Leder

Ingen vindere efter 11 dages kampe mellem Israel og Hamas – og dog

Opmuntringen efter ophøret af fjendtligheder er, at der er dannet en enig national palæstinensisk front på tværs af den grønne demarkationslinje fra 1948-krigen, som israelske regeringer fremover tvinges til at forholde sig til
Våbenhvilen mellem Hamas og Israels regering blev fejret af palæstinenserne i gaderne i Gaza. Våbenhvilen indtræf efter 11 dages våbnet konflikt, der har kostet mange menneskeliv. 230 palæstinensere, hvoraf halvdelen menes at være civile og 71 er børn, og 12 israelere, heraf tre børn, er blevet dræbt.

Våbenhvilen mellem Hamas og Israels regering blev fejret af palæstinenserne i gaderne i Gaza. Våbenhvilen indtræf efter 11 dages våbnet konflikt, der har kostet mange menneskeliv. 230 palæstinensere, hvoraf halvdelen menes at være civile og 71 er børn, og 12 israelere, heraf tre børn, er blevet dræbt.

Mohammed Talatene

Udland
22. maj 2021

Fredag morgen klokken 02.00 lokal tid ophørte bombardementerne af det sydlige Israel og Gaza-striben, da en våbenhvile med egyptisk mellemkomst trådte i kraft. Ophøret af fjendtligheder betyder, at Hamas trods nye ødelæggelser i Gaza fejres som konfliktens politiske sejrherre, ikke kun af palæstinenserne i selve Israel, men i det annekterede Østjerusalem, på den besatte Vestbred og generelt i den ’arabiske gade’ – hvorimod gadens regeringer overvejende er mistrøstige: bortset fra i Qatar er Hamas ikke velset i paladserne, men må nøjes med at lade sig hylde i Ankara og Teheran.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Carl-Ivar Carlin

Jo, Informations læsere er vant til at læse, men én sætning ! : 'Men det er evident, at den islamistiske og uforsonlige modstandsorganisation, der før denne konflikt var marginaliseret som international terrorstemplet paria, med den militære støtte til de primært unge palæstinenseres protester i Jerusalem har erhvervet en ny legitimitet som repræsentanten for kravene om retten til et værdigt liv, til ophold i egne boliger og med ejendomsret til egen jord, der jo er kernen i den strid, der burde udkæmpes af det impotente PA-styre i Ramallah.'

erik pedersen, David Zennaro og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Hov, på en skala over ødelæggelse, bombning, kilo sprængstof, tortur, mishandling i antal af mennesker kan vist ingen overgå den vestlige koalitioner. Det er opad disse misgerninger at ekstreme grupperinger finder støtter sig og tilhængere. Svært at forstå herhjemmefra, men noget nemmere at relatere til når man lever i området. Det er også kendt at folk søger tilflugt i deres religion, når de bliver forfulgt.

Viggo Okholm, Inge Lehmann, Birthe Drews, erik pedersen, Dennis Tomsen, Michael Waterstradt, Jesper Andersson , Hanne Utoft, David Zennaro, Marianne Stockmarr, Søren Bro og John Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Som socialist har jeg uendeligt svært ved at have sympati for hverken islamister eller højrenationalister. I min optik er de skurke alle sammen..

Og så længe det er de parter der skal finde ud af at leve fredeligt sammen, så ser det sort ud.
I Israel og omegn er det en ulige kamp og Israel overdimensionerer dets voldsanvendelse samt nedgør arabere bosat i Israel; Hvilket naturligvis gør palæstinensere endnu mere uforsonlige.
I andre områder, hvor islamismen hersker, der forfølger man anderledes tænkende , fængsler dem, torturerer dem og myrder dem. Her nedgøres mennesker og tvinger mennesker til at underkaste sig.

Socialister bør tage afstand fra ovennævnte tilstande og omtalte ismer.

Dorte Sørensen

Det er håbløst - Israels 2 retsinstanser har give nogle jødiske familier ret til nogle ejendomme i Øst-Jerusalem, som familien ejede engang i 18-hundretallet men de palæstinensiske familier, der ejede ejendomme som de flygtede fra i 1948 kan de ikke få igen selv om de stadig har parpierne på ejendommene.
Jeg kan godt forstå håbløsheden hos palæstinenserne. Men kan protester mod den uretfærdighed virkeligt opfattes som islamisme og terror.?
Husk grupper i Israel ønsker også palæstinenserne drevet ud i have - men de grupper sad tæt på den Israels regering .

Inge Lehmann, erik pedersen og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

"Senest støtter venstrefløjen det væbnede oprørs-/ terrornetværk i Syrien , og pt . støtter den unuanceret og ukritisk palæstinenserne."

Denne venstrefløj er et blålys; en mediekonstruktion, som hverken har rod i marxistiske grundprincipper eller foretager saglig/dialektisk analyse af krigen i Syrien.

Den vestlige støtte til proxykrigen i Syrien er bredt forankret i et neoliberalt funderet sammenrend af socialliberale pseudohumanister, kyniske centrister og nationalkonservative strømninger, som er relativt uinformerede om hvilken motiver og bevæggrunde, som ligger bag den overvældende jihadistiske militskrig mod det syriske styre og de regional- og geopolitiske ambitioner som ligger bag den vestlige/israelske og arabiske involvering i krigen. Støtterne til proxykrigen vægrer sig mod at iagttage international lov, de undergraver FN-principper og de medvirker til at destabilisere Mellemøsten, katapultere flygtninge rundt i regionen og mod andre verdensdele samt ødelægge betingelserne for fredelig sameksistens i regionen - og de vil ikke tale om det. De er delt rundet af opportunisme - og de er dels ofre for informationskrige fra vestlige mediers side ... og det er en ulykke for de offentlige samtaler i Vesten at kritisk opposition til krigen mod Assad-styret/Syrien klassificeres som fake news, konspirationsteori og trumpistisk tale.

Hamas udtalte allerede i 2012 at Assad-styret skulle væk, og dermed støttede Hamas det vestlige narrativ - selvom hovedmotivet var relativt snævert politisk/religiøst. Det skal nødvendigvis siges at Hamas også har modsætningsforhold til IS(IS) og Al Qaeda, hvormed organisationen ikke automatisk kan slås i hartkorn med de mest rabiate militser i Syrien-krigen; det er overvejende militser med relationer til bl.a. det Muslimske Borderskab, som Hamas i sin tid selv udsprang fra, som organisationen støtter. Hamas forsøgte i øvrigt i 2019 at genetablere relationen til Assad-styret, hvilket sidstnævnte afslog.

Iht. informationskrigene, særligt de vestlige faciliterede, så kan det stærkt anbefales at (gen)se John Pilgers 'The war you don't see' fra 2010. En dokumentar, der kritisk perspektiverer den ekstreme korrumpering af journalistik og medier, som finder sted i vor samtid ... og som i voldsom grad afvikler oplyst, demokratisk debat - til fordel for kyniske magthaveres kriminelle regimenter. Pilger anvender en række centrale og meget stærke kilder, herunder journalister som har medvirket til konkrete bedrag, misinformationskampagner o.a. Den kan ses hér: https://vimeo.com/67739294

Per Dørup, Inge Lehmann, Pietro Cini, Birthe Drews, Torben Arendal og Michael Waterstradt anbefalede denne kommentar
Birthe Drews

Utoft - tak for linket.

Det er virkelig frygtelige og traumatiserende forhold, den almindelige palestinenser lever under.

Svend Jespersen

Jo, der er én klar vinder i dettte spil, hadet!

Situationen minder mere og mere om Irland, som det så ud for lidt over 100 år siden. En ydre fjende, England, og to stridende, indre parter, som ikke kunne enes om vejen frem mod at få det bedste ud af situationen. Resultatet blev en irsk borgerkrig, som officielt først blev afsluttet med Påskefreden i 1998. I realiteten er der stadig store interne stridigheder, og I Nordirland eksisterer der stadig godt 30 kilometer såkaldte ”fredsmure” i forskellige byer.

Irerne har indset, at had og terror ikke er vejen frem, hvis man ønsker at skabe et stabilt og sundt samfund for sine borgere. Påskefreden kom først i stand, da IRA, tvunget af befolkningens modvilje mod flere ødelæggende stridigheder og hadkampagner, gik med til at skrotte deres våben.

Behøver palæstinenserne vente lige så længe, før deres ledere kommer til fornuft?