Leder

Rune Lykkeberg: En venstreorienteret drøm er af Janet Yellen blevet gjort til en politisk mulighed

Det, der for kort tid siden var en solidarisk utopi, er blevet til en virkelig politisk mulighed: Den amerikanske regerings kamp for en global selskabsskat kan være med til at skabe en mere retfærdig økonomisk verden
Finansminister, Janet Yellen, opfordrede i en tale mandag G20-gruppen og OECD-landene til at enes om en global minimumskat på multinationale selskaber.

Finansminister, Janet Yellen, opfordrede i en tale mandag G20-gruppen og OECD-landene til at enes om en global minimumskat på multinationale selskaber.

Lexey Swall

Udland
7. april 2021

Meget af det, der i den amerikanske valgkamp var drømme og slogans fra venstrefløjen, er under præsident Joe Biden blevet til konkrete lovforslag. Et opgør med årtiers vedtagne økonomiske sandheder finder i disse uger sted i USA, og det har skabt et overraskende momentum for den globale kamp for social retfærdighed.

Mandag forklarede den amerikanske finansminister Janet Yellen i en tale i Chicago, hvorfor der er behov for forandringer. Yellen, som er 74, forhenværende økonomisk rådgiver for Bill Clinton og forhenværende direktør for Den Amerikanske Centralbank, mindede om, hvordan amerikanerne efter Anden Verdenskrig investerede offensivt derhjemme og førte an i dannelsen af nye institutioner i verden. Det skabte social fremgang, fælles frigørelse og en mere fredelig verden.

Situationen efter krigen ligner ifølge Yellen tilstanden i USA i dag. Præget af klimakrise, pandemi, politisk kaos og ulighed. De seneste årtiers verdenshandel har skabt fremskridt for nogen, mens naturen, arbejderklassen og de fælles institutioner er blevet svigtet:

»I vores anstrengelser for at skabe vækst i vores økonomier forsømte vi vores miljø,« sagde Yellen: »Da vi kastede os over nye teknologier, gjorde vi ikke nok for at forberede vores arbejdere og uddannelsessystemer på de forandringer, som var undervejs. Da vi omfavnede verdenshandel som en maskine til at skabe vækst, forsømte vi dem, der ikke fik noget ud det.«

Alle de problemer skal den nye amerikanske regering løse, fastslog Yellen. Hun henviste til de kolossale hjælpepakker, Biden allerede har fået gennemført, og den enorme infrastrukturplan, som netop er blevet fremlagt for Kongressen. Og så lovede hun at kæmpe for en global bund under selskabsskatten. På denne uges G20-møde vil Yellen advokere for en global selskabsskat, som skal forhindre store firmaer i at flytte indtjeninger til skattely.

»Jeg er gammel nok til, at jeg kan huske dengang den her idé blev afvist som utopisk, så jeg kan ikke være andet end lykkelig for at se det her,« skrev den franske ulighedsforsker og ekspert i skattely Gabriel Zucman efterfølgende på Twitter: »En høj global minimumsskat kan ændre hele globaliseringen – ved at få dens vindere (multinationale selskaber) til at betale mere i skat, i stedet for at de betaler mindre og mindre.«

Kampen om de store virksomheder

Selskabsskatterne i de enkelte lande er de seneste år blevet sænket og sænket i konkurrencen om at tiltrække store globale selskaber. I 1950 udgjorde indtægterne fra selskabsskatten en lige så stor del af de føderale budgetter i USA som indtægterne fra den personlige indkomstskat. I dag står indkomstskatter for fire gange så meget som selskabsskatterne, der senest under Donald Trump blev sænket fra 35 procent til 21 procent.

Så længe nationalstaterne fortsætter denne konkurrence, vil lønmodtagere sandsynligvis skulle bære en større del af de fælles budgetter, mens aktionærer blive rigere. Det kan hverken højreorienterede eller venstreorienterede forsvare. Modstanden mod en global bund under selskabsskatten er da også praktisk: Det kan ikke lade sig gøre at koordinere og håndhæve, siger skeptikerne. Yellen sagde heller ikke i sin tale noget om, hvem der skulle håndhæve det, og hvordan det skulle gøres.

Men Zucman, som for nylig fremlagde sin forskning og sine forslag under en høring i Senatet, har udviklet flere modeller til opkrævning af selskabsskat. G20-landene har allerede de nødvendige informationer, og det er ifølge Zucman særdeles vanskeligt at flytte et firmas hovedkvarterer til et andet land. Så hvis G20 kan blive enige, vil de sammen kunne beskatte langt størstedelen af verdens globale indtægter.

Men hvis de ikke kan blive enige, og det kan i øvrigt tage meget lang tid, foreslår Zucman det, han kalder en »forsvarsmodel«. Den går kort fortalt ud på, at regeringer på indtægter fra internationale virksomheder i deres eget land opkræver forskellen på deres nationale selskabsskat og den, virksomhederne betaler i eventuelt skattely. Hvis en virksomhed, der har hovedkvarter i et land med en selskabsskat på fem procent, har omsætning i et andet land med en selskabsskat på 25 procent, skal dette land i Zucmans model selv opkræve 20 procent. Her har USA styrken til at gå forrest og presse EU til at følge efter, mener Zucman. 

Der vil fra stærke interesser være stor modstand mod en global bund under selskabsskatten. Men der er altså ideer til, hvordan det kan gøres, og den amerikanske regering demonstrerer en vilje til at få det til at ske, som gør, at det, der for kort tid siden var en solidarisk utopi, nu er blevet til en virkelig politisk mulighed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Pas nu på Yellen. Mange er gået tidlig bort, med sådanne tanker! Hun har selvfølgelig ret, for der er for mange "gratister" i vore samfund.
Bruttoskat på omsætning kunne være en god ide, til en start. Samtidig er jeg bange for, at ideen er et "blålys" til lønmodtagerne, fordi det bliver svært at beskatte de mange brancher, der har meget forskellige grader af fortjeneste, retfærdigt. Altså umuligt at gennemføre!

Steen Sommer og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

"Yellen, som er 74, forhenværende økonomisk rådgiver......"

Hvorfor er den amerikanske finansministers alder relevant for noget som helst? Vil Information, næste gang man omtaler Nicolai Wammen, også venligst huske at fortælle os hvor gammel HAN er??

Søren Fosberg, Steffen Gliese, Henrik Mielche, ingemaje lange, Erik Karlsen og Jimmy Hansen anbefalede denne kommentar

Yellen, der netop som rådgiver i Clinton administrationen og siden har været frem og tilbage gennem svingdøren utallige gange og som ikke synes det er problematisk at hun har holdt foredrag for Wall Street goons for millioner af dollars, har medansvar for den enorme ulighed i USA i dag. Og ang. alder så er det vanvittigt at se på gennemsnitsalderen for den virkelige magt elite i Washington DC. The Grim Reaper (som han med stolthed kalder sig selv) Mitch McConnell er 79, Pelosi er 81 og Chuck Shumer er 70 og så self den tydelig begyndende demente Joe Biden på snart 79, men som virker til at være mindst 210 år gammel.

Torben Arendal, Torben K L Jensen, Steen Sommer, Jens Kofoed, ingemaje lange og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Mon ikke Yellen har beroliget Wall Street i hendes mange lovlige bestikkelsestaler dér med Hillary Clintons tohovedede uhyre: "you need both a public and a private position".......

Så når der pludselig opstår uventede benspænd for den amerikanske regerings kamp for en global selskabsskat, er det Yellens måde at betale de 7 mill. $ tilbage til de stenrige banker i New York.

Quid pro quo........

Steen K Petersen, Torben Arendal, Steen Sommer og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

ja, vi ser desværre i kommentarerne tydeligt beskrevet, hvorfor forandring er en illusion. Hvis man vil noget, må man tro på det, og det bedste sted at tage folk er ganske tit på ordet.

Søren Fosberg og Michael Finn Jørgensen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Uden ringeste kundskab om skatteregler – om det jeg har læst er rigtigt: ”Apple” med flere betaler i dag skat i ”outer space” – og alle nationale forsøg at beskatte nationalt genereret profit, er blevet mødt af USA med, ja som altid, sanktioner = det er det vi kalder frihed og demokrati.
Nu behøver USA skatteindtægter – og undrer det nogen? hele verden skal samles under Amerikas ledelse og indføre globale regler. Det kommer selvfølgelig ikke at ske.