Leder

Det er nu, der skal lægges pres på de stridende parter i Tigray for at forhindre hungersnød

Mandag aften erklærede Etiopiens centralregering ensidig våbenhvile i Tigray. Den åbning skal verdenssamfundet udnytte til at lægge massivt pres på de stridende parter og samtidig iværksætte en af de største nødhjælpsoperationer i nyere tid
Børn, som er flygtet fra konflikten i Tigray, står i kø til morgenmad i regionens hovedstad, Mekele. Regeringen i Etiopien har erklæret våbenhvile i Tigray. 

Børn, som er flygtet fra konflikten i Tigray, står i kø til morgenmad i regionens hovedstad, Mekele. Regeringen i Etiopien har erklæret våbenhvile i Tigray. 

YASUYOSHI CHIBA

Udland
30. juni 2021

Etiopiens centralregering erklærede mandag aften ensidigt våbenhvile i den næsten otte måneder lange konflikt i landets nordlige region Tigray.

Det er et godt tegn, selv om det næppe skyldes et særligt dybfølt ønske om fred hos den etiopiske premierminister og forrige års vinder af Nobels fredspris, Abiy Ahmed, der hidtil har vist sig at være mere krigsgeneral end fredsdue.

Erklæringen kom nemlig først, da krigslykken vendte, og de føderale soldater trak sig ud af Tigrays hovedstad, Mekelle, fordi oprørssoldaterne fra Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF) efter dages intense kampe indtog den vigtige by.

Det er den hidtil største sejr til TPLF og samtidig det største nederlag for centralregeringen i Addis Ababa i den trøstesløse borgerkrig, der siden november har kostet tusindvis af menneskeliv og forårsaget en eskalerende hungersnød, der allerede er den største, verden har set i et årti.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Da jeg en periode var ansat i en offentlig institution fandtes en enhed kaldt ”omverdens orientering” tanken var at selv dem der syslede med andet, jeg for ex, skulle være orienteret om udviklingen i verden udenfor institutionens egentlige virke. Jeg tror Information, hvis I har pengene, skulle etablere en sådan. Ex: Nobels fredspris har intet med fred at gøre, men er en politisk markering [i strid med Alfred Nobels testamente, der er ført retssager om dette]. ”Verdenssamfundet”? Va’ er det? Efter Danmark gennem decennier har deltaget i borgerkrige i fjerne lande, resultatet kaos, død og forarmelse, så tror Information på lederplads at andre end parterne selv kan løse deres problemer? Danmark for eksempel? Vi skyder visse afrikaner allerede, så sende lidt flere hærenheder derned? Yemen? Nåååå det er USA.