Leder

Selvfølgelig må skotterne selv vælge, om de vil være en del af Storbritannien eller ej

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har brugt sin karriere på at tale om »suverænitet« og »national selvbestemmelse«. Hvis skotterne nu vil »tage kontrollen tilbage«, bør hans egne principper også gælde for dem
Som ventet vandt Nicola Sturgeons uafhængighedsparti, SNP, valget i torsdags: De fik 64 ud af 129 mandater og har nu flertal sammen med et andet uafhængighedsparti, De Grønne.

Som ventet vandt Nicola Sturgeons uafhængighedsparti, SNP, valget i torsdags: De fik 64 ud af 129 mandater og har nu flertal sammen med et andet uafhængighedsparti, De Grønne.

AA/ABACA

Udland
11. maj 2021

Man kan næsten ikke tro på, at det netop er Boris Johnson – en mand, som har opbygget sin politiske karriere på at tale om »national selvbestemmelse« om »suverænitet«, »parlamentarisk demokrati« og »take back control« – som nu nægter skotterne en ny folkeafstemning om uafhængighed.

Stemmerne fra torsdagens valg til det skotske selvstyreparlament er talt op, og som ventet vandt Nicola Sturgeons uafhængighedsparti, SNP: De fik 64 ud af 129 mandater og har nu flertal sammen med et andet uafhængighedsparti, De Grønne.

SNP-sejren havde givetvis været endnu større, hvis det ikke havde været for taktiske stemmer, hvor unionister i stor stil skiftede mellem Labour eller Tory for at besejre nationalisterne i deres valgkredse.

Sturgeon har lovet en ny folkeafstemning om uafhængighed inden 2023, en beslutning, som efter alt at dømme skal godkendes i London, og her siger Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, altså nej. Eller i hvert fald »ikke lige nu«, som han er begyndt at formulere det.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lars Hansen

Selvfølgelig må skotterne selv bestemme. Men det ændrer ikke ved, at det hele forekommer ret så tragisk. Både at Storbritannien nu har forladt EU, og hvis det også ender med, at Skotland forlader Storbritannien.

Maj-Britt Kent Hansen

Storbritannien har forladt EU. Ja, det er trist. Men hvis skotterne opnår selvstændighed, vil muligheden for, at de bliver medlem af EU være desto større.

Erik Karlsen, Carsten Wienholtz, Gert Romme og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

- men det er en temmelig væsentlig pointe, som dog er truet med at drukne i falske analogier, spin og meget andet: Englænderne kan ikke diktere skotterne, at de skal blive i den britiske union. Skotland er hverken Danmark eller Katalonien.

Erik Karlsen, Gert Romme og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Herfra hvor vi står taler det til skotternes fordel, at de gerne vil være sammen med os andre - og hvis de ligefrem formår at trække briterne tilbage i unionen vil det bare være fjong, for EU er simpelthen ikke det samme uden briterne. Så kom nu hjem, vi har forstået jeres pointe og vi skal nok gøre det bedre fremover.

https://www.youtube.com/watch?v=wPnhaGWBnys&ab_channel=saminnyc

Søren Kristensen

Glemte lige at sige, at hvis I kommer tilbage så sørg lige for at få rettet over i den anden side. Det er bare en praktikalitet, men alligevel.