Leder

Det er for sent og for lidt, når Europa går bodsgang for massakrer i Afrika - men retningen er rigtig

Tyskland og Frankrig undskylder forbrydelser og fejltrin i Afrika. Det er et vigtigt opgør med den europæiske arrogance – og en pragmatisk indrømmelse af, at Afrika er en uomgængelig del af Europas fremtidige skæbne
Den tyske udenrigsminister Heiko Mass på en pressekonference fredag, hvor Tyskland officielt kaldte massakrerne fra 1904 mod herero- og namafolkene i det nuværende Namibia for et »kolonialt folkemord«.

Den tyske udenrigsminister Heiko Mass på en pressekonference fredag, hvor Tyskland officielt kaldte massakrerne fra 1904 mod herero- og namafolkene i det nuværende Namibia for et »kolonialt folkemord«.

Tobias Schwarz

Udland
1. juni 2021

117 år. Så lang tid skulle der gå, før Tyskland i fredags officielt kaldte massakrerne fra 1904 mod herero- og namafolkene i det nuværende Namibia ved rette navn: Et »kolonialt folkemord«.

Dagen forinden var den franske præsident Macron i Rwanda for at medgive, at Frankrig bærer et medansvar for den brutale nedslagtning af hundredtusinder af tutsier og moderate hutuer i 1994. Frankrig havde nemlig udrustet og beskyttet Rwandas hutuledede regering og været blind for, hvad der var under opsejling i det racistiske, korrupte og voldelige regime.

Med de vidt forskellige historiske rammer er der enorme forskelle på de to bønner om forsoning. Men også interessante ligheder.

Først og fremmest var hverken det tyske eller det franske fremstød opportunistiske eller hurtige ideer. Det tyske tiltag har været forhandlet igennem seks år. Den franske undskyldning er resultatet af den franske Rwanda-kommissions årelange arbejde.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

"De europæiske fremstød kan derfor kun bakkes op som en begyndende bekæmpelse af det arrogante og kollektive hukommelsestab i de tidligere kolonimagter."
citat fra artiklen

Flot formuleret

"Og som en indrømmelse af, at Europas fremtidige skæbne også ligger i Afrika."
citat fra artiklen

Alt for abstrakt - de højt klingende ord kan betyde hvad som helst og ingenting for forskellige mennesker.

Eric Philipp

Uden at ville undskylde noget, så synes jeg lyder det lidt selvretfærdig at kalde det et hukommelsestab, at der skulle gå 117 år før en tyske regering officielt tager ansvar for folkemordet i det tidligere Tysk Sydvest Afrika.

Jeg har allerede for 20år siden lært i et Gymnasium i Berlin at det var et folkemord der blev begået, det sammen gjorde min mor for 45 år siden i Østberlin.
Så bevidstheden har været der.
At man så ikke valgte at gøre noget officielt ved det skal nok nærmere søges i den omstændelighed, at Tyskland for den største del af det 20 århundrede har været beskæftiget med at bearbejde både Nationalsocialismen og Holocaust.
Desuden havde Østtyskland noget at se til med at tilbagebetale gælden til Sovietunionen, mens Vesttyskland ydede og stadig yder reparationer til Israel.

At man så tøvede at sige at der er tale om folkemord skyldes nok mere den uvillighed at åbne op for flere potentielle reparationskrav, og ikke et arrogant hukommelsestab.

Man kan kritisere Tyskere for meget, men ikke for at man ikke gennemser sin historie meget nøje.

Det kunne andre lande, Danmark inkluderet, lære noget af.

Ole Svendsen, erik pedersen, nanna Brendstrup, kjeld hougaard, Viggo Okholm, Josephine Fruelund, Alvin Jensen, Pietro Cini, thomas jørgensen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

Må man forvente undskyldninger imellem de europæiske nationer også? Eller er det kun sådan en kolonismen ting det med at undskylde for hvad der skete for adskillige generationer siden?

Mest påfaldende er det vel at Tyskland og Frankrig (m.fl.) i vor nære fortid og samtid fortsat begår internationale ulovligheder og faciliterer konflikter af strategisk-økonomiske årsager - som de siden kan/må undskylde om nogle tiår, såfremt det europæiske rige fortsat består.

erik pedersen, kjeld hougaard og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Emil Davidsen, hvem skal egentligt undskylde Anden Verdenskrig (overfor hvem), som højrekræfter overalt i Europa var kraftigt medvirkende til - men som almindelige, forførte og afmægtige mennesker både tog del i og blev ofre for?

Niels Erlinger

Ooohh, - så mangler vi kun at Paven undskylder for, at have påført Ægypten de ti bibelske plager!!

Allan Petersen

Der var vist også noget med at syd- og østeuropa blev invaderet syd fra, og indlemmet sammen med de øvrige vasalstater i afrika og mellemøsten inden det Osmaniske rige kollapsede i starten af 1900 tallet. Hvorfor skylder de ingen undskyldning? Arabiske riger fik tilført lige så mange afrikanske slaver som blev ført til Syd- og Nordamerika, men slaveri tilegnes kun den hvide europæer og deres efterkommer skal for alt i verden bøje nakken og “undskylde” alverdens historiske dårligdomme.
Det må da snart få en ende.

kjeld hougaard

Enig med Hanne Utoft: Ja – forskellen mellem “dengang” og “nu” er at vi, i vesten, har mindre magt. Vi gør dog stadig så godt vi kan. Da ambitionen at gøre ”de andre” til bedre mennesker aldrig har været en succes nogen steder, kan vi i det mindste forsøge med os selv: gennem decennier, og i dagen i dag, vil vi danskere med soldater, sanktioner og sult destruere sociale strukturer og enkelte familiers liv i Asien, Mellemøsten og Afrika og Sydamerika. det ligger i generne - vi ER saadan, intet at undskylde