Leder

Dagens bedste nyhed: Sol og vind erobrer verdens nye elforsyning

Hele 90 procent af verdens nye elkapacitet i 2020 bestod af grønne, vedvarende energikilder, oplyser Det Internationale Energiagentur. Den grønne omstilling af energisystemet er for alvor kommet i gang – med det følger nye dilemmaer
Verdens vedvarende elkapacitet voksede med 45 procent i 2020, den højeste stigningstakt i 20 år. Solcelleparkerne ekspanderer mest, vindkraften næsten lige så meget, vandkraft og biomassebaseret energi mindre

Verdens vedvarende elkapacitet voksede med 45 procent i 2020, den højeste stigningstakt i 20 år. Solcelleparkerne ekspanderer mest, vindkraften næsten lige så meget, vandkraft og biomassebaseret energi mindre

Henning Bagger

Udland
12. maj 2021

Denne tekst handler om en rigtig god, grøn nyhed. Så det går nok an at starte med at dryppe bare en smule malurt i bægeret:

Syd for Omø i Smålandsfarvandet har selskabet European Energy siden 2012 forberedt en stor havmøllepark, der skal sikre grøn strøm svarende til 350.000 husstandes forbrug. Men i marts meddelte miljøminister Lea Wermelin (S), at regeringen vil udpege det relevante havareal til fuglebeskyttelsesområde med den sandsynlige konsekvens, at energiprojektet må opgives.

Dette er et af mange eksempler på, at det grønne energisystems ønskværdige ekspansion kolliderer med andre hensyn – naboers trivsel, fuglebeskyttelse, fiskeri, naturværdier – og ender med at måtte droppes. Jo længere omstillingen til grøn energi når, desto flere sådanne barrierer vil de nye klimavenlige energiteknologier løbe ind i.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kenneth Krabat

konsekvenser for olieproducerende lande?

jens christian jacobsen, Holger Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Når jeg tænker på VE-bestræbelserne de sidste mange år, spørger jeg mig selv, hvad vores intention egentlig var. Var det at bevare det energikrævende samfund? At ødelægge vandløb med dæmninger og bebygge smukke udsigter med kæmpemøller? Nej, der var det ikke, men hvad var det så?

Der mangler stadig en bæredygtig samfundsvision på et lav-energiniveau, og jeg kan ikke se, hvor den skulle komme fra, for ingen ligger inde med denne usælgelige vare.

Der er Kinas vej, som er det mest skizofrene, man kan tænke sig: Et grønt undertrykkelsessamfund. Vores vej vil jeg beskrive som selvbedragets vej, idet vi kalder os grønne uden at være det. Det betyder, at man ved ‘kommende’ højteknologiske opfindelser kan behandle alt og alle dårligt uden det sviner, fx mase broer, motorveje og pipelines igennem og bare kalde dem grønne (grøn asfalt, grøn gas osv.).

Der er ingen anden vej end op i ansvar (ned i forbrug). Jeg ser de gamle Ngo’er som slidt op. De er alt for tilfredse med at blive tilgodeset af stat og fonde. Store hjælpeorganisationer er multinationale virksomheder, der kæmper for smalle formål, men ikke for et anderledes samfund.

Der er ikke nogen, der har et helhedssyn på verden som en bæredygtig planet. Der kunne godt være mange mindre organisationer, der havde det, men hvor er de?

Thomas Vestergaard, Ete Forchhammer , Arne Albatros Olsen, Esben Grønborg Brun, Malene Wiinblad, Kurt Nielsen, Torsten Jacobsen, Ruth Sørensen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Ejvind Larsen, Lise Lotte Rahbek og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Filip Meyer

Dog...der er lang vej til at vi når i mål med at blive 100% vedvarende i hele verdenen.

Hvis hele verdenens energiproduktion 5,7 E+20 J, skulle laves vha solceller ville det dække et areal som er 10 gange DK areal (40w/m2) og det vil koste 2 gang det årlige BNP i verden (500$/m2)

Sån ca og med nuværende priser og effektivitet og uden omkostninger til eltransport