tiki-taka som udtryk for en sublim, kreativ solidaritet, men vi ved godt, at Messi er skattesvindler, og at klubben er finansieret af regimet i Qatar.
Vi må erkende, at moderne fodbold har gjort skatteunddragere og milliardærer til vores kulturs forbilleder og oligarker og diktatorer til værterne for vores største folkelige teater. Som forbrugere lader vi os begejstre over noget, vi som borgere ikke kan fordrage.
Ideen om en ny europæisk superliga er en god anledning til at gøre, som Gary Neville siger, og tage magten over moderne fodbold tilbage.
Hyperkapitalismen intimiderer og rekonstruerer naturligvis menneskelige værdier i eget imago og funktionskredsløb; hvad havde alle disse markedskapitalistiske fodboldfætre mon forestillet sig da man 'professionaliserede' endnu en rekreativ og social boldleg - og alle lod sig prostituere og forføre af farveladen og idoliseringerne?
Det er naturligvis et forsøg på at malke endnu mere fra en i forvejen absurd højtydende ko....
Ja, nu ved vi hvorfor hold som FC Barcelona, ManU og Juventus brugte de seneste års hårdt tiltrængte sommerpauser i USA og Kina. De skulle lære amerikanerne og kineserne at se fodbold, og lære dem holdene i Europa at kende. Og selv den venstreorienterede og modstander af alt for pengegriske foretagender Matt Bruening skriver på twitter
Glad to see Europe move towards a continent-wide top soccer league, similar in scope to the NFL, MLB, and NBA.
Og det er hele øvelsen. Nu får amerikanerne og kineserne en fodboldturnering de kender. Og dermed vil vi se reklameblokke som rammer os europæere + 1 mia kinesere + 340 mio amerikanere = 3 * det sædvanlige Champions League.
Fodbold er blevet amerikansk. Vi kalder den sikkert lige om lidt....soccer!
Smid hele bundtet ud af alle nationale turneringer samt turneringer der sorterer under UEFA.
Den pengemaskine er dræbende for hele sporten og for de små klubber.
Og rent faktisk kunne det da være helt sjovt hvis andre klubber end de sædvanlige vandt nogle trofæer, indtil udbryderne besinder sig og vender tilbage i folden med røde ører.
Og der skal handles nu. Udeluk omgående 3 af de fire semifinalister i årets champions League og erstat dem med Leicester, Atalanta og Villareal. De kyniske kræmmere skal jages på porten med det samme
Man har altid ret til at undlade at kommentere i en tråd, hvis man finder den uinteressant.
Det vil være mere interessant for vi andre hvis man valgte det .
:-)
Omsider har sportsindustrien kastet masken og vist sit sande, men grimme ansigt. Money talks.
Idrætten skal nok overleve.
Altså snup lige en tudekiks! De pengestærke klubber har i årevis kørt deres eget løb, og er blevet mere og mere grådige og har i øvrigt haft den super league i støbeskeen de sidste 20 år, CL er blevet tiltagende udskilt mlm superhold og alle de andre i sin struktur, så det er helt naturligt forlængelse af den udvikling at de laver deres egen “de riges klub”. Alt det med forestillingen om Davids mulige kamp mod Goliath er ren pladderromantik. De sekundære klubber blev hægtet af for længst og måske kan de ligefrem høste fordel af det, da CL bliver mere tilgængelig for dem og der er jo stadig mange store attraktive hold for de små klubber, fx tyske og franske hold. Så på den måde ka CL måske blive mere “ren” og befriet for de mest pengegridske klubber. Men moderne fodbold styres af pengenes magt - se bare Quatar-gate. Det tuder de ik så meget over, dem der tuder nu. De er bare glade hvis DK kvalificerer sig til VM :)
De store "rige" klubber er på spanden. De har typisk en meget stor gæld, og i år er indtægterne faldet væsentligt, ikke mindst grundet Corona-krisen. Så hvis de skal høste nogle gevinster på ganske slidte brands, så er det nu. Altså, hvad er Tottenham, og Arsenal egentlig værd, de har ikke vundet meget de sidste mange år, og ofte spillet elendigt.
Hvis du var ejer af en dybt forgældet fodboldforretning, som ser på et rekordstort underskud i år, hvad ville du så sige til et tilbud på 300 millioner £ (ca. 2,5 milliarder Danske kroner) med det samme, og en fast plads i en forventet lukrativ pengemaskine, du ikke kan tabe dig ud af, uanset de sportslige resultater? Det er faktisk godt timet af JP Morgan og deres kumpaner.
Af de 12 udbrydere er kun Manchester City nogenlunde finansielt sikret via deres feudale sponsorer i UAE med nærmest uendelige mængder af petrodollars. Resten er på fallittens rand og selv Amerikanske gældsfonde og Russiske røver baroner er trængt.
Det er sikkert en god forretning, hvis forretningen kan sælges i Asien og USA, men i Europa er det en dødssejler. Hvem gider se de samme internationale gladiatorer spille de samme kampe igen og igen forskellige steder i verden? Og betale dyrt for det? En "Europæisk" Super Liga med hold kun fra Italien, Spanien og især England, vil ikke have megen appel i længere tid.
Ikke fordi UEFA eller FIFA er væsentligt mindre korrupte eller grådige, men de holder dog stadigt fast i, at holdene skal kvalificere sig sportsligt til Champions League og Europa Cup. Måske kan denne affære give anledning til helt andre og meget mere tiltrængte reformer, nu hvor de værste og mest grådige har meldt sig ud?
Hvis Sundby Boldklubs mulighed for en dag at spilde mod Real Madrid i Champions League er det, som giver fodbolden mening, vil jeg kraftigt anbefalde andre interesser end fodbold.
Målet er nået.
Lederen beskriver på bedste vis, hvorfor mange gennem de seneste årtier har mistet interessen for det, der engang var en sjov leg med en bold.
Jeg tabte den, ikke bolden, men interessen, da professionel fodbold kom til landet og klubsolidariteten ikke længere gjaldt de spillere, der var i klubberne og blev der.
måske skulle Carsten følge sit eget råd ;o)
Helt i Neo-Liberalismens seneste 30 års lyksalige fortælleånd.
Kommercialisme og manipulering af befolkningerne via kontrol med overvågnings - kapitalismens sælgende medieplatforme.
Glimmer, pragt og magt. Det følges ad. Alla magt psykopaternes forfængelige og evindelige mer VIL have mere.
En manisk sindstilstand - lysår fra almindelige mennesker sunde fornuft.
Denne fordærvende grådigheds politik kan kun stoppes ved boykot.
Til alle fodbold-elskere, som til trods for den naive forestilling om fodbold-fællesskabet vil jeg gerne appellere til;
Boykot de usolidariske fodboldklubber.
Boykot også VM i Qatar.
Fortællingen og løgn historien om kejserens nye klæder - er simpelthen for tyk her. Trækkes der ikke en streg i sandet denne gang - er samfunds-løbet kørt, og ikke langt forude venter kun en dyb afgrund på dette uciviliserede amok dyr.
Hvilken kanal skal vi se det på. Er der andre spørgsmål?
Ib Christoffersen
Et er nationale ligaer hvor forholdsvis få hold spiller mod hinanden.
Noget andet, i min optik, er en international liga hvor de samme hold spiller mod hinanden i en uendelig sløjfe.
Det spændende ved CL og EL er mangfoldigheden samt det at undertippede kan overraske. og ikke mindst at et hold fra egen nation kan måle sig mod udenlandske tophold hvis det kommer så langt.
Forhåbentlig bliver det via pay pr. view , som jeg er for nærig til at bruge penge på.
Jeg ser ikke topfodbold, fordi kampene vises på alle mulige platforme, som fx TV-2sport ellerl -PLAY, som alligevel ikke dækkerr det hele og jeg gider ikke de store TV-pakker. Så hvis det bliver muligt at se kun det bedste, måske som pay pr. view og til en overkommeligt pris, så er jeg måske på - men jeg lover ikke noget, for hvis den nye topliga bliver alt for lukket og ikke trykprøves udefra med jævne mellemrum er det jo bare et teaterstykke.
Nå. Flere hold har eller vil trække sig allerede her 2 dage efter annonceringen.
Ikke kun de 2 engelske, men også 2 spanske, rygtes det.
Det hele ender nok i at nogen springer op som løver og falder ned som lam.
Forhåbentlig skyldes det alene manglende kendskab til fodbold, og fodboldklubber at jeg forundres over at når internationale fodboldaktieselskaber fremlægger ny strategi for markedsføring af deres produkt så taler alle høj og lav konsekvent kun om klubber.