Leder

Regeringen er væltet. Nu afgør Annie Lööf fremtiden i svensk politik

Skal den svenske regeringskrise løses, må Centerpartiet gøre op med sig selv, hvem de ser som det mindste onde: Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna?
Den vej, Annie Lööf fra Centerpartiet vælger at tage i regeringskrisen, kan få afgørende betydning for den politiske retning i Sverige de kommende år.

Den vej, Annie Lööf fra Centerpartiet vælger at tage i regeringskrisen, kan få afgørende betydning for den politiske retning i Sverige de kommende år.

Henrik Montgomery

Udland
22. juni 2021

Situationens alvor er ikke til at tage fejl af.

Som den første svenske statsminister nogensinde blev socialdemokraten Stefan Löfven mandag væltet ved en mistillidsafstemning i det svenske parlament, Riksdagen, og vores naboland går nu en usikker politisk fremtid i møde.

Det er en udvikling, der er lige så forventelig, som den er dramatisk. Regeringskrisen har været til at forudsige i knap to et halvt år.

Forhistorien er det mudrede resultat ved valget i 2018, hvor ingen af de daværende politiske blokke fik flertal. Først efter mere end fire måneders forhandlinger, hvor Moderaternas formand Ulf Kristersson undervejs måtte opgive at samle opbakning, lykkedes det i januar 2019 Stefan Löfven at danne en mindretalsregering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet med støtte fra de borgerlige midterpartier Centerpartiet og Liberalerna. Til gengæld måtte Löfven acceptere at regere på et program med tydelige liberalistiske fingeraftryk.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Holger Nielsen

Jeg tænker på, hvem der mon har mest politisk roderi, Danmark eller Sverige? Jeg ved det ikke, da jeg syntes begge landes politik virker rodet.

Annie Lööf er fuldstændig tavs omkring artiklens spørgsmål. - Og alt andet i øvrigt.

Men hun har faktisk tidligere sagt, at Centret sagtens kan arbejde sammen med Vänstrepartiet på løsning af en lang række problemer i samfundet. Men det var altså før hun skabte dette problem.

Til gengæld er både hun og Anders W i de sidste dage antydet, et samarbejde med Centret i hvert fald ikke omfatter Sverigesdemokraterne.

jens christian jacobsen

Annie Lööf er en svensk udgave af Sofie Carsten. Eller omvendt: Moderne hattedamer, der med hele borgerskabets ulidelige påtagethed sværmer for staklerne i byernes udkanter. Fjernt fra hvor de bor og kommer. Måtte svenskerne sende det parti hen hvor pebberet gror. Så klarer vi danskere forhåbentlig de Radikale.

Holger Nielsen, Per Christensen, Per Torbensen, Henrik Andersen, Tonny Helleskov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Annie Lööf og hendes parti er vel dem som sejler rundt der ude på de højreliberale yderkant. At Centern og Socialdemokraterne ku bilde sig selve ind at de kun bruge Vänsterpartiet som en støtte med munkavle på, når Vänsterpartiet forrige partileder Jonas Sjöstedt for 2,5 år siden sagde at den med fri hyressättning var Vänsterpartiets røde linie og dermed risikerade at blive væltet. Og sådan ente det med at Nooshi Dadgosta og Vänsterpartiet trak tæppet væk under dem, S, C, MP og Liberalerne. Nooshi Dadgostad speciale er bostadspolitiken. Riktigt godt gennemtænkt og planeret af Vänsterpartiet, med et rødt stoplys. Som Sosserne og Centerne i sin undervurdering af Vänsterpartiet, ikke ville tage den trussel alvorligt.