Leder

Indiens coronakatastrofe har stoppet vaccineudrulingen – og det går ud over os alle sammen

Så længe pandemien hærger i Indien, er verden et mindre sikkert sted. Her og nu handler det om Indien, men på sigt er det et globalt anliggende tæt forbundet med den internationale vaccineskævvridning
En tragedie udfolder sig i Indien, hvor hospitalerne mangler plads og ilt til den enorme strøm af coronapatienter. Imens begynder hjælpen fra det internationale samfund at ankomme.

En tragedie udfolder sig i Indien, hvor hospitalerne mangler plads og ilt til den enorme strøm af coronapatienter. Imens begynder hjælpen fra det internationale samfund at ankomme.

Adnan Abidi

Udland
5. maj 2021

I London sidder den indiske vaccinekonge Adar Poonawalla. Han er topchef for verdens største vaccineproducent, Serum Institute of India, og burde befinde sig i Pune et par timers kørsel fra Mumbai, hvor selskabet har hovedkvarter.

I stedet er han flygtet til Storbritannien med sin familie. Afpresninger, trusler og krav om leverancer af coronavacciner fra »magtfulde mænd« fik den 40-årige direktør til at søge udenlandsk tilflugt.

»Forventningerne og aggressionerne er virkelig helt uden fortilfælde. Det er overvældende. Alle føler, at de bør få en vaccine,« sagde han i weekenden til The Times.

Truslerne mod Adar Poonawalla er et vidnesbyrd om de desperate sundhedsmæssige tilstande i Indien. De officielle indiske tal lyder nu på over 400.000 daglige smittede. Reelt er tallet langt højere. En blanding af politisk uansvarlighed, nye virusvarianter og et skrøbeligt sundhedssystem har fået smitten i Indien til at sprede sig i et omfang, verden ikke tidligere har set.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Annette Munch

"Det er først og fremmest op til klodens mest velhavende lande og største økonomier at bringe balance i den verdensomspændende vaccineindsats".

hvornår begynder journalisterne at medtage Big Pharma i ligningen - de scorer exorbitante overskud til ejernes pengetanke

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

"De officielle indiske tal lyder nu på over 400.000 daglige smittede. Reelt er tallet langt højere."

Hvis der er én ting pandemien har lært mig, så er det at være skeptisk overfor de data vi har til rådighed.

I Indien ligger Case Fatality Rate (CFR) pt. på ca. 1%. Dvs. at ifølge de officielle tal så dør en procent af dem som smittes. Til sammenligning ligger CFR globalt på ca. 2,5% ifølge de officielle tal.

"Eksperter" vurderer at de reelle tal for Indien kan være 5-10 gange højere end de officielle tal. Hvad der er endnu mere iøjefaldende er den tydelige korrelation der er mellem antal smittede pr million indbyggere over BNP per capita:

https://ourworldindata.org/grapher/total-confirmed-cases-of-covid-19-per...

Man skal ikke se længe på grafen ovenfor for at konkludere:

Det reelle globale smittetal- og dødstal er sandsynligvis langt højere end de officielle tal. Jo rigere et land er, jo flere test har de mulighed for at udføre, og uden positiv test ingen case og uden test ingen Covid-19 som bevislig dødsårsag. Læg til dette at langt størstedelen af Verdens befolkning lever i fattige lande.

Opsummeret kan man sige at vi ikke aner, hvordan det reelt står til med pandemien, og at man ikke kan sammenligne tal på tværs af landegrænser.

Arne Albatros Olsen, Lars Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

" FOLLOW THE MUTANTS "

En af de ting som er voldsomt underbelyst i Indiens covid krise
er en opblomstring af en række nye mutanter, udover de vi kendte
i forvejen

Så vidt som jeg kan forstå er der 3 nye mutanter, som vi ikke ved så
meget om endnu, en double mutant, en triple mutant, og en mutant
med navnet N440k.

Endnu er der ikke fremkommet dybtegående analyser af deres
egenskaber, men hvis man ser bort fra dysfunktionaliteten i det indiske
samfund, så kan det vise sig , at de nye mutanter bærer deres del af
ansvaret her.