Leder

Rune Lykkeberg: En venstreorienteret drøm er af Janet Yellen blevet gjort til en politisk mulighed

Det, der for kort tid siden var en solidarisk utopi, er blevet til en virkelig politisk mulighed: Den amerikanske regerings kamp for en global selskabsskat kan være med til at skabe en mere retfærdig økonomisk verden

Finansminister, Janet Yellen, opfordrede i en tale mandag G20-gruppen og OECD-landene til at enes om en global minimumskat på multinationale selskaber.

Lexey Swall

Udland
7. april 2021

Meget af det, der i den amerikanske valgkamp var drømme og slogans fra venstrefløjen, er under præsident Joe Biden blevet til konkrete lovforslag. Et opgør med årtiers vedtagne økonomiske sandheder finder i disse uger sted i USA, og det har skabt et overraskende momentum for den globale kamp for social retfærdighed.

Mandag forklarede den amerikanske finansminister Janet Yellen i en tale i Chicago, hvorfor der er behov for forandringer. Yellen, som er 74, forhenværende økonomisk rådgiver for Bill Clinton og forhenværende direktør for Den Amerikanske Centralbank, mindede om, hvordan amerikanerne efter Anden Verdenskrig investerede offensivt derhjemme og førte an i dannelsen af nye institutioner i verden. Det skabte social fremgang, fælles frigørelse og en mere fredelig verden.

Situationen efter krigen ligner ifølge Yellen tilstanden i USA i dag. Præget af klimakrise, pandemi, politisk kaos og ulighed. De seneste årtiers verdenshandel har skabt fremskridt for nogen, mens naturen, arbejderklassen og de fælles institutioner er blevet svigtet:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Pas nu på Yellen. Mange er gået tidlig bort, med sådanne tanker! Hun har selvfølgelig ret, for der er for mange "gratister" i vore samfund.
Bruttoskat på omsætning kunne være en god ide, til en start. Samtidig er jeg bange for, at ideen er et "blålys" til lønmodtagerne, fordi det bliver svært at beskatte de mange brancher, der har meget forskellige grader af fortjeneste, retfærdigt. Altså umuligt at gennemføre!

Steen Sommer og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

ja, det lyder jo godt, meeeeeen lad os nu se om det kommer igennem.

Vibeke Olsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

"Yellen, som er 74, forhenværende økonomisk rådgiver......"

Hvorfor er den amerikanske finansministers alder relevant for noget som helst? Vil Information, næste gang man omtaler Nicolai Wammen, også venligst huske at fortælle os hvor gammel HAN er??

Søren Fosberg, Steffen Gliese, Henrik Mielche, ingemaje lange, Erik Karlsen, Jimmy Hansen og Søren Bro anbefalede denne kommentar

Yellen, der netop som rådgiver i Clinton administrationen og siden har været frem og tilbage gennem svingdøren utallige gange og som ikke synes det er problematisk at hun har holdt foredrag for Wall Street goons for millioner af dollars, har medansvar for den enorme ulighed i USA i dag. Og ang. alder så er det vanvittigt at se på gennemsnitsalderen for den virkelige magt elite i Washington DC. The Grim Reaper (som han med stolthed kalder sig selv) Mitch McConnell er 79, Pelosi er 81 og Chuck Shumer er 70 og så self den tydelig begyndende demente Joe Biden på snart 79, men som virker til at være mindst 210 år gammel.

Torben Arendal, Torben K L Jensen, Steen Sommer, Jens Kofoed, ingemaje lange og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Mon ikke Yellen har beroliget Wall Street i hendes mange lovlige bestikkelsestaler dér med Hillary Clintons tohovedede uhyre: "you need both a public and a private position".......

Så når der pludselig opstår uventede benspænd for den amerikanske regerings kamp for en global selskabsskat, er det Yellens måde at betale de 7 mill. $ tilbage til de stenrige banker i New York.

Quid pro quo........

Steen K Petersen, Torben Arendal, Steen Sommer og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

ja, vi ser desværre i kommentarerne tydeligt beskrevet, hvorfor forandring er en illusion. Hvis man vil noget, må man tro på det, og det bedste sted at tage folk er ganske tit på ordet.

Søren Fosberg og Michael Finn Jørgensen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Uden ringeste kundskab om skatteregler – om det jeg har læst er rigtigt: ”Apple” med flere betaler i dag skat i ”outer space” – og alle nationale forsøg at beskatte nationalt genereret profit, er blevet mødt af USA med, ja som altid, sanktioner = det er det vi kalder frihed og demokrati.
Nu behøver USA skatteindtægter – og undrer det nogen? hele verden skal samles under Amerikas ledelse og indføre globale regler. Det kommer selvfølgelig ikke at ske.