Leder

Trods venlige toner intensiverer stormagterne deres kamp om Arktis

Danmark og Grønland må håbe på fortsat lavspænding i den arktiske region, men vi må ikke være naive: Arktis har høj prioritet for klodens stormagter
USA’s udenrigsminister Antony Blinken modtages af Islands udenrigsminister Gudlaugur Thordarson ved mødet i Arktisk Råd.

USA’s udenrigsminister Antony Blinken modtages af Islands udenrigsminister Gudlaugur Thordarson ved mødet i Arktisk Råd.

Ólafur Steinar Gestsson

Udland
25. maj 2021

At mødet i Arktisk Råd, der sluttede sent torsdag, endte i fred og fordragelighed, var bestemt ikke givet på forhånd. Især når man tænker på optakten:

For blot få uger siden indgik USA en aftale med Norge, der sikrer amerikanerne uhindret brug af og adgang til fire norske flådebaser – noget, der af Rusland tolkes som en klar oprustning i Arktis og Nordatlanten.

Og Rusland, der overtager formandskabet i Arktisk Råd for de kommende to år, havde allerede inden mødet gjort det klart, at den arktiske region er russisk territorium, ligesom russerne havde ladet forstå, at Grønlands ønsker om mere amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland er »uhøflige, taktløse og farlige«.

»Det har stået fuldstændig klart for alle i lang tid, at dette er vores territorium, dette er vores land,« lød det fra den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov umiddelbart inden mødet i Arktisk Råd.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

uffe hellum

Der findes et robust forsvar af Grønlands rettigheder til nordpolen, der ligger i Grønland: Sig farvel til de danske koloni-drømme, og meld Grønland ind som et amerikansk territorium.

Der skal selvfølgelig en overgangsperiode til, men spørgsmålet om kommunalrådet på Christiansborg kan sikre at den føderale regering i EU tager Grønlands behov alvorligt, det er et rungende NEJ.

Det er vældig hyggeligt med Knud Rasmussen og de danske by-navne i Grønland, men spørgsmålet er om Danmark reelt ønsker at løfte opgaven, at administrere umådelige værdier, natur-ressourcer, og territoriet omkring nordpolen.

Stort set alle traktater med first nation i USA er blevet krænket af USA, men der findes i det mindste et forum for reelle (men lidt asymmetriske) forhandlinger.

Hvis Grønland ikke er virkelig forelsket i rigsfællesskabet, så er de nødt til pragmatisk at søge aftaler for minedrift og for nordpolen og flådebaser og adgang til USAs turistindustri. Altsammen noget, som Mette og de andre på lyserød stue ikke rigtig har nogen indflydelse på.

Christian De Coninck Lucas

Klodens stormagter er i en kollektiv dødsspiral så det bedste ville være at holde Grønland ude af det militær industrielle spil.

PS. UFOs are real, and they could give a fuck about out tribal wars.

Daniel Joelsen

Det er en “kolonimagten”, som taler med USA, uden en lang og saglig debat i befolkningen såvel i Danmark som i Grønland. Det er grønlændernes og fællesskabets fremtid og sikkerhed de står på spil.

Det er ligeledes også kimen til fremtidige konflikter og krig, kun at tale med en stormagt, og ikke involvere andre stormagter og UN i diskussionen.

Verdens klima er under forandring, og temperaturerne stiger hurtigere i Arktis, end noget andet sted på kloden. Opvarmningen får både indlandsisen og havisen til at smelte, og det har omfattende konsekvenser for dyrelivet og for de omkring fire millioner mennesker fra flere nationer, der lever i det arktiske område.

Når havisen forsvinder, betyder det, at førhen utilgængelige områder kan åbnes op for skibstrafik, fiskeri og olieefterforskning. Menneskehedens første tanke er derfor at plastre de nu tilgængelige områder til med militære baser...........Er det virkelig, det bedste vi kan komme på? Hvor er FN henne i det her spørgsmål?