Leder

Franske mainstreampartier i revanche giver overraskende baghjul til både Macron og Le Pen

De borgerlige republikanere og det franske socialistparti har været dømt ude siden Macrons store valgsejr i 2017, men ved første runde af det franske regionalvalg søndag sejrede de på bekostning af både Macron og Le Pen
Selv om Emmanuel Macron og Marine Le Pen begge er meningsmålingernes ubestridte favoritter til at gå videre til andenrundeduellen ved næste års præsidentvalg, blev første runde af Frankrigs regionalvalg et stort nederlag.

Selv om Emmanuel Macron og Marine Le Pen begge er meningsmålingernes ubestridte favoritter til at gå videre til andenrundeduellen ved næste års præsidentvalg, blev første runde af Frankrigs regionalvalg et stort nederlag.

Philippe Wojazer

Udland
22. juni 2021

Første runde af Frankrigs regionalvalg blev et uventet stort nederlag for Emmanuel Macron og for Marine Le Pen. Det er paradoksalt, for begge er meningsmålingernes ubestridte favoritter til at gå videre til andenrundeduellen ved næste års præsidentvalg.

I stedet fik vi et opsigtsvækkende comeback til efterkrigstidens traditionelle statsbærende partier: de borgelige republikanere og det franske socialistparti, som ellers har været dømt ude siden deres nærdødsoplevelse ved præsident- og parlamentsvalget i 2017, hvor den fremstormende Macron og hans La République en Marche omkalfatrede det politiske landskab.

At spekulere i et skræmmescenarie

Med fem forventede valgsejre til kandidater fra det røde mainstream og seks til kandidater fra det blå mainstream ligner regionernes Frankrig igen det land, vi kendte fra før – en revanche, der viser, at de gamle partier ikke har mistet deres lokale forankring.

I mange år har politiske iagttagere yndet at spekulere i et skræmmescenarie, hvor Frankrig falder til det ekstreme højre. Også denne gang forudsagde mange, at det coronaudskudte regionalvalg omsider kunne bane vej for et nationalt gennembrud til den siddende præsidents førsteudfordrer.

Men Le Pens parti fik et pauvert valg. Og selv om man ikke bør fælde bastante landspolitiske konklusioner efter et valg, hvor to ud af tre vælgere foretrak sofaen, var Rassemblement National (RN) dog spået stærke resultater i seks regioner.

RN’s sidste sejrschance er nu i Provence-Alpes-Côte d’Azur, hvor partiet dog også er underpræsteret med et ringere førsterunderesultat end i 2015. Le Pen selv har ført energisk valgkamp for RN’s kandidater. Nu forsøger hun med dundertale at mobilisere vælgerbaglandet til anden runde på søndag. Partiet kan stadig vinde sin første region nogensinde i PACA, men det blver sværere, efter at en rødgrøn liste i går lod sig presse til ikke at stille op i anden runde og i stedet sluttede sig til den siddende republikanske kandidats ’enhedsfront’ imod RN.

Bekender kulør

Men når så mange formodede RN-vælgere foretrækker sofaen, blegner i nogen grad skræmmebilledet af de stærkt motiverede populist- og protestvælgere, der rider på en bølge af folkelig vrede til magteliten.

Macrons parti havde opstillet profilerede ministre som regionale spidskandidater. Det var til ingen verdens nytte. La République en Marche, som han i lyntempo skabte i 2017 som sin kampagnemaskine til præsidentvalget, har ikke formået at slå lokale rødder og kan ikke vinde en eneste region.

Midterpartiet bekender nu kulør ved at anbefale at stemme på centrum-højre-partier: I Hauts-de-France vil Frankrigs statschef på næste søndag således stemme på republikanernes Xavier Bertrand, der meget vel kan blive hans egen borgerlige modkandidat i 2022.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

Det er ikke overraskende, Macrons partiet " En marche" har ingen forankring i befolkningen, det hviler på ingenting og er ikke et demokratiske parti som sådan, det er en slags bevægelse bagved en mand som har førte Frankrig i kaos.
Man har de sidste mange årtier altid vil reducere de franske valge til at ende med 2 modpoler hvor en af dem er/ var Marine Le pen det viser sig at det politiske liv i Frankrig handler ikke kun om Marine Le Pen + en.
Venstrefløjen og de grønne samarbejder i mange sammenhænger og de borgerlige er begyndt at komme sig over de splittelser Macron har skab blandt dem.
Men den største udfordring er nok at 66% af befolkningen ikke har stemt sidste søndag og at mangel af mobilisering er et store problem samme med at valgsystemet ikke er repræsentativ, så!

Vibeke Olsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Lykke Jacobsen

@Marie-Christine Poncelet: Er det muligt at argumentere lidt for postulaterne i den første del af din kommentar?

Man kan ikke blive præsident ved et demokratisk valg, hvis man ikke har nogen "forankring i befolkningen". Hvori består det udemokratiske i LREM?

Det lader til at være svært for nogen kommentatorer at acceptere, at Macron har formået at skabe et alternativ til korrupte borgerlige politikere (Chirac, Sarkozy, Fillon), har holdt yderfløjene i fransk politik stangen (Mélenchon, Le Pen), har skabt social ro og en driftig økonomi, og overordnet har styret landet godt igennem en sanitær krise. Det er langt fra det "kaos", som nævnes ovenfor.

Det tavse flertal synes at være godt tilfreds med disse resultater, så Macrons chancer for genvalg i 2022 må anses for at være intakte på nuværende tidspunkt.

Marie-Christine Poncelet

Jesper Lykke Jacobsen
Hvilke ro har Macron skabt? Den eneste ro der findes i gaderne nu pt skyldes Corona.
De gule vester, demonstrationer imod pensions reformen i ugevis, demonstrationer fra sundheds personalet i ugevis før corona epidemien, hvis budskabet har viset sig at være selvprofetie, jeg kan ikke se noget ro i Frankrig, det ulmer alle steder.
Man kan godt bliver valgt i Frankrig som præsident selv om man har ingen forankring.
Til sidste præsidentvalg ( Macron), var der 25,4 % som stemt ikke og 5 millioner der stemt nul eller hvidt dvs Macron fik ikke en enige befolkning bag sig det er det mindst man kan sige.
Macron var mere eller mindre en ukendt mand, en teknokrat som hoppede fra embedsværk til Rothschild bank hvor han indsamlede en lille formue, han blev indhentet af Præsident Hollande som økonomisk rådgiver og blev udnævnt til minister, han trådte tilbage fra posten for at starte sin valgkampagne efter at have splittet regeringen godt og grundigt, han var medlem af socialist parti i 3 år fra 2006 til 09. Han har også splittet de borgerlige.
Hans bevægelse er ikke demokratiske på denne måde at den ikke opbygge som i et parti hvor medlemmer vælger deres repræsentanter. En marche parlement medlemmer blev udvalgt af ledelsen til at være valgkandidater og leder af En marche er udnævnt, jeg kalder det et ikke demokratiske parti.
Le Pen er den yderste højrefløj, det ved vi.
Jean Luc Melenchon har værer medlem af socialist parti i næste 30 år og var med til at danne et nyt venstrefløjen s parti som er en slags Ø og SF, det kalder jeg ikke en yderfløj.
I søndags hvor folke skulle stemme til region fik Macrons bevægelse knappe 10 % af de 34% der stemt så!!! Jeg ved ikke om din teori om det tavs flertalle er så tilfreds at de føler at de behøves ikke at stemme holder!
Vi får se i 2022 hvad der vil ske men om det er de borgerlige eller venstrefløjen / socialist parti så det ser ud som der er en opvågning.

Jesper Lykke Jacobsen

Marie-Christine Poncelet:

Hvis der er nogen, som har pustet til ilden og instrumentaliseret de Gule Veste til at skabe uro og gadekampe, så er det vist Le Pen og Mélenchon i uskøn forening.

Med hensyn til sidste præsidentvalg (2017) er det jo ét af Mélenchons yndlingsemner at regne ud, hvor mange der undlod at stemme, eller stemte blankt eller ugyldigt. Det er ligesom underforstået at alle ikke afgivne stemmer selvfølgelig skulle skrives på hans egen konto. Men sådan er det ikke i et demokrati. Man vælger den person, som får den største andel af de afgivne, gyldige stemmer. Og det var så Macron, hvad enten man kan lide manden eller ej.

Der er ingen tvivl om at det nyligt afholdte regional- og departementvalg blev vundet suverænt af de traditionnelle partier, specielt de borgerlige. Men der er stor forskel på hvordan man stemmer lokalt og nationalt (eller på europæisk niveau for den sags skyld). Som De Gaulle plejede at sige, så er Frankrig når det kommer til stykket et højreorienteret land, og den næste præsidentvalgkamp kommer nok til at blive domineret af Emmanuel Macron (En Marche) og François Baroin (Republikanerne).

Jeg tror ikke Mélenchon har en ærlig chance i 2022, specielt ikke efter hans seneste fodfejl (at oversætte dérapages med udskejelser er måske at gå lidt for vidt...) og sin bekendelse til konspirationsteorier. Men jeg har godt forstået, at du hører til LFI , så god vind og må den bedste vinde!

Marie-Christine Poncelet

Efter hver valg har der en præcis analyse af valgresultater, derfra kommer tale og det er totalt usandt at de gule vester er blevet instrumentaliseret, dem der siger sådan er dem der fornægter at de problemstillinger som de gule vester har afsløret som reelle problemer og fornægter de gule vesters selvstændighed.
Vi får se, personligt synes jeg at Macron har været en katastrofe og en bedrager og jeg håber på at Frankrig kommer af med ham.