Leder

En druknet dreng blev et ikon for flygtningekrisen – en baby på en norsk kyst bliver det næppe

Fundet af et 15 måneder gammelt druknet barn på en norsk strand kommer ikke til at gøre en forskel for andre flygtninge og migranter. Fort Europa vil bestå, så længe kritikerne af flertallets politik ikke har fundet et overbevisende svar på det moralsk vanskelige spørgsmål om, hvordan vi får et minimum af humanisme tilbage i Europa
Det var denne dragt, som den druknede dreng Artin Iran Nezhad blev fundet i, og som senere hjalp til identificeringen.

Det var denne dragt, som den druknede dreng Artin Iran Nezhad blev fundet i, og som senere hjalp til identificeringen.

Norsk politi/Ritzau Scanpix

Udland
10. juni 2021

Et billede af en syrisk dreng på en tyrkisk strand blev i 2015 et wakeupcall for verden. Det brutale foto af det livløse barn blev et symbol på flygtningekrisen, og det endte med at redde syriske menneskeliv, sagde den afdøde treårige Aylan Kurdis tante til Information i december 2019.

Det er sandt, at det ikoniske billede fik massiv betydning for debatten om de syriske flygtninge, og europæiske statsledere kaldte til handling, da billedet gik verden rundt. Til gengæld kan man sætte spørgsmålstegn ved, hvor stor en forskel det egentlig gjorde. Siden har de europæiske lande et efter et strammet asylreglerne, og med flygtningeaftalen med Tyrkiet samt forstærket grænsebevogtning kommer der nu langt færre flygtninge og migranter til Europa.

Derfor vil identificeringen af den 15 måneder gamle kurdisk-iranske dreng, Artin Iran Nezhad – der på vej fra en flygtningelejr i den franske havneby Calais til den engelske kyst forliste med sin mor, far og to søskende på seks og ni år – formentlig heller ikke komme til at gøre den store forskel.

Heller ikke selv om det nu ikke er et stykke tyrkisk strand, et barnelig er skyllet op på, men Karmøy, en kommune i det sydvestlige Norge. Og selv om der indtil videre ikke er offentliggjort billeder af Artin Iran Nezhads døde krop, er historien om den iransk-kurdiske dreng ledsaget af et billede af en grinende baby fra før forliset, samt et billede af den dragt, han blev fundet i, som hjalp til identificeringen.

Fort Europa vil bestå

Alligevel er Artin Iran Nezhad en påmindelse om et spørgsmål, som vi endnu ikke har fundet et kollektivt acceptabelt svar på i hverken Danmark eller resten af Europa: Nemlig hvordan man moralsk forsvarer den stramme flygtninge- og migrantpolitik, der er blevet fundamentet for Europas politiske stabilitet, og som ifølge flertallet af de europæiske befolkninger sikrer bevarelsen af økonomisk velfærd og kulturel sammenhængskraft.

Det vil blive fremhævet, at drengens kurdisk-iranske familie ikke flygtede fra krig, men fra undertrykkelse og svære økonomiske vilkår. Og en dansk socialdemokratisk regering kan gentage, at kampen mod menneskesmuglerne går gennem lejre i nærområderne.

Derfor vil fundet af Artin Iran Nezhad ikke komme til at gøre nogen forskel for andre flygtninge og migranter. Fort Europa vil bestå, så længe kritikerne af flertallets politik ikke har fundet et troværdigt og overbevisende svar på det moralsk vanskelige spørgsmål om, hvordan vi får et minimum af humanisme tilbage i Europa.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kurt Nielsen

Det er vel mindst ligeså relevant at spørge hvordan vi hjælper med til at få indført humanisme i de lande flygtningene kommer fra.
De er jo åbenlyst ude af stand til selv at få indført humanismen i deres eget hjemland. Det er vel derfor de flygter til lande, der allerede har indført humanisme i et vist omfang.
Nogle af indvandrene forsøger dog ligefrem at få lavet en kopi, af det land, de selv kommer fra, hvilket vel må siges at være noget af et paradoks: hvorfor så overhovedet flygte?
Men de vil jo åbenbart hellere kæmpe imod humanisme i de lande de flygter til end de i deres eget hjemland vil forsøge at indføre den.

Per Christensen, Else Marie Arevad, Flemming Olsen, Henrik Ilskov-Jensen, Per Torbensen, Jacob Nielsen, Claus Nielsen, Holger Nielsen, Søren Ferling og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Mon humanisme = med at åbne alle porte på vid gab for alle der kunne tænke sig flygte til Europa eller er det kun for de der magter at tage turen ?.

Hvor ligger grænsen for humanismen ? 1.000.000- 10.000.000- 100.000.000-1.000.000.000 eller mere ?
Nogen gange synes det at folks horisont sidder alt for tæt på deres glorie.

Humanismen burde i stedet udmønte sig i at investere enorme summer i infrastruktur, demokratiudvikling, uddannelser og oplysning i de lande folk flygter fra.
Dette kræver naturligvis at pengene ikke forsvinder ned i korrupte politikeres/diktatorers lommer og udbytning af lande stopper.

Ufaglært arbejdskraft i millionvis er allerede nu et kæmpe problem i mange Europæiske lande. Det er derfor landene lukker deres grænser og sender alle de asylansøgere hjem der ikke har behov for beskyttelse eller har arbejdsmæssige færdigheder.
Europa er mættet. der er andre lande der må tage over; Feks Rusland og Kina. (kan man komme fra Afghanistan til Danmark kan man også komme fra Nordafrika til Rusland/Kina).

Omfordeling af verdens ressourcer i hidtil uset omfang er dog den eneste virkelig brugbare metode.
Ellers vil Europa, i fremtiden, opleve folkevandringer der siger spar-to til alt hvad vi har oplevet indtil nu. Dette uanset om vi mener Europa skylder nogen noget, eller ej.

Per Christensen, Gert Friis Christiansen, Pia Nielsen, Kurt Nielsen, Palle Jensen, Ib Christensen, Jens Christian Jensen, Jacob Nielsen, Peter Ravn-Olesen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Ravn-Olesen

Tak Information. Jeg tror nok lederen kan læses som en forsigtig åbning for, at 'humanisme' ikke er let at praktisere, når store dele af verden omkring os lever langt ringere end vi. Måske det skal undersøges hvordan begrebet 'humanisme' overhovedet skal anvendes?

Måske skulle vi lade være med at føre krig i andre lande i demokratiet og humanismes navn.

Mikael Velschow-Rasmussen, Gert Friis Christiansen, Inge Lehmann, Alvin Jensen, Kurt Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Ravn-Olesen

@Pia Nielsen det tror jeg faktisk der er rigtig meget stemning for at lade være med. Bl.a. gik Vesten jo ikke ind i Syrien. Det gav jo så ikke ligefrem færre flygtninge.

Per Christensen, Else Marie Arevad, Flemming Olsen, Mads Jakobsen, Jacob Nielsen, Niels Christensen og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Der er millioner af flygtninge fra lande Vesten ikke fører i krig i.

Det er en Pseudo-undskyldning for at åbne op på vid gab at : "Vesten fører krig overalt".

Østrig fører ikke krig overalt, Belgien fører ikke krig overalt, Holland, Sverige, Grækenland o.s.v. fører ikke krig overalt, men mange forventer dog at disse lande også modtager flygtninge i stort omfang.
Ikke mange peger på Rusland, Kina, Saudi-Arabien eller de rige emirater.

Først og fremmest er det dysfunktionelle lande folk flygter fra. Vil vi hjælpe os selv, så hjælper vi disse lande opbygningsmæssigt; Ikke hverken ved at modtage millioner og atter millioner flygtninge eller stjæle blomsten af deres befolkning.

Per Christensen, Else Marie Arevad, Flemming Olsen, Henrik Ilskov-Jensen, Jacob Nielsen, Pia Nielsen, Niels Christensen, Peter Ravn-Olesen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Krigsførelse viser sig ikke kun som militære interventioner. De er dyre og efterhånden også upopulære i befolkningen. Krigsførelsen finder derfor i stigende grad sted i form af økonomisk afstraffelse og i cyberspace. Men ofrene er de samme - befolkningerne.

Niels Christensen

Selvfølgelig er det det europæerne der skal vise humanisme. At kræve at det muslimske Iran skal udvise det, ved journalisten godt er en umulig sag.

Niels Christensen

@Pia Nielsen

Det pågældende barn er iransk kurder. Den eneste krig der er der er det iranske styres krig mod sin befolkning.

Per Christensen, Henrik Ilskov-Jensen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

"Selvfølgelig er det det europæerne der skal vise humanisme."

Selvfølgelig skal vi holde fast i humanismen ellers er vi jo ikke bedre end dem.

Alvin Jensen

Hvad er det for noget vås, Niels? Det er faktisk cia der er skyld i at Mellemøsten er ustabil. Og hvem er det der sender diktatorer våben m.m? Det er noget af en sagn fra de varme lande du kommer med.

Der går jo inflation i alting - også i druknede flygtningebørn.

William Zieler

Argumentet er, at hvis vi ikke får humanismen tilbage, så undergraver vi hele grundlaget for vores egen kultur.
Så har vi kun den stærkestes ret, hvor hund æder hund.
Det bedste i vores kultur er jo respekten for det enkelte menneske, lige meget hvem man er, hvor man er født, hvilken religion man måtte have,
Hvis vi ikke besinder os på det grundlag, ødelægger vi os selv.

Arne Lund, Annemette Due, Flemming Berger, Christian Mondrup og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar