Leder

Sputnik V-vaccine ligner en propagandasejr for Putin. Men EU-lande bør ikke lade sig spille ud mod hinanden

Der udspiller sig en stærkt ideologisk kamp i Østeuropa om den russiske Sputnik V-vaccine, der blandt andet har udløst regeringskrise i Tjekkiet og Bulgarien, hvor Europa har meget at tabe. Men virkeligheden ser ud til at overhale behovet for det russiske vaccinestof
Lad os tage den russiske vaccine for det, den er, og ikke for det, som Putin vil sælge den som: som en lille brik i løsningen af pandemien. Og ikke som et redskab i Putins propaganda.

Lad os tage den russiske vaccine for det, den er, og ikke for det, som Putin vil sælge den som: som en lille brik i løsningen af pandemien. Og ikke som et redskab i Putins propaganda.

Alexei Druzhinin

Udland
19. april 2021

Selv små ampuller kan være eksplosive: Siden Rusland med lynets hast udviklede Sputnik V-vaccinen, er den kørt i stilling som Putins propagandaværktøj.

Den russiske vaccine har givet EU’s hårdt prøvede vaccinestrategi nye udfordringer. Vil vi bruge vacciner fra et land, der samler tropper langs den ukrainske grænse og forgifter oppositionspolitikere? Og skal vi bare trække på skuldrene af, at nogle EU-lande allerede forsyner sig med Sputnik V?

Det pragmatiske svar bør være ja og ja. Europæerne har meget mere at tabe, hvis vi lader os spille ud mod hinanden, end vi har at vinde, hvis vi forsøger at fordømme hinanden til at afvise den russiske vaccine.

Propagandakampen er for længst i gang i en række østeuropæiske lande, hvor brugen af Sputnik V er blevet en demonstrativ måde at vise handlekraft – og lægge afstand til Bruxelles på.

I Ungarn er Sputnik V til vesteuropæisk spot en populær grund til, at landet er relativt langt med vaccineringen. I Tjekkiet er sundhedsministeren blevet fyret, fordi han nægtede at bruge Sputnik-vaccinen i sin strategi. Og i Slovakiet var Sputnik V den udløsende årsag til, at regeringen er gået i opløsning efter en obskur proces med hemmelige kontrakter, fejlagtige leverancer og mafiøse mellemmænd.

I mellemtiden har også Østrigs regering lagt billet ind på russisk vaccine, og i Tyskland forhandler flere delstater bilateralt om millioner af doser Sputnik V.

Propagandasejr

Forbeholdene smuldrer, og det ligner en propagandasejr for et ellers historisk isoleret Rusland. Men når det er sagt, er det uvist, hvor meget Rusland kan levere. Og det er uvist, hvor hurtigt Sputnik V kan testes og tillades på europæisk plan. Det bliver formentlig først til sommer, hvor Europa i forvejen kan svømme i vaccine.

Det tegner følgende billede: USA og Storbritannien har valgt en konsekvent vaccinenationalisme med eksportforbud og knaldhårde forhandlinger – en vej, som kunne føre til handelskrig og opbrud i vaccinernes internationale produktionskæder, hvis alle lande var gået ned ad den. Kina og Rusland har derimod satset benhårdt på geopolitisk og aggressivt vaccinediplomati. Blandt de store spillere har kun EU valgt en mere samarbejdende og dog famlende vej uden vaccinediplomatiske ambitioner. Det har kostet på vaccinetempoet – og borgernes tillid.

Det vil Sputnik V ikke ændre på. Lad os derfor tage den russiske vaccine for det, den er, og ikke for det, som Putin vil sælge den som: som en lille brik i løsningen af pandemien. Og ikke som et redskab i Putins propaganda.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Selvfølgelig, hvis Sundhedsstyrelsen kan godkende Sputnik V, så skal vi da som udgangspunkt gøre brug af tilbuddet.

Der er lige problemet med at sikre, at vi ikke støvsuger markedet med indkøb i hård valuta, så der ikke blive vaccine tilbage til hjemmemarkedet.

For et par måneder siden skrev en indisk diplomat bl.a.: Det er tilstrækkeligt at sige, at USA bringer uærlighed og skam over hele den vestlige verden ved at føre dem ind i et sådant kynisk spil, der strutter rundt som forkæmpere for menneskerettighederne, når mere end halvdelen af alle vacciner mod COVID-19 ifølge et nylig skøn har været forbeholdt en syvendedel af verdens befolkning. Er det ikke et spørgsmål om menneskerettigheder?

Det Forenede Kongerige alene har efter sigende sikret sig nok vacciner til at give hver af sine borgere fem doser. Hvis ordrer overholdes, kunne EU og USA jab deres befolkning tre gange, mens Canada ville have nok til at gøre det ni gange. Det er uanstændigt, Mr. Blinken.
Skulle vi ikke bare bede Putin sælge sin propaganda Sputnik til den fattige del af verden?

jens christian jacobsen, Per Torbensen, Alvin Jensen, Torben Arendal, Lars Løfgren, Hanne Utoft, Torben K L Jensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Sputnik er kommet i klasse med gas og olie fra Rusland, og kaldes en propagandasejr. Nu skal vi bede om lov til at benytte disse, mens de fattige lande af frygt for repressalier slet ikke tør sikre deres befolkning. Gad vide hvis propaganda der fører her?

jens christian jacobsen

Endelig. Tak Sonne. Det er sund fornuft at bruge Sputnik-vaccinen og lad yankeerne om at føre propagandakrig mod russerne for deres 'frihed.'

Per Torbensen, Torben Arendal, Lars Løfgren, Hanne Utoft og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Gennem de seneste 4-5 år har vi i amerikanske og/eller europæiske medier hørt om at russerne 'weaponiser' alt fra sexlegetøj til delfiner og hvaler, IT og energisektoren, Charlie Sheen, Bernie Sanders, Trump, Jill Stein, Tulsi Gabbard, handicappede, økonomien, landets befolkning, sproget, seksuelle overgreb, Tysklands højrenationale, Susan Sarandon og meget mere.

Det er faktisk sandt. Markedet for kritisk/bekymrende/mistænkeliggørende/anklagende omtale af Rusland/Putin har været gigantisk og nærmest uudtømmeligt - og det fortsætter. Nu med vacciner, som skal ses som endnu et strategisk våben - hvormed hypen holdes ved lige og det politiske etablissement i USA, subsidiært Vesten, gives legitimitet til at føre økonomisk og politisk krig mod Rusland, tillige militær.

Samtidig gives der læ for evt. kritik af amerikansk/vestlig udenrigspolitik, som i vor nære samtid har flere ulovlige storkrige/regimeskifter, kontroversielle og katastrofefremmende sanktioner, støtte til statskupmagere og anden kriminalitet på samvittigheden - og aktuelt tillader Israels fortsatte overgreb på palæstinensere, Saudi-Arabiens fortsatte krigsførsel i Yemen, terrorgruppers aktiviteter i Irak/Syrien og meget andet.

Senest skulle Rusland have sprængt bomber i Tjekkiet, hvilket indgår i fortællingen om at russerne kommer. Med fyldte lommer.

Ih guder, det er trættende. Og farligt. Snotdumt.

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Jens Peter Madsen, Finn Boe Jørgensen, Per Torbensen, Pietro Cini, Palle Yndal-Olsen, Stig Hartvig Nielsen, Torben Arendal, Torben K L Jensen, Lars Løfgren og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Det er en "heart and mind" propagandakrig der foregår i dag med baggrund i covid-19 og vaccinefordeling, - eller rettere vaccine-forfordeling.

Covid-19 er pandemien der skiller os, - eller rettere den død som covid-19 giver anledning til, og borgerne ved det godt.

Den tyske turisme til Rusland for at blive vaccineret mod covid-19 med Sputnik V viser med al tydelighed hvad det er borgerne vil have, - "en chance for at overleve" og hverdags-friheden tilbage, leve livet som før.

Det har Amerika politisk ikke forstået, - hvilket er højst besynderligt, for med D. Trump som præsident var covid-19 blot en lille efterårs forkølelse, man ikke skulle tage alvorligt.

Det er her Joe Biden fejler sammen med det politiske establishment, og medicin-producenterne, fordel efter et fornuftigt nøgletal - og vis vi står sammen mod denne pandemi.

- Men sådan blev det ikke, og heller ikke sådan, at præsident Joe Biden "forklarede" medicin-producenterne, at de hurtigst mulig skulle får opbygget kapaciteten til et n samlet fælles global kamp imod covic-19

Amerika har tabt kampen om at være en global leder, med ikke at handle i fællesskabets - det vestlige fællesskab, og en fordeling af vacciner der tilgodeser
netop hele fællesskabet ligeligt.

- Læren er med og trods Joe Biden fortsat den vi skal forstå, - "Amerika first"!

Torben Lindegaard

@Hanne Utoft 19. april, 2021 - 15:57

Du virker træt, Hanne; men her er lidt materiale fra BBC.
Det giver en dybere indsigt i de 2 russeres adfærd - med pasfotos !!

https://www.bbc.com/news/uk-56790053

Jens Peter Madsen

Jeg er så hamrende træt af den dæmonisering af Rusland og Putin, som også Information stiller sig til rådighed for. Det tjener kun til den psykologiske forberedelse af det femte militær felttog mod Rusland, som krigsgale kapitalkræfter i Vesten tragter efter. Nutidens Rusland er ikke særligt heldige med de ledere, som de har, men det er nu dem de har, og de vil hellere have dem end tvivlsomme "befriere" fra Vest. Rusland og den russiske befolkning har mange og meget dødelige erfaringer med tvivlsomme "befriere" fra vest gennem det sidste godt hundrede år. Lad os samarbejde med Rusland, godkende og anvende Sputnik 5 vaccine, samarbejde med demokratiske folk og deres organisationer, afvikle økonomiske sanktionerne, som i virkeligheden kun skader den demokratiske opposition. Så længe vi fortsætter med at gøre Putin lig med hele Rusland, så længe kan han blive siddende og så længe kan han forlænge sin præsidentperiode i uendelighed. Rusland og det russiske folk er meget mere end Putin. Det er en kæmpestor nation og et stolt folk, de har nogle af verdens største videnskabsfolk, også inden for fremstilling af vacciner, blændende kunstnere, filosoffer, sportsfolk og måske også bedstemødre, som endnu husker den sidste store krig. Og de har mange fredselskende og demokratiske folk, som frygter en ny krig, og som affinder sig med Putin, som det måske mindste onde i en verden, som kun ser dæmoner, når de skriver og taler om Rusland.

Lars Løfgren, Per Torbensen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

Her til morgen kolporterer bl.a. TV2 News de hårrejsende perspektiver på Ruslands aggressive optræden v. den ukrainske grænse. Adspurgt om baggrunden for russernes troppebevægelser, kunne en repræsentant fra det danske udenrigsministerium oplyse om at Putin vil 'spille med musklerne' og vise at man 'vil bestemme' i Ukraine; styre Ukraine. Ikke et ord om at den ukrainske regering d. 19. marts vedtog resolution 5312, som bl.a. indebærer at man trækker sig fra Minsk-aftalen - og at en række russisksprogede medier blev lukket af regeringen, ud over at man appellerer til NATO om øget støtte, mens man optrapper våben og tropper ved de østlige regioners grænser. Ikke et ord. I Danmark får folk at vide at russerne bare vil spille med musklerne og bestemme - der gives inden causal baggrundsviden.

Torben Lindegaard, BBC-artiklen giver en øget indsigt i påstandene om disse to russere - men heller ikke mere.

Jens Peter Madsen, Flemming Berger, Lars Løfgren, Per Torbensen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar

Undskyld, d. 29. marts

Karsten Nielsen

Også jeg er som Jens Peter Madsen ovenfor godt træt af mediernes dæmoniserende tilgang til Rusland. Men ikke alene træt - også vred. Nok er denne tilgang farlig for os alle - den er også direkte uanstændig og fej over for den russiske befolkning, der ikke forstår, hvorfor medierne i vesten er så vrede og anklagende. Og medierne er feje - som i denne postulerende artikel om propaganda og Putin igen igen. De vil nemlig ikke undersøge deres emner, men lukrerer på selvskabte fordomme, som de mener legitimerer deres egen "propaganda". Men noget tyder heldigvis på, at denne dovenskab hos journalister er ved at være gennemskuet.

Jens Peter Madsen, Hanne Utoft og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar

Karsten Nielsen, enig i hovedparten af din kommentar kl. 10.13 - men udviklingen indenfor journalistikken, ihvertfald den etablerede, er ikke ligefrem fornuftig. Følg hér en CNN-producer om produktionen af Russiagate: https://www.buzzfeednews.com/article/maryanngeorgantopoulos/cnn-okeefe-v...