Leder

EU ligner en parodi på sig selv i sin »fremtidskonference med borgerinddragelse«

Det er selvsagt for godt til at være sandt, at borgerne nu får ordet i EU. For bag EU’s velmenende »fremtidskonference« ligger hårde magtkampe, og foran processen ligger en udvanding af konklusioner, der kunne ændre EU mærkbart
Det er ikke småting, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, lover europæerne i 2019: Vejen til den ny begyndelse skulle gå gennem en »fremtidskonference«, hvor alle europæere kan tage ordet.

Det er ikke småting, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, lover europæerne i 2019: Vejen til den ny begyndelse skulle gå gennem en »fremtidskonference«, hvor alle europæere kan tage ordet.

Ritzau Scanpix

Udland
12. maj 2021

»En ny begyndelse for Europa«.

Det var ikke småting, Frankrigs præsident Macron lovede europæerne i 2019: Vejen til den nye begyndelse skulle gå gennem en »fremtidskonference«, hvor alle europæere kan tage ordet.

I søndags skød Macron med et års coronaforsinkelse selv konferencen i gang i Strasbourg. Alle interesserede EU-borgere kan nu indlevere deres forslag på en digital platform og deltage i borgermøder, der senere samles til et decideret borgerting. Med kategorier som klima, sundhed, økonomi, digitalisering og indvandring vil processen løbe frem til foråret 2021, hvor netop Frankrig sidder på EU-formandskabet.

Det er velmenende. Men det er ikke videre lovende. Både fordi Macron har set temmelig stort på sit eget franske borgertings forslag til klimatiltag. Og især fordi EU med konferencen har skabt en parodi på sit demokratiske underskud og sine komplicerede politiske processer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Den bulgarske sociolog Ivan Krastev har i den grad ret i, at vi har det EU, som vi nu engang har, fordi Nationalstaterne ikke vil afgive yderligere magt og kompetence til EU.

Rådet af Stats- og Regeringschefer styrer EU -
og ønsker ikke konkurrerende magtcentre med et eget folkeligt mandat,
som eksempelvis en direkte folkevalgt Kommissionsformand ville være.

Det er nok fuldstændig umuligt at få ændret på det, men man kunne godt håbe på et opgør med konsensusprincippet i Rådet, for eksempel på det udenrigspolitiske område .... og måske kan man håbe på, at der på flere områder kan overføres kompetence til f. ex. EU Parlamentet.

Helt banalt, hvis der på et område ikke er overført kompetence til EU ifølge Traktaterne, så kan selv Rådet ikke træffe beslutninger på området - man kan blot drøfte et problem; men hvem som helst kan sætte sig ud over hvad som helst på området.

Gert Romme, Carsten Munk og Kim Gammelgaard anbefalede denne kommentar
Jean Thierry

Vi har det EU, vi har, fordi EU evig og altid har prioriteret penge (til de rige) højest.

Det er formålet med EU inkl. at forhindre venstrefløjen i at komme til magten.

Og hvis den gør, så forhindres den i at føre venstreorienteret politik (se fx Grækenland).

Indtil vi melder os ud og afskaffer EU-systemet.

Macron er selv neoliberal og derfor er det helt indlysende at han er for EU.

Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Flemming Berger, Per Torbensen, jens christian jacobsen, Jes Balle Hansen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Den mest uigennemsigtige og idiotiske politisk-økonomisks konstruktion der er set på jorden. Kommer aldrig til at fungere.

Torben Lindegaard har fuldstændig ret. Man har EU parlamentet for at kunne tage beslutninger der gavner medlemslandene men på tværs af medlemslandene.

Men problemet med EU og EU-beslutninger er simpelt hen, at medlemslandenes regeringsledere ikke vil give magten fra sig. De vil ikke bare være en slags bagstoppere, men de vil bevare muligheden for at blokere for alt.

Omkring EU tænker mange af af regeringslederne rent partipolitisk, populistisk og indenrigspolitisk. Og derefter forsøger de at løfter sig i egen anseelse ved at fremstille situationen, de selv har skabt, som om at EU er mod nationen og landets borgere. Derefter fremstiller de sig, som om de den eneste, de kan redde landet og dets befolkning fra det frygtelige EU.

Det er egentlig fantastisk, at landenes borgere ikke for længe siden har gennemskuet deres politikere, og krævet reel demokrati i stedet for nationalegoistisk populisme.

Europas fremtid: Samarbejde med borgerne for at skabe et mere modstandsdygtigt Europa.

I dag har EP formand David Sassoli, Portugals premierminister Costa og Kommissionens formand von der Leyen undertegnet den fælles erklæring om Europas Fremtid.

Dette initiativ drejer sig om Europas fremtidsperspektiv. hvor man, uden om de nationale regeringer, vil inddrage borgerne i beslutninger om, hvilke EU vi vil have i fremtiden.

Jeg kan selvfølgelig ikke garantere nogen om, at de nationale politiske ledere vil lægge hindringer i vejen for reelle, visionære og fremtidssikre diskussioner, der virkelig kan føre EU og Europa frem som toneangivende i verden. Men jeg syntes, dette initiativ skal have en reel chance. og derfor vil jeg bede alle om at deltage i dialogen.

https://www.europarl.europa.eu/news/da/press-room/20210304IPR99242/europ...

Så borgerne får nu ordet, er det derfor finansmanden Mario Drsghi er premiere minister:):):)
Politik er banal.

jens christian jacobsen

@ Gert Romme

Fint at du så åbent bekender kulør, men din kærlighed til den overstatlige rigmandklub EU gør dig blind for modstrømninger. Hvad får dig til for alvor at tro at befolkningerne i EU vil have mere overstatlighed og mere EU og ikke mindre?
Tror du for alvor på, at de mange, mange 'grønne' penge, som EU har lånt på befolkningernes vegne, nogensinde giver grønne afkast, der kommer borgerne til gavn og ikke kun smarte euro-svindlere?
Tror du for alvor på at van der Leyen har styr på hvem der får hvad hvornår?
Og hvordan synes du EU har håndteret flygtningene? Klimaødelæggelser? Milliardudgifter til i tusindvis af håbløse EU-projekter?
Understøttelse af stor-landbrug? Af skattesvindel?
Eller af pandemien?

Per Torbensen, Steen K Petersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

@ Jens Christian Jacobsen,

Tak for dit interessante svar med de mange spørgsmål.

Om befolkningen ønsker mere eller mindre EU, ved jeg selvfølgelig ikke. Men den seneste måling omkring EU fra april 2021 viste, at den gennemsnitlige EU-borger faktisk var langt mere EU-begejstret nu end tidligere. - Men som du jo ved med gennemsnit, så består den jo af observationer på hver side af tendenslinjen.

Nogle af dine synspunkter er vi enige om og andre ikke. Men mit budskab var og er faktisk stadig, at man bør indgå i en åben og positiv dialog med EU om at få et langt mere progressivt og fremsynet EU, der har sit fokus på det, som borgerne vil nu og i fremtiden.

Man kan selvfølgelig også vælge at være passivt. Men som Storm Petersen så rigtigt sagde: "Ingenting kommer af ingenting - undtagen lommeuld". Så derfor bør man nok arbejde på at skabe forandringer.

Hanne Utoft

At EU, udenom medlemslandenes valgte repræsentanter, vil i dialog med de europæiske befolkninger, udgør endnu en overskridelse af nærdemokratiske strukturer ... og hvis den vitterligt sker med henvisning til at medlemslandenes nationale politikere er utilregnelige og non-repræsentative, hvilket er tæt på korrekt, ser det faktisk temmeligt intrigant og opportunistisk ud. Ikke ligefrem båret af ønsket om styrket demokrati, snarere subtil symbolpolitik. Hvilket er set adskillige gange før.

Hanne Utoft

"Den mest uigennemsigtige og idiotiske politisk-økonomisks konstruktion der er set på jorden. Kommer aldrig til at fungere."

Måske er de set værre; den romerske republik? Der har jo op gennem historien været adskillige ambitioner om at skabe imperier, og mange af resultaterne har været voldsomt kortsigtede, vækstsyge og destruktive. Til trods for dette har vi længe haft anerkendt historieskrivning til rådighed (bl.a. Cyril Robinson), som bedyrer at bl.a. de romerske og britiske imperier opstod ved et tilfælde; små serier af uventede hændelser, som førte til at man pludselig opdagede de enorme ressourcer og befolkningsgrupper, man via militær og økonomisk krigsførelse, industriel og strukturel undertrykkelse m.m. var kommet til at råde over.

Michael Parenti har i denne forelæsning om imperier en række væsentlige satiriske pointer, som i høj grad kan knyttes til også udviklingen og forceringen af EU-konstruktionen: https://www.youtube.com/watch?v=OOF56wYTl1w