Leder

EU bygger protektionistiske mure for at beskytte sig selv mod Kina

I nervøsitet over Kinas aggressive statsdrevne industristrategi vil EU indføre endnu et tiltag, der skal beskytte europæiske virksomheder mod at blive opkøbt af kinesiske konkurrenter. Det lugter både af protektionisme og sund fornuft
Arbejdere tager imod soyabønner i Nantong i Kina.

Arbejdere tager imod soyabønner i Nantong i Kina.

Ritzau/Scanpix

Udland
5. maj 2021

Det lugter lidt af protektionisme. Den Europæiske Union hylder normalt frihandel og åbne markeder, men kaster stadigt flere forhindringer ud på vejen, som gør det sværere for kinesiske virksomheder at ræse direkte ind i Europa.

At Bruxelles betragter Kina som en stor og voksende økonomisk trussel understreges endnu en gang ved, at EU-Kommissionen nu vil indføre regler, der vil begrænse udenlandske virksomheders mulighed for at opkøbe og overtage europæiske virksomheder ved hjælp af konkurrenceforvridende statsstøtte, som de har fået med hjemmefra.

Selv om de nye regler vil rette sig mod alle ikkeeuropæiske virksomheder, så ses de som en forsvarsreaktion mod især Kinas statsejede virksomheder, der har vist en appetit for at erhverve sig europæiske virksomheder.

I Europa har der de seneste år været en stigende nervøsitet over Kinas aggressive statsdrevne industristrategi, der blandt andet baserer sig på opkøb af vestlige teknologivirksomheder, hvorigennem man kan erhverve sig strategisk vigtige kerneteknologier, knowhow og ekspertise. Det er en udvikling, der udhuler europæisk konkurrenceevne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jamen selve grundlaget for- og ideen med EU som frihandelsområde, - altså ingen interne toldgrænser mellem landene men toldbarriere i forhold til lande udenfor, bygger jo direkte på princippet om protektionisme.

Protektionisme er nærmest et skældsord. Men jeg syntes, at i dette sammenhæng er der faktisk god grund til denne protektionisme.

Hvis vi ikke have et protektionistisk og beskyttende EU, ville de store lande kunne knægte og diktere de mindre. Det ville betyde, at Kina, Donald Trumps USA, Rusland og måske Brasilien ville kunne gennemtvinge deres politik og verdensorden overfor os - de små lande.

Men et protektionistisk og beskyttende Europa indebærer også et meget stort ansvar for lande udenfor dette protektionistiske fællesskab, for vores protektionisme hindre jo dem i at komme ind på vores markeder, medens vi smider vores fødevareoverskud ud over dem til så ekstremt lave priser, at deres basale fødevareproduktion, går i stå. Og det ansvar tager Ministerrådet i EU slet ikke på sig i nødvendigt omfang.