Leder

Energiagentur viser vej ud af den fossile æras mørke

Omstillingen til en klimavenlig grøn økonomi bliver en uhørt krævende proces, der undervejs kan ledsages af økonomisk tumult omkring de gamle fossile investeringer. Det gælder om at komme igennem processen hurtigst muligt
Det er nødvendigt med en firedobling af det nuværende tempo for installation af sol og vind inden 2030, hvis vi skal overholde målene i Parisaftalen, vurderer Det Internationale Energiagentur

Det er nødvendigt med en firedobling af det nuværende tempo for installation af sol og vind inden 2030, hvis vi skal overholde målene i Parisaftalen, vurderer Det Internationale Energiagentur

Torben Huss

Udland
21. maj 2021

Evangelisten Lukas skriver: »Sådan bliver der større glæde i himlen over én synder, der omvender sig, end over nioghalvfems retfærdige, som ikke har brug for omvendelse.«

Citatet fra lignelsen om det mistede får og den tabte mønt er gennem tiderne blevet brugt i mange verdslige sammenhænge og kan i dag passende bruges om Det Internationale Energiagentur, IEA, der tirsdag præsenterede verden for budskabet om, at enhver investering i nye olie- og gasefterforskninger og kulminer prompte bør indstilles, hvis verden skal kunne leve op til klimamålene i Parisaftalen.

IEA blev etableret i 1974 af en række olieforbrugende industrilande med det formål at sikre landenes fortsatte forsyninger efter chokket med oliekrisen i 1973-74. Siden da har energiagenturet i sine tilbagevendende rapporter betonet de store muligheder i det fossile energisystem og behovene for løbende investeringer i ekspansion af olie-, gas- og kulproduktionen.

»Fossile brændsler, især naturgas og olie, vil blive ved at udgøre fundamentet for det globale energisystem i mange årtier fremover,« sagde IEA for eksempel for fem år siden og advarede om for små investeringer i ny olieproduktion.

Rapporterne er blevet flittigt brugt af både den fossile industri og af mange lande til at legitimere en fastholdelse og udvidelse af det fossile system, ligesom IEA’s prognoser rutinemæssigt er blevet lagt til grund for mange myndigheders – også danske – fremskrivninger og beslutninger.

Dette uagtet at IEA næsten altid har ramt ved siden af og typisk med for optimistiske vurderinger om oliemarkedets udvikling. Af samme grund har agenturet i en årrække været skydeskive for grønne organisationers og investorers hårde kritik. »IEA har effektivt skabt sin egen virkelighed,« lyder en typisk kritisk kommentar.

Nu er den reale virkelighed imidlertid omsider trængt ind i hovedkvarteret i Paris og i rygmarven på agenturets magtfulde chef, økonomen Fatih Birol, der startede sin karriere med seks år i oliekartellet OPEC.

Lukketid for den fossile energi

I tirsdagens rapport, Net Zero by 2050, nærmest chokerer IEA med budskabet om, hvor radikalt og hurtigt verdensøkonomien skal forandres for at overholde Parisaftalens temperaturmål og afværge katastrofale klimaændringer.

»Dette er måske den største udfordring, menneskeheden nogensinde har været konfronteret med,« sagde Fatih Birol ved offentliggørelsen.

»Der er behov for intet mindre end en komplet forvandling af måden, vi producerer, foretager transport og forbruger energi på.«

Umiddelbart stop for al ny olie- og gasefterforskning og nye kulminer, stop for nye kulkraftværker uden CO2-fangst og afvikling af alle eksisterende sådanne inden 2040, stop for benzin- og dieselbiler fra 2035, 40-dobling af antallet af ladestandere til elbiler inden 2030, en firedobling af det nuværende tempo for installation af sol og vind inden 2030 og en tredobling af indsatsen for energieffektivisering – alt muliggjort af massive investeringer i nye løsninger, der i 2030 skal overstige 5.000 milliarder dollar årligt.

»Dette er som en værtshusejer, der slår på klokken for sidste omgang,« siger Mark Lewis, chef for bæredygtighedsstrategi i storbanken BNP Paribas, til Financial Times.

IEA’s opsigtsvækkende hamskifte er således en kontant besked til denne verdens fossile energiindustrier, investorerne i sort energi, benzinbilproducenterne og regeringer i mange lande om, at glasset nu er mere end halv tomt, at det er lukketid for den fossile energis berusende æra.

Vejen ud og vejen ind i den nye grønne økonomi bliver ikke blot præget af store udfordringer, men også fuld af risici.

Tag den fossile energisektor og dens investorer: Budskabet om en lukkedato betyder, at værdien af sektorens aktiver og aktier går mod nul. Det kan betyde accelererende kapitalflugt fra de store selskaber. Samtidig risikerer imidlertid den fremadskridende nedlukning at give periodisk knaphed på især olie og gas og dermed nye prisstigninger på den sorte energi – i sig selv et overgangsincitament til fornyet, kortsigtet spekulation i fossile aktier og således en mekanisme til at skabe markedsvolatilitet parallelt med midlertidig omkostningsbelastning af samfunds- og privatøkonomierne.

Tidselgemytter i olie- og investorkredse har allerede udlagt IEA-rapporten som et hasarderet panikscenarie, der vil give økonomisk tumult overalt. Andre ser den som et klart incitament til yderligere at accelerere udstigningen og omstillingen til den grønne økonomi, hvor der ifølge IEA venter 30 millioner nye job.

Fatih Birol og IEA har set lyset. De, der ikke følger efter, går mørke tider i møde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Arne Thomsen

Underligt at nutidens atomkraft tilsyneladende på forhånd er udelukket fra grøn omstilling.

David Zennaro

Ja ikke? Nu kæmper vi for at skabe en bedre fremtid for vores børn med en fossilfri energisektor, og så vil vi ikke have atomkraft, som kun giver dødsensfarligt affald, der skal lagres i tusindvis af år.

Ole Svendsen, Carsten Munk og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Morten Hillgaard

Illusioner (klima skat/ pengesystem) er da ofte af de glade,
afslør dem kun når de mest gør skade (omkring 1980),
som år sagen er givet ifølge naturens orden
og virkeligheden vil ramme som (forsinket) lyn og torden.

Brug natures egne metoder
hvor alt er sorteret i dårligt og goder
Skab (aktuel solenergi), bevar (den aktuelle solenergi) og fjern (millioner af år gammel opsamlet solenergi og forurening) inden for disse rammer,
men husk at ingen eller intet ved bedre end hvorfra det selv stammer.

Hævdes det min ven at noget er ganske vist og sikkert.
Så husk, at dens dele, analoger og modsætning er lige så ret og vigtig.
Afprøv en sandhed på denne måde,
men vid, at mangel på realiteter også løser en gåde.

Blot eksempler på aforismer omkring 1986- udgivet i 1992.. Ordene i ( ) er ikke en del af aforismen.