Leder

Selvfølgelig elsker vi Ursula von der Leyens grønne milliarder. Men de åbner også for et problem

Torsdag kom EU-kommissionspræsident Ursula von der Leyen til Danmark med den helt store pengepung til grøn genopretning. Hvor rigtige Genopretningsfondens mål end er, skal dens midler nydes med et vågent øje
EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mødtes torsdag med den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis, inden hun drog videre til Danmark.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mødtes torsdag med den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis, inden hun drog videre til Danmark.

Udland
19. juni 2021

Så blev det Danmarks tur: Efter lynvisit i Portugal, Spanien og Grækenland, hvor coronakrisen har efterladt en grim recession, landede EU-Kommissionens præsident, Ursula von der Leyen, torsdag i København.

Hendes mission var på papiret at velsigne planerne for den lille danske del af EU’s gigantiske Genopretningsfond på op mod 5.000 milliarder kroner.

Mellem linjerne er målet med hendes rejse også åbenlyst om at demonstrere EU-Kommissionens magt over for de nationale regeringer og EU-parlamentet – og over for europæerne at skabe positiv PR for et presset EU, der især i Frankrig og selv i Tyskland har styrtblødt opbakning under coronakrisen.

For Danmark handler Genopretningsfonden »kun« om 12 milliarder kroner, men efter stærk dansk modstand mod den fælles fond har Finansministeriet nu skudt et stykke over det europæiske mål: 59 procent skal gå til grøn omstilling, 25 procent til digitalisering. Det vil skabe entydigt positive klimaeffekter, tusindvis af grønne job og en forøgelse af det danske BNP med en halv procent.

Altså økologisk og økonomisk genopretning – den helt rigtige retning i klima- og coronakrisen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacob Nielsen

Ja der er gået mode i at drysse penge ud over befolkningerne, og det bliver der tilsynelandende taget imod med jubel og glæde. Og politikerne som Ursula, Joe B, Donald, Xi, og Obama, for at nævne nogle få af dem, bliver i den forbindelse hyldet som var de Messias der kan helbrede den syge, blot med penge der kommer som regn fra den blå himmel på en skyfri dag. Men gæld er jo noget lidt gammeldags noget, sagde vores egen Mette Frederiksen. Lad os fortsætte som var der ingen dag imorgen, og hvem vil være ham eller hende der stopper musikken, når nu det gå så godt.

Vi deltager i et kæmpe eksperiment, vores egen fremtid, men nok især vores børns, er indsatsen.

Holger Nielsen, Krister Meyersahm og Christian Larsen anbefalede denne kommentar