Leder

Selvfølgelig skal stadion lyse i regnbuefarver, og selvfølgelig er det politisk

Uanset hvad landstræneren og andre vesteuropæiske liberale siger, er regnbueflaget ikke hævet over politik. Spørg bare en transperson i Ungarn. Men på godt og ondt må vi erkende, at ånden er sluppet ud af flasken. Fodbold er fuld af politik, og derfor må UEFA også forsvare de idealer, forbundet selv har påberåbt sig
Op til onsdagens EM-kamp mellem Ungarn og Tyskland har bystyret i München varslet, at det olympiske stadion skulle lyse i alle regnbuens farver, mens kampen blev spillet, som en markering om støtte til LGBT-rettigheder.

Op til onsdagens EM-kamp mellem Ungarn og Tyskland har bystyret i München varslet, at det olympiske stadion skulle lyse i alle regnbuens farver, mens kampen blev spillet, som en markering om støtte til LGBT-rettigheder.

Frank Hoermann

Udland
24. juni 2021

Onsdagens EM-kamp mellem Ungarn og Tyskland har igen givet anledning til at diskutere grænserne for politik i sport. Op til kampen havde bystyret i München nemlig varslet, at det olympiske stadion skulle lyse i alle regnbuens farver, mens kampen blev spillet, som en markering om støtte til LGBT-rettigheder.

Planerne blev imidlertid forhindret af det europæiske fodboldforbund, UEFA, med den begrundelse, at fodbolden ikke må lade sig bruge til »politiske formål«.

Det har vakt kritik fra nærmest alle niveauer i de (vest)europæiske samfund. EU-Kommissionen, den danske udenrigsminister, Tysklands største virksomheder, og en lang række andre aktører har anklaget UEFA for at svigte sin erklærede ambition om at bekæmpe diskrimination og homofobi.

Særligt ét argument er gået igen: nemlig at kampen for lige rettigheder til LGBT-personer ikke er politisk.

»Det har for mig intet med politik at gøre. Jeg bryder mig ikke om politiske statements, men det er det her ikke for mig,« erklærede den danske landstræner, Kasper Hjulmand, for eksempel.

Men i Ungarn, Polen, Tyrkiet og andre deltagerlande er det desværre åbenlyst forkert. I de lande kæmper LGBT-personer en kamp for basale rettigheder, og regnbueflaget er afgjort et politisk statement. Sådan bør det ikke være, men sådan er det. Det er hverken op til Kasper Hjulmand eller andre i det liberale Vesteuropa.

Politisk stikpille

UEFA har betonet den specifikke kontekst. Ungarn har netop vedtaget en ny drakonisk lov, som forbyder »promovering« af homoseksualitet til mindreårige, og byrådet i München har eksplicit fremlagt deres planer om at lyse stadion op som en reaktion på det, de kalder den »homofobiske og transfobiske lovgivning«.

Altså er der tale om en politisk stikpille fra et land til et andet. Fra tilhængerne af UEFA’s position lyder det, at man må holde sport og politik adskilt, og hvis først man accepterer regnbueflaget, åbner man også en port for andre, mere kontroversielle politiske optrin.

Ideen om, at sporten udgør et ubesmittet helle fri for politik, er tilsvarende forkert. Statsvirksomheder fra undertrykkende regimer reklamerer på lægterne, halvdelen af kampene bliver indledt med antiracistiske markeringer, og UEFA har for længst involveret sig i kampen mod homofobi i fodbold.

Fodbold er en politisk arena. Den ånd er sluppet ud af flasken. Og når UEFA selv bruger regnbueflaget og påberåber sig de idealer, det står for, må det også forsvare dem, når det bliver svært. Ellers er det jo bare varm luft.

Serie

Information tager til EM i fodbold

I fire uger kæmper 24 nationer om at være Europas bedste i verdens største sportsgren. EM-dramaet folder sig ud i 11 europæiske værtsbyer, inklusive København. Information stiller i stærkeste opstilling med Bo Walther Kampmann, Cathrine Lundager og Martin Østergaard-Nieslen og leverer den intellektuelle dækning af EM i fodbold med analyser, portrætter, baggrunde og anekdoter.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Den 15. Juni udkom en ny rapport kaldet
"Tip of the Iceberg" fra Det Europæiske Parlamentariske Forum for Sexuelle og Reproduktive Rettigheder (EPF)
med rystende afsløringer af, hvor omfattende en undertrykkelse der allerede finder sted og til stadighed bygges op til fra især religiøse højrefløjsekstremister, når det gælder LGBT+ regnbuepersoners og kvinders rettigheder.

"New report exposes the money behind network intent on overturning laws related to sexuality and reproduction in Europe.

-Report identifies USD 707.2 million in anti-gender funding over the 2009–2018 period originating from the United States, the Russian Federation and Europe.

-Annual anti-gender spending in Europe has increased by a factor of four starting from USD 22.2 million in 2009 to reach USD 96 million in 2018.

-Largest European-based anti-gender funders include actors in France, Italy, Germany, Spain and Poland.

-Links to anti-abortion initiatives in France, Italy, Poland, Slovakia, Spain and at EU level.

-Links to anti-gay marriage movements in Austria, Croatia, France, Germany, Finland, Italy, Slovakia and Romania.

Report researched and written by the European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF).

Rapporten kan downloades her:

https://www.epfweb.org/node/837

Kampen for rettigheder er langt fra vundet, og det er et held at mange har indset, det er på høje tid at sige fra med så store bogstaver som muligt.

Sporten kan ikke undsige sig længere.

Efter Münchens borgmester fik afslag fra UEFA på ansøgningen om at oplyse stadion i regnbuefarver, har 46 tyske fodboldklubber nu meldt ud, at de nu vil oplyse deres egne stadions, eller på anden vis udtrykke deres støtte til München under kampen mellem Ungarn og Tyskland.

Borgmesteren vil til gengæld flage med regnbueflaget fra rådhuset, og flere historiske pladser i byen vil i stedet blive badet i tilsvarende belysning.

Tak for det, Tyskland :-)

David Zennaro, Mads Greve Haaning, Inge Lehmann, Estermarie Mandelquist, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, jens christian jacobsen, Rolf Andersen, Jørgen Mathiasen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Synes kort sagt at det er et billigt trick der minder lidt om moralsk imperialisme og bedrevidenhed.
Synes det lugter lidt af at man er hurtigere til at pege fingre af når noget negativt foregår i det gamle Østeuropa og vende det blinde øje til når samme tendenser kan vise sig i Vesteuropa.
Det har lige været en stor undersøgelse om gigantisk mistrivsel som følge af systematisk diskrimination og fordomme overfor LGBTere i DK.
Synes tricket med at pege fingre af Ungarn er for nemt når vi tilbage i maj så Brøndbyfans bruge homofobiske råb overfor Nordsjælland vist nok.
Professionel fodbold i Vesteuropa er jo heller ikke ligefrem kendt for at være inkluderende overfor LGBT. Synes man skal feje for egen dør først og ikke kaste med sten og spille hellige når vi selv har et kæmpe problem med homofobi i fodbold i DK og resten sf Vesteuropa.
Dermed sagt er det kun forkasteligt drt Ungarn gør da LGBT personer er alt for meget udsat f9r grimme ting i forvejen.

Per Torbensen, David Zennaro, kjeld hougaard, Torben Arendal og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jesper E

Der er ingen sammenligning mellem homofobiske tilråb og en stat, der i praksis gør det ulovligt at vise offentligt hvem man er, samt censurere alt hvad det omhandler.

Anders Thornvig Sørensen, Mads Greve Haaning, Inge Lehmann, Ib Gram-Jensen, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Vibeke Olsen, Lotte Tvede og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

“Forskelsbehandlingsloven forbyder direkte og indirekte forskelsbehandling på arbejdsmarkedet bl.a. på grund af alder.”

Jeg synes der hersker en enorm hykleri omkring diskrimination. Spørg Finansministeriet hvor mange nyansættelser over de seneste 10 eller 20 år, har været personer over 50 år? Mit gæt er mindre end 2%, måske mindre end 1%. Skal Danmark pege fingre ad andre lande, skal vi feje for egen dør først, eller også skal vi bare tie stille.

Georg Christiansen, Finn Thøgersen, Erik Fuglsang og Emil Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Whataboutism er stadig in, lader det til.

David Zennaro, Ib Gram-Jensen, Hans Larsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Vibeke Olsen, Jens Skov, Ruth Sørensen, Lotte Tvede, Peter Høivang, Rolf Andersen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

Jeg var engang 7 år, og da lærte jeg, at "alt er politik".

Og selvfølgelig er regnbuefarver politik for dem, der ikke er kommet videre fra dengang. Regnbuer er så sindsygt provokerende for alle, der endnu ikke har lært at stave til forskelighed.

Jeg er oprigtigt nysgerrig på, hvorfor man skulle tro, at flere farver i regnbuen (eller dens blotte eksistens) ikke er ... godt.

Mest af alt tror jeg, at det bunder i en grundlæggende usikkerhed over for alt, man ikke har fået ind med modermælken.

Anders Olesen, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvor er det sørgeligt at sporten skal inddrages i den politiske oprustning og udskamning af ikke kun Orban men et stort mindretal i Ungarn. Tror i vi ændrer østeuropæisk kultur gennem optrapning ved at oppiske en selvretfærdig folkestemning mod de udstødte ? Giv i stedet tid og tænk på dengang vi selv stod samme sted. Så længe er det heller ikke siden. Nu er det så ikke de homoseksuelle men ungarerne der står for skud. Den kolonialistiske tilgang stikker åbenbart dybt. Vi ved stadig bedre end dem.

Else Marie Arevad, Per Torbensen, kjeld hougaard, jan sørensen og Martin Kristensen anbefalede denne kommentar

Gad vidst hvornår folk der er glade for cannabis bliver bakket ligeså stærkt op? Vi er seriøst bagud i forhold til at få samme rettigheder som alkoholnyderne f.eks. Ja vi bliver fængslet, fyret, mister kørekort og offentligt udskammet og talt ned til. Hvornår slutte det så? Vi er faktisk en stor minoritet der lever som andenrangsborgere her i landet. LGBT har bedre rettigheder end os. Hvorfor mon det er således? Drop det whataboutism please...venlig hilsen en kriminaliseret minoritet.

Georg Christiansen, Else Marie Arevad, Jeppe Bundgaard og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

Emil Jensen, når du tager dig tid til at lægge jointen til side, gider du så godt holde op med at ligne seksualitet og racemæssig ligestilling med din trang til rusmidler?

Anders Olesen, Martin Lau og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Eva Schwanenflügel skal lade være med at relativisere diskrimination, uanset om hendes hjerte brænder mere for nogle end for andre af de nævnte grupper i Forskelsbehandlingsloven. Dansk lovgivning åbner nemlig ikke for den mulighed.

Helt enig Emil Jensen, men så længe så mange er så forhippede på at flashe deres eget frisind og storsind frem for at gøre det større, har det nok lange udsigter.

Emil Jensen, Georg Christiansen, Jeppe Bundgaard og Vibeke Olsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Jeg kan føje til Eva Schwanenflügels info, at der vil blive uddelt 11.000 små regnbueflag til publikum i Arena stadion i München, som de kan vifte med under kampen. Desuden spiller Tysklands kaptajn, målmand Neuer, med et regnbuebind som tegn på værdigheden. - Det er ikke noget, han har opfundet til lejligheden. Det har han også gjort i andre tidligere kampe.

Inge Lehmann, Alvin Jensen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

Det ville være lettere, om ikke regnbuen bestod af så mange farver.

Peter Jensen

Det er som bekendt en illusion at sport kan holdes helt uden for politik. Organisationer som UEFA kan udmærket engagere sig i spørgsmål omkring grundlæggende politiske spørgsmål, som demokrati og menneskerettigheder. Og også, som her, mod homofobi. Men det medfører ikke, at det er ligegyldigt hvordan de gør det.

UEFA har allerede markeret sig ved at bruge regnbuebanneret i deres logo, men vil ikke acceptere en tilsvarende belysning på stadion. Er det hyklerisk? Nej, der er en stor forskel på at markere sig alment, og så at deltage i en aktion der er vendt direkte mod et af deltagerlandene. UEFA har et ansvar for alle de lande der deltager i deres arrangementer, uanset hvad man mener om disses egne indre forhold. Det ville være problematisk, hvis UEFA på den ene side helt officielt accepterer Ungarn som deltager i slutrunden, og så samtidig, ligeledes helt officielt, deltager i en demonstration vendt mod landet. At andre gør det, herunder publikum, er en anden sag.

Et af problemerne ved tidens politiske aktivisme er, at de rigtige holdninger trumfer alt andet, såsom almindelig korrekt opførsel. Hvis man ikke vil bevare et minimum af diplomatisk adfærd, også overfor lande hvis politik man anser for problematisk, graver man bare grøfterne dybere.

Georg Christiansen, David Zennaro, Lone Gravgård, kjeld hougaard og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Jesper E 23. juni, 2021 - 13:18

Det er ikke bedrevidenhed at gå ind for kønslige mindretals ligeværdighed som samfundsborgere. Det er almenviden.

Det er ikke moralsk imperialisme at gøre som tyskerne nu gør, når man, som tyskerne gør det på sit eget lands territorium. Uefa har måske nok myndigheden over fodboldkampen, men stadionet ligger på tysk område. Det er Uefa, som krænker Tysklands identitet og integritet, og tyskerne reagerer med en forsvarshandling.

At tingene var anderledes i Vesteuropa for et halvt år siden, er ikke noget argument i den sammenhæng. Eksempel: I 1800-tallet bekæmpede den britiske flåde den illegale slavehandel over Atlanten, og et halvt århundrede tidligere beskyttede den slaveskibene. Sidstnævnte kan man kritisere, men ikke førstnævnte ud fra sidstnævnte.

Vil man ikke mobbes, skal man selv lade være med at mobbe, så enkelt er det.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

``Der er ingen sammenligning mellem homofobiske tilråb og en stat, der i praksis gør det ulovligt at vise offentligt hvem man er, samt censurere alt hvad det omhandler``

Da jeg kan se at både Eva og Anders har kommenteret på mit indlæg vil jeg gerne svare hvorfor jeg både er enig på en del områder men også uenig.

Eva. jo jeg mener at der er en sammenhæng for det er altså at kaste med sten når vi selv bor i et glashus hvad angår homofobi. Synes mildest talt at det er lidt kvalmende at Vesteuropæiske lande og Danmark lige pludselig skal spille hellige og lade som om at de forsvarer homorettigheder når der nærmest aldrig har været en spiller i professionel fodbold i Vesteuropa som var åben om sin homoseksualitet og Justin Fashanu endte med at tage sit eget liv grundet mobning fra fans og spillere omkring homoseksualitet. Så jo, undskyld sproget men synes det er kvalmende at man nu lige pludselig skal spille frelste når vi selv stadig har et kæmpe problem. Hvis ikke vi havde et problem så fair nok, men mener ikke vi selv er i en position til at belære Ungarn.
Mener at det også bygger på fordomme om at vi er bedre og mere 'moderne' end de andre.

Anders mit argument er at bare fordi vi er længere fremme lovgivningsmæssigt end Ungarn er vi langt fra selv fri for homofobi i fodbold. Tværtimod

God aften derude

En lille tilføjelse Anders så vil jeg blot sige at jeg mener at rigtig meget skal gøres for at forbedre lgbt eres levevilkår som er langt værre ekd majorotetens. Det er slet ikke en underkendelse af st der er et kæmpe problem eller fornægtepse af at Ungarns lov er forfærdelig. Jeg reagere blot på st en sport der selv har åbenlyse problemer med homofobi i Vesten, lige pludselig giver sig i kast med at være moralske smagsdommere, specielt fordi de efter mim mening intet har at have det i.

Jeppe Bundgaard

...Og herhjemme hiver politiet de gule Tibetanske flag ud af hænderne på demonstranter, der bruger deres grundlovssikrede ret til at ytre sig... Nogles rettigheder er bare vigtigere end andres.

Eva Schwanenflügel

I forlængelse af Jørgen Mathiasens kommentar om den tyske landsholdsanfører, er det vist UEFA, der har rod i sine egne holdninger:

"I sidste uge droppede Uefa en undersøgelse af den tyske landsholdskaptajn, Manuel Neuer, som har skiftet sit anførerarmbind ud med et i regnbuefarver. Ifølge Uefa var armbindet ikke politisk, men et udtryk for diversitet og "for en god sag".

Faktisk er det sådan, at allerede i maj måned spurgte det tyske fodboldforbund UEFA, om det var muligt at oplyse Alliance Arena i regnbuefarver, og da svarede UEFA at de ikke måtte.

Det gjorde de på baggrund af en tidligere landsholdsspillers historie, hvor han fortalte, at han ikke turde springe ud som bøsse, mens han stadig spillede fodbold.
Det resulterede i en bølge i Tyskland mod homofobi.

Men på det tidspunkt havde det intet at gøre med den forklaring UEFA har i øjeblikket, nemlig at det drejer sig om vedtagelsen af den ungarske anti-homolov.

Den danske landsholdstræner Kasper Hjulmand er også uenig med UEFA's beslutning:

"Det er ting, der forhåbentligt kan gøre, at vi forhåbentligt kan få en bedre verden med vores børn, når de vokser op. Og det er noget, vi alle sammen er enige om, så man skal ikke kalde det et politisk statement. Det synes jeg er forkert. Jeg synes, det tyske fodboldhold skal hyldes for det, de gør.

- Regnbuefarven hylder diversiteten, og at vi alle er lige. Det har intet med politik at gøre, så jeg hylder, at Manuel Neuer, det tyske landshold og Bundesligaen er gode til at tage socialt ansvar. Det har intet med politik at gøre, siger Kasper Hjulmand."

Også tidligere ligestillingsminister, Socialdemokraternes Mogens Jensen, er en af dem, der støtter landsholdstrænerens udmelding, som han kalder ”flot og stærk”.

"Han (Kasper Hjulmand, -red.) har fuldstændig ret. Regnbuefarverne er et kendt symbol for mangfoldighed og antidiskrimination. Generelle værdier, som alle lande i Europa (på nær Belarus) har tilsluttet sig blandt andet gennem den europæiske menneskerettighedskonvention.

- Det er dermed ikke et særligt politisk signal, men et fælles europæisk værdigrundlag, der flages, og derfor kan det ikke være noget problem, at de tyske værter i München ønsker at highlighte dette på Allianz Arena, skriver han på Facebook."

https://www.dr.dk/sporten/fodbold/em/i-gaar-fik-munchen-nej-af-uefa-i-da...

At fremhæve diversitet og menneskerettigheder burde være et fælleseuropæisk anliggende.

Dagens statement er ej heller vendt imod den ungarske befolkning, men om noget en støtte til dem, der nu vil blive endnu mere undertrykt.

Inge Lehmann, Jørgen Mathiasen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Tja i Iran, Saudiarbien etc. hænger man homosexuelle. Af en eller anden grund illuminerer man ingen stadions af den grund. Det er en ting, den anden ting er, hvem bestemmer så hvilke sager, der er værdige og moralske nok til en lignende sag? Kunne man forestille sig stadion illumineret pga. den nyligt overståede krig i Afghanistan? Så kunne også man spille "Alte Kammeraden." Er det ikke bedst at prøver, at holde tingene adskilt, og for hvis skyld ville man oplyse stadion? For ens egen tænker jeg, for virkelig at gøre noget ved uretten, det er en lang og tung vandring. Men at føle sig samhørig med nogle, der mener det samme som en selv, en enkelt nat i München. Det kan man godt!

Mads Kjærgård

Noget andet er, hvorfor fremhæve en menneskerettigheds erklæring man alligevel ikke overholder. Det er squ en gratis omgang, alene af den grund burde man lade være. Man kunne den dag i morgen få Ungarn til at stoppe loven, hvis man ville. Men man er da ligeglad. Men et rart farvelagt stadion til glæde for alle, der så kan føle sig selvgode og sammen. Det kan man godt! Det er jo til at fortvivle over!

kjeld hougaard

Måske nok lidt for langt ud ad tangenten. Men danskeres – ”vestens” – behov for at fortæller hvordan livet skal leves helt rigtigt = som danskere lever, efter de for dagen herskende danske værdier, det er vejen til selvdestruktion.
Bidens (katolske livssyn? Han risikerer at blive exkommunikeret på grund af hans syn pa abort). Hans mission: samle verden i kamp for en ”vestlig verdens orden” – uspecificeret, skyde folk i Afganistan? – Den kolonialisme forlængede mission er overordentlig ubehagelig. Lad os danskere skabe det samfund vil leve i – og give andre samme frihed. Beatles: ”Do not carry the world upon your shoulders”

Søren Kristensen

Kan de ansvarlige ikke bare sige at de har valgt regnbuelys for at det skal og se flot ud, hvad det jo også gør og hvis folk lægger noget andet i det så er det deres egen sag. Man kan vel ikke tage patient på regnbuen - eller kan man?

Jørgen Mathiasen

Hvis man vil se noget smukt, skal man google »Olympiastadion Berlin«. Det fører til nattebilleder af bygværket i forskellige farver / regnbuefarver.

Meget kunstinteresserede, som Per Arnoldi der farvelagde Forbundsdagen indvendigt, vil foretrække at »sætte farverne fri« og bare betragte dem »som farver«, men når et bygværk som Olympiastadion, der i den grad forbindes med nazisternes æsteticering af politik forud for den senere KZ-internering af og drabene på homoseksuelle, illumineres på den måde, er det uundgåeligt at se det som Forbundsrepublikkens svar til Det tredje Rige - ved siden af en række andre betragtningsmåder.

Striden om tegnets enhed er åbenbart evig.

Anders Thornvig Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Vi står i lort til halsen med forskellige problemer fra miljø katastrofer, global opvarmning, krig og tortur, menneskehandel, misbrug af børn, sult og sygdom samt mangel på personlig frihed. Hvis en borgmester ønsket et stadion oplyst i regnbuens farver, hvad fanden blander UEFA sig i det? Tænd det lys og lad os komme videre.

Man kunne fristes til at at opfatte det at forbyde lyset som et lige så kraftigt politisk state ment, som det vil være at tænde det.
Det har til fulde opfyldt ønsket om at sætte fokus på homofobi i Ungarn, så tak til UEFA for den politiske beslutning.

Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Annette Munch

nu har Uefa så taget regnbuen til sig - den er ikke politisk ! - der ANMUODNINGEN om at oplyse stadionmed regnbuen, der er politisk ?!? - Uefa er vist kommet ud i de fineste nuancer - er uopdyrket felt. (Politiken i dag)

Ib Gram-Jensen

Fornuftig argumentation er tit en mangelvare.

Når man fremsætter kommentarer og kritik som her, gør man det naturligvis som enkeltperson, ikke som repræsentant for et "vi" eller Danmark (over for et "dem" som f.eks. Ungarn), og derfor skal man heller ikke stå til regnskab for, hvad nogle Brøndbyfans har råbt, eller for, at der desværre stadig er fordomme også mod seksuelle mindretal også I Danmark. At kritisere lovgivning i Ungarn er heller ikke i sig selv at udskamme ungarere, for befolkningen i Ungarn kan heller ikke gøres kollektivt ansvarlig for, hvad den ungarske regering foretager sig. Og hvis kritikken er illegitim, fordi alt (heller) ikke er perfekt i Danmark, eller fordi der også er andre problemer i verden, er det i praksis umuligt at komme med legitime ytringer om noget som helst.

Og så Kjeld Hougaards stadige argument om, at "vi" i Vesten ikke skal belære andre om, hvordan "de" vil indrette deres samfund: det er lige præcis friheden til at bestemme, hvordan de vil indrette deres samfund, eller blot hvilken regering de vil have, som befolkningerne i diktaturstater verden over ikke har - de skal ikke have tvunget noget ned over hovedet udefra, men undertrykkelse bliver ikke mindre reel, fordi den udøves af et "nationalt" regime.

Nike Forsander Lorentsen

At flertalet gør det besværligt med sin usynliggørelse af minoriteter er hverdagmad for minoriteter, ja, jobbigt uanset hvor meget hetero flasker med sin s.kl. tolerance, men det er altid minoriteter som må være på tæerne hele tiden. link, se her.
https://metro.co.uk/2021/06/23/coca-cola-banned-the-word-lesbian-from-cu...

Nike Forsander Lorentsen

*flasker/flasher, sku det være...

Else Marie Arevad

Fodbold skal handle om fodbold og ikke om seksuelle preferencer. Hvis det endelig skulle være, er der da utallige andre minoriteter, som også fortjener opbakning. Det ville ende i kaos.

Eva Schwanenflügel

Else Marie Arevad

Regnbueflaget symboliserer ikke 'seksuelle præferencer'.

Det officielle gay pride regnbueflag består af seks striber. Farverne er ikke tilfældige men har hver sin betydning. Rød for liv, orange for helbredelse, gul for sol, grøn for naturen, blå for kunst og violet for ånd. Regnbueflaget er i dag det mest kendte og anvendte LGBT symbol.

Flaget står i tilgift for tolerance, respekt for andres levevis, diversitet og fred.

"Det blev designet i 1978 af Gilbert Baker. I den oprindelige ottefarvede version repræsenterede lyserød seksualitet, rød repræsenterede liv, orange heling, gul sol, grøn natur, turkis kunst, indigo harmoni og violet sjælen.
Den seksfarvede version har været populær siden 1979, men flere organisationer er begyndt at bruge det intersektionelle prideflag mere, da det symboliserer, hvordan LGBT+ bevægelsen og kampen for rettigheder og ændring af normerne ikke kan adskilles fra kampen mod racisme, sexisme, klassicisme osv. "

https://lgbt.dk/ordbog/regnbueflag/

Nicolaj Ottsen

@Eva Schwanenflügel. Uanset historien, tror jeg desværre at mange oplever, at en meget aktivistisk del af LGBT+ bevægelsen, lige som Pia Kjærsgaard, har stjålet et flag der ikke er deres og knyttet til en bestemt ideologi. Og at det, tragisk nok, har problematiseret flaget for mange, så det nu splitter i stedet for at samle. Ekskludere i stedet for at inkludere.

Hvis man læser flaget sådan og ikke som et neutralt flag, men de værdier du lister op, så bliver flaget en "aktion", hvor man forsøger tvinger folk til at tilslutte sig en ideologi ved at modstille den med Viktor Orbans vanvid. Og så er det holdningerne der ikke befinder sig på et spektrum, nuancerne er væk og så er jeg ude. Hvad intentionen var aner jeg ikke, men det, at vi i det heletaget kan have diskussionen, er for mig udtryk for at noget er gået galt. Bevægelsen må tage flaget tilbage og rense det for ideologi, hvis de vil have min fortsatte støtte.

Hvis jeg ikke husker galt skete der noget ligende i gay pride bevægelsen i 70'erne, hvor queer miljøet, som en anden stasi enhed, gik rundt og fortalt folk der lige var sprunget ud, eller overvejede det, at de var homoer på den forkerte måde. Det findes iøvrigt stadig, Pete Buttigieg fik også en tur i den mølle. Ikke særlig diverst, inkluderende og tolerant hvis du spørger mig og bestemt ikke noget jeg agter at støtte.

Emil Jensen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Henrik Dahl forsøgte konsekvent at afspore debatten i Deadline med et simpelt argumentationstrick: Gentage i det uendelige, at der findes mennesker i LGBT+ miljøet, som ikke har demokratisk etos.
Hvis vi debatterer i stedet for at slås, er kravet, uafhængigt af folks seksualitet, at man accepterer, at der findes (mange) mennesker, som mener noget andet end én selv. Det er tydeligvis så vanskeligt, at nogle alligevel foretrækker slagsmålet, også i den verbalt aggressive og truende form på sociale medier.

Münchens socialdemokratiske overborgmester har ganske sikkert haft mange politiske grunde til at foreslå en regnbue-illuminering af Arene stadion, men han kan ikke bestemme, at det skal ske overalt i Tyskland. Når det skete, er det fordi accepten af seksuelle mindretal (diversiteten) og tilslutningen til de andre værdier, Eva også nævner i relation til regnbueflaget, især åbenheden over for verden, er blevet en målestok for flertallet i Forbundsrepublikken. Det gælder både over for AfD og Victor Orban, men det gælder også i forholdet til egen historie: Naziregimet bekæmpede diversiteten hele vejen frem til gennemførelsen af folkemordet.

Eva Schwanenflügel

Nikolaj Ottsen

Jeg synes ikke der er mere at tilføje end Jørgen Mathiasens fyldestgørende replik ;-)

Anders Thornvig Sørensen

Nicolaj Ottsen 24. juni, 2021 - 20:49

Vi betragter ikke den runde fodbold som et hooliganistisk symbol. Vi forbyder ikke mediedækning af fodbold med argumenter om at beskytte børn mod ekstremistisk propaganda.

Man kan ikke indskrænke ytringsfriheden for regnbuefolket generelt, som om det drejede sig om terrororganisationer eller børnelokkerforeninger.

Selv i de mest konservative USA-delstater er ytringsfriheden for regnbuefolket et anerkendt princip. De lokale medier er domineret af religiøse folk med den modsatte holdning, hvilket i praksis giver debatten en hældning, men det ændrer ikke ved princippet.

Jørgen Mathiasen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Jesper Edinger Andersson 23. juni, 2021 - 19:07

Det er en stråmand, du laver her. Hvem påstår, at f.eks. Danmark skulle være et ufejlbarligt land. Du forholder dig ikke til det sagen handler om, og det er derfor jeg ikke har svaret dig tidligere, da relevansen forekommer mig usikker.

UEFA skal bruge deres tid på fodbold, - ikke på meninger som folk skal påtage sig, efter UEFAs målestok, det er UEFA ikke valgt til.