Leder

Ingen vindere efter 11 dages kampe mellem Israel og Hamas – og dog

Opmuntringen efter ophøret af fjendtligheder er, at der er dannet en enig national palæstinensisk front på tværs af den grønne demarkationslinje fra 1948-krigen, som israelske regeringer fremover tvinges til at forholde sig til
Våbenhvilen mellem Hamas og Israels regering blev fejret af palæstinenserne i gaderne i Gaza. Våbenhvilen indtræf efter 11 dages våbnet konflikt, der har kostet mange menneskeliv. 230 palæstinensere, hvoraf halvdelen menes at være civile og 71 er børn, og 12 israelere, heraf tre børn, er blevet dræbt.

Våbenhvilen mellem Hamas og Israels regering blev fejret af palæstinenserne i gaderne i Gaza. Våbenhvilen indtræf efter 11 dages våbnet konflikt, der har kostet mange menneskeliv. 230 palæstinensere, hvoraf halvdelen menes at være civile og 71 er børn, og 12 israelere, heraf tre børn, er blevet dræbt.

Mohammed Talatene

Udland
22. maj 2021

Fredag morgen klokken 02.00 lokal tid ophørte bombardementerne af det sydlige Israel og Gaza-striben, da en våbenhvile med egyptisk mellemkomst trådte i kraft. Ophøret af fjendtligheder betyder, at Hamas trods nye ødelæggelser i Gaza fejres som konfliktens politiske sejrherre, ikke kun af palæstinenserne i selve Israel, men i det annekterede Østjerusalem, på den besatte Vestbred og generelt i den ’arabiske gade’ – hvorimod gadens regeringer overvejende er mistrøstige: bortset fra i Qatar er Hamas ikke velset i paladserne, men må nøjes med at lade sig hylde i Ankara og Teheran.

Ret beset har konflikten selvfølgelig ingen vindere, med mindre man anser dræbte børn som militære og politiske gevinster. Men det er evident, at den islamistiske og uforsonlige modstandsorganisation, der før denne konflikt var marginaliseret som international terrorstemplet paria, med den militære støtte til de primært unge palæstinenseres protester i Jerusalem har erhvervet en ny legitimitet som repræsentanten for kravene om retten til et værdigt liv, til ophold i egne boliger og med ejendomsret til egen jord, der jo er kernen i den strid, der burde udkæmpes af det impotente PA-styre i Ramallah.

Nu blev det Hamas, der førte ordet via Egypten i forhandlinger med Washington og i Qatar med møder mellem den politiske leder Ismail Haniyeh og FN’s koordinator for den israelsk-palæstinensiske fredsproces, Tor Wennesland, hvilket den israelske ledelse har noteret sig.

Siden urolighederne i Jerusalem begyndte med den første ramadanuges etniske trakasserier i begyndelsen af april, der eskalerede med et israelsk retligt dekret om udsætning af palæstinensiske familier fra deres huse i Sheik Jarrah-nabolaget, har den 86-årige PA-præsident og formand for PLO, Mahmoud Abbas, i forvejen svækket af indre oprør i hans Fatah-bevægelse, været stort set usynlig. Og har dermed banet ikke bare vejen, men en hel boulevard for indflydelse til arvefjenden i Gaza.

Det eneste, de protesterende palæstinensere hørte til Abbas, var referat af hans telefoniske opfordring den 15. maj til præsident Joe Biden om at »intervenere for at stoppe for Israels angreb på det palæstinensiske folk«. Selv om han på det tidspunkt meget vel vidste, at Biden forsynede sine henstillinger til premierminister Benjamin Netanyahu om »tilbageholdenhed« med en automatforsikring om USA’s støtte til »Israels ret til selvforsvar«, altså en reel sanktionering af bombardementerne.

Først da Israel var løbet tør for bombemål og stod over for enten en direkte invasion af Gaza eller at følge Bidens fjerde opfordring til våbenhvile, blev der ro i luftrummet.

11 dages væbnet konflikt

Militært har Hamas endnu en gang fået smæk efter samme procedure som i 2009, 2012, 2014 og 2018, hvor israelerne fandt anledning til at ’slå græsset’, slangudtrykket for de jævnlige afskrækkelsesbombardementer, der har til formål at tjekke og kontrollere Hamas’ militære kapacitet, og som uundgåeligt koster civile ofre i den overbefolkede landstribe.

Og også denne gang er de deprimerende cifre som sædvanlig i israelsk favør: Efter 11 dages væbnet konflikt med hundreder af israelske fly- og missilangreb over for affyring af mere end 4.000 raketter fra Gaza er Israels tab opgjort til 12 dræbte, heraf tre børn. Over for det står 232 dræbte palæstinensere, heraf menes halvdelen at være civile, 71 er børn i Gaza. Dertil kommer titusinder hjemløse i Gaza, efter at boligblokke, fabrikker, kontorbygninger, rensningsanlæg, elværker, landbrug og værksteder er ødelagt. I Israel har Gaza-raketterne forårsaget skader på bygninger og en olieledning for et trecifret millionbeløb, ligesom Jerusalems yderdistrikter blev ramt, og flytrafikken til og fra Ben Gurion-lufthavnen nær Tel Aviv var afbrudt i perioder.

Hvis der kan uddrages en opmuntring af de seneste ugers banale gentagelse af israelernes systematiske og fantasiløse nedkæmpelse af protester mod den kolonisering, palæstinenserne i de besatte områder er ofre for, er det først og fremmest den inter-arabiske solidaritet på tværs af demarkationslinjen fra 1949. For som avisen Ha’aretz noterer, lever palæstinenserne i to forskellige verdener. Palæstinenserne med israelsk pas – efterkommere af dem, der blev tilbage i den nye stat efter krigen 1948-49 – lever en ganske anden tilværelse end deres fætre og kusiner i Østjerusalem, Gaza og på Vestbredden, der i vidt omfang er flygtninge, efterkommere af de 750.000, der blev fordrevet fra byer og landsbyer i det nye Israel i 1948.

Unge palæstinensere forenet i protest

Hidtil har der været god grund til at skelne mellem de ’israelske arabere’, altså statsborgere i Israel, der udgør cirka 20 procent af befolkningen på ni millioner, og palæstinenserne i Østjerusalem og på Vestbredden, der blev besat i 1967. Palæstinenserne med israelsk statsborgerskab er både økonomisk og juridisk bedre stillet end palæstinenserne i de besatte områder, også selv om de diskrimineres politisk – ingen israelsk regering har haft arabisk deltagelse – og socialt med fravær af offentlige bevillinger til infrastruktur, uddannelse og sundhed.

Generelt har de israelske regeringer ikke haft store problemer med den etniske minoritet, der forholdt sig passiv under både den første intifada 1987-92 og den anden intifada 2000-2005, og som generelt blev betragtet som politisk apatisk. Med lav valgdeltagelse udpegede den politiske ledere, der godt nok var medlemmer af Knesset, men uden politisk indflydelse – en tilstand, der blev officielt knæsat med vedtagelsen af nationsloven i 2018, der gjorde Israel til en specifik jødisk stat og altså formelt reducerede ikkejøder til andenrangsborgere.

Den situation er ændret – for første gang har unge palæstinenserne på begge sider af demarkationslinjen fra 1949 forenet sig i protest mod den diskriminerende israelske stat. Således samordnede en ellers fredsommelig israelsk-palæstinensiske ngo, der normalt samordner de arabiske politiske initiativer, en generalstrejke med aktivisterne i de besatte områder, der erklærede sidste tirsdag for ’raseriets dag’. Og faktisk blev generalstrejken en politisk succes – de palæstinensiske skraldemænd lod affaldet i de israelske byer ligge, butikker holdt lukket, og hele byggesektoren lå stille.

Der er med den nye solidaritet med de besatte fætre og kusiner skabt en ny politisk situation. Og en solidaritet, der også spores i den selvbevidsthed, israelsk-arabiske politikere har oplevet de seneste par år, da deres mandater pludselig har fået vægt efter foreløbig fire parlamentsvalg, uden der kunne dannes regeringsduelige flertal. De arabiske Knesset-mandater – typisk mellem 12 og 15 af de 120 pladser – har været ombejlede af såvel Benjamin Netanyahu og hans religiøse højreallierede som af oppositionens venstre-højre-koalition.

Lige nu er muligheden for arabisk politisk indflydelse forpasset – det har Hamas sørget for – men det er kun et spørgsmål om tid, før Israels politiske ledere er nødt til at forholde sig til et fælles palæstinensisk krav i såvel den statslige kanton som i det besatte, et krav om frihed og lighed – det med broderskabet lader nok vente på sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carl-Ivar Carlin

Jo, Informations læsere er vant til at læse, men én sætning ! : 'Men det er evident, at den islamistiske og uforsonlige modstandsorganisation, der før denne konflikt var marginaliseret som international terrorstemplet paria, med den militære støtte til de primært unge palæstinenseres protester i Jerusalem har erhvervet en ny legitimitet som repræsentanten for kravene om retten til et værdigt liv, til ophold i egne boliger og med ejendomsret til egen jord, der jo er kernen i den strid, der burde udkæmpes af det impotente PA-styre i Ramallah.'

erik pedersen, David Zennaro og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Hov, på en skala over ødelæggelse, bombning, kilo sprængstof, tortur, mishandling i antal af mennesker kan vist ingen overgå den vestlige koalitioner. Det er opad disse misgerninger at ekstreme grupperinger finder støtter sig og tilhængere. Svært at forstå herhjemmefra, men noget nemmere at relatere til når man lever i området. Det er også kendt at folk søger tilflugt i deres religion, når de bliver forfulgt.

Viggo Okholm, Inge Lehmann, Birthe Drews, erik pedersen, Dennis Tomsen, Michael Waterstradt, Hanne Utoft, David Zennaro, Marianne Stockmarr og John Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Som socialist har jeg uendeligt svært ved at have sympati for hverken islamister eller højrenationalister. I min optik er de skurke alle sammen..

Og så længe det er de parter der skal finde ud af at leve fredeligt sammen, så ser det sort ud.
I Israel og omegn er det en ulige kamp og Israel overdimensionerer dets voldsanvendelse samt nedgør arabere bosat i Israel; Hvilket naturligvis gør palæstinensere endnu mere uforsonlige.
I andre områder, hvor islamismen hersker, der forfølger man anderledes tænkende , fængsler dem, torturerer dem og myrder dem. Her nedgøres mennesker og tvinger mennesker til at underkaste sig.

Socialister bør tage afstand fra ovennævnte tilstande og omtalte ismer.

Dorte Sørensen

Det er håbløst - Israels 2 retsinstanser har give nogle jødiske familier ret til nogle ejendomme i Øst-Jerusalem, som familien ejede engang i 18-hundretallet men de palæstinensiske familier, der ejede ejendomme som de flygtede fra i 1948 kan de ikke få igen selv om de stadig har parpierne på ejendommene.
Jeg kan godt forstå håbløsheden hos palæstinenserne. Men kan protester mod den uretfærdighed virkeligt opfattes som islamisme og terror.?
Husk grupper i Israel ønsker også palæstinenserne drevet ud i have - men de grupper sad tæt på den Israels regering .

Hanne Utoft

"Senest støtter venstrefløjen det væbnede oprørs-/ terrornetværk i Syrien , og pt . støtter den unuanceret og ukritisk palæstinenserne."

Denne venstrefløj er et blålys; en mediekonstruktion, som hverken har rod i marxistiske grundprincipper eller foretager saglig/dialektisk analyse af krigen i Syrien.

Den vestlige støtte til proxykrigen i Syrien er bredt forankret i et neoliberalt funderet sammenrend af socialliberale pseudohumanister, kyniske centrister og nationalkonservative strømninger, som er relativt uinformerede om hvilken motiver og bevæggrunde, som ligger bag den overvældende jihadistiske militskrig mod det syriske styre og de regional- og geopolitiske ambitioner som ligger bag den vestlige/israelske og arabiske involvering i krigen. Støtterne til proxykrigen vægrer sig mod at iagttage international lov, de undergraver FN-principper og de medvirker til at destabilisere Mellemøsten, katapultere flygtninge rundt i regionen og mod andre verdensdele samt ødelægge betingelserne for fredelig sameksistens i regionen - og de vil ikke tale om det. De er delt rundet af opportunisme - og de er dels ofre for informationskrige fra vestlige mediers side ... og det er en ulykke for de offentlige samtaler i Vesten at kritisk opposition til krigen mod Assad-styret/Syrien klassificeres som fake news, konspirationsteori og trumpistisk tale.

Hamas udtalte allerede i 2012 at Assad-styret skulle væk, og dermed støttede Hamas det vestlige narrativ - selvom hovedmotivet var relativt snævert politisk/religiøst. Det skal nødvendigvis siges at Hamas også har modsætningsforhold til IS(IS) og Al Qaeda, hvormed organisationen ikke automatisk kan slås i hartkorn med de mest rabiate militser i Syrien-krigen; det er overvejende militser med relationer til bl.a. det Muslimske Borderskab, som Hamas i sin tid selv udsprang fra, som organisationen støtter. Hamas forsøgte i øvrigt i 2019 at genetablere relationen til Assad-styret, hvilket sidstnævnte afslog.

Iht. informationskrigene, særligt de vestlige faciliterede, så kan det stærkt anbefales at (gen)se John Pilgers 'The war you don't see' fra 2010. En dokumentar, der kritisk perspektiverer den ekstreme korrumpering af journalistik og medier, som finder sted i vor samtid ... og som i voldsom grad afvikler oplyst, demokratisk debat - til fordel for kyniske magthaveres kriminelle regimenter. Pilger anvender en række centrale og meget stærke kilder, herunder journalister som har medvirket til konkrete bedrag, misinformationskampagner o.a. Den kan ses hér: https://vimeo.com/67739294

Per Dørup, Inge Lehmann, Pietro Cini, Birthe Drews, Torben Arendal og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Birthe Drews

Utoft - tak for linket.

Det er virkelig frygtelige og traumatiserende forhold, den almindelige palestinenser lever under.

Svend Jespersen

Jo, der er én klar vinder i dettte spil, hadet!

Situationen minder mere og mere om Irland, som det så ud for lidt over 100 år siden. En ydre fjende, England, og to stridende, indre parter, som ikke kunne enes om vejen frem mod at få det bedste ud af situationen. Resultatet blev en irsk borgerkrig, som officielt først blev afsluttet med Påskefreden i 1998. I realiteten er der stadig store interne stridigheder, og I Nordirland eksisterer der stadig godt 30 kilometer såkaldte ”fredsmure” i forskellige byer.

Irerne har indset, at had og terror ikke er vejen frem, hvis man ønsker at skabe et stabilt og sundt samfund for sine borgere. Påskefreden kom først i stand, da IRA, tvunget af befolkningens modvilje mod flere ødelæggende stridigheder og hadkampagner, gik med til at skrotte deres våben.

Behøver palæstinenserne vente lige så længe, før deres ledere kommer til fornuft?