Leder

Alting stinker i »House of Kurz«: Sædet ulmer under Østrigs lidt for smarte kansler

Østrigs kansler Sebastian Kurz er en mester i politisk spin, men med statsadvokatens anklage om nepotisme og løgn vakler hans kanslerskab – og den europæiske beundring af hans lidt for smarte ledelsesstil
Østrig er hårdt prøvet, hvad politiske skandaler angår. Præcis to år efter ’Ibiza-skandalen’ i 2019, som især ramte Sebastian Kurz’ regeringspartner i det højreradikale FPÖ, står kansler Kurz nu selv i skudlinjen – anklaget for gentagne løgne over for det parlamentariske undersøgelsesudvalg, der skal optrevle ’Ibiza-skandalen’.

Østrig er hårdt prøvet, hvad politiske skandaler angår. Præcis to år efter ’Ibiza-skandalen’ i 2019, som især ramte Sebastian Kurz’ regeringspartner i det højreradikale FPÖ, står kansler Kurz nu selv i skudlinjen – anklaget for gentagne løgne over for det parlamentariske undersøgelsesudvalg, der skal optrevle ’Ibiza-skandalen’.

Martin Juen/Ritzau Scanpix

Udland
17. maj 2021

Der findes næppe en østriger, der ikke kender chatten mellem kansler Sebastian Kurz (ÖVP) og en vis Thomas Schmid fra 2018:

Sebastian Kurz: »Du får alt, hvad du vil (tre kys-smileys).«

Thomas Schmid: »Jeg er så lykkelig (tre glade smileys). Jeg elsker min kansler.«

Udvekslingen er bare en brøkdel af de chats, som nu ser dagens lys – og som har fået kanslersædet til at ulme under Kurz. I store dele af Europa – og selv i en socialdemokratisk dansk regering – har den liberalkonservative Kurz ellers et ry som handlekraftig, sundt EU-skeptisk og indvandringskritisk ledestjerne.

Det billede står for fald. For kort efter chatten med Kurz blev Thomas Schmid sjovt nok chef i det milliardtunge statslige holdingselskab ÖBAG. Rigtig ærgerligt for Kurz er det nu, at han foran det parlamentariske undersøgelsesudvalg, der optrevler hele den infame ’Ibiza-skandale’, har benægtet at have haft noget med Schmids job at gøre.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eric Philipp

Kurz og hans ÖVP er jo egentlig bare endnu et eksempel på den udbredte korruption og nepotisme bland de borgelig-konservative partier i Europa.

Om man kigger på CDU i Tyskland, les Républicains i Frankrig, PiS i Polen eller nu ÖVP i Østrig, det er altid den sammen historie om magtberigelse, demokratiforagt og ligegyldighed der kommer frem.

Atilla Thcengiz, Bjarne Bisgaard Jensen, Ole Frank, Liselotte Paulsen, Inge Lehmann, Klaus Schwab, Arne Lund, Issa Chaaban, Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Gert Romme, Werner Gass, Jørgen Tryggestad, Michael Mogensen og Jesper E anbefalede denne kommentar
Werner Gass

Og ham vil MF gerne ses i selskab med!

Tak for kaffe og god fornøjelse.

Atilla Thcengiz, Poul Søren Kjærsgaard, Jan Troelsen, Ole Frank, Liselotte Paulsen, Inge Lehmann, Klaus Schwab, Ete Forchhammer , Eric Philipp, Pietro Cini, Torben Arendal, Jesper E, Peter Beck-Lauritzen, Susanne Kaspersen, Mads Greve Haaning, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Kom MF ikke hjem fra Israel-svipturen m. Kurz og fortalte at noget af udbyttet af turen havde været at høre om østrigske tiltag og Kurz’s regering...?
Eller husker jeg galt? Jeg var så vred at det ikke kan udelukkes, men jeg tror nu nok...

Poul Søren Kjærsgaard, Jan Troelsen, Ib Christensen, Ole Frank, Arne Lund og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Kurz + Nethanyahu = råddenskab og anklager.
Lad os håbe, at det kun var vaccineproduktion Mette Frederiksen lærte i seelskab med de to wonder boys+
Men sikker er jeg ikke.

@ Ete Forchhammer,

Nu ved jeg selvfølgelig ikke, om det er almen kendt i Danmark. Men af grunde, jeg ikke kender, arbejder Sebastian Kurz tilsyneladende sammen med en række østeuropæiske EU-lande om at skade EU mest muligt. Herunder lefler man også for Rusland.

Men både inden og efter Mette Frederiksen og Sebastian Kurz rejste til Israel i et chartret luksus-fly, var der et møde mellem Sebastian Kurz, Tjekkiets præsident, Ungarns udenrigsminister og Poland vice premierminister. Slovakiet var også inviteret, men ønskede af ukendt grund ikke at deltage, - og ville slet mødes ikke med Ungarn og Poland.

Og omgående efter at Mette Frederiksen og Sebastian Kurz havde forladt Israel, landene de øvrige fra disse 2 møder i Israel, hvor de ligeledes havde et aftalt møde med Benjamin Netanyahu om samme emne.

Efter hjemkomsten, men inde deres næste interne møde, hvor Mette Frederiksen ikke deltog, fremgik det af pressen i Tjekkiet og i øvrigt i Serbien (Serbien var dog ikke med på turen), at rejsen og møderne havde drejset sig om at få Israel til at etablere og drive en modtagerlejr for flygtning fra disse lande - selvfølgelig mod en vis betaling.

Til gengæld er det ikke kommet frem, om disse lande fik noget ud af mødet med Benjamin Netanyahu. Men efterfølgende har Poland haft visse ret alvorlige verbale stridigheder med både Tjekkiet og med Østrig, så jeg kan ikke forestille mig, at disse lande efterfølgende kan samarbejde om noget mere.

Atilla Thcengiz

Hvorfor følger MF ikke sin soulmates af Kurz, Netanhayu, Salvini osv. ved at hejse Det Jødiske Flag ved offentlige bygninger for at ligesom fejre FOLKEMORDET på palæstinensere?

Pietro Cini, Issa Chaaban og Gert Romme anbefalede denne kommentar