Leder

Sikkerhedsrådet må straffe Etiopien for at sulte sin egen befolkning

Den FN-erklærede hungersnød i den nordlige del af Etiopien er menneskeskabt. Først og fremmest skabt af etiopiske og eritreiske soldater, der siden november har været i konflikt med de tidligere regionale magthavere i Tigray
Hungersnøden i den nordlige del af Etiopien er den værste, verden har set i et årti. Her får en toårig fejlernæret pige hjælp i en lokal sundhedsklinik.

Hungersnøden i den nordlige del af Etiopien er den værste, verden har set i et årti. Her får en toårig fejlernæret pige hjælp i en lokal sundhedsklinik.

Ben Curtis

Udland
16. juni 2021

I sidste uge erklærede FN for første gang, at der nu officielt er hungersnød i den nordlige del af Etiopien. Årsagen er ikke tørke, græshopper eller andre naturkatastrofer. Nej, hungersnøden er menneskeskabt, og den er først og fremmest skabt af etiopiske og eritreiske soldater, der siden november har været i konflikt med de tidligere regionale magthavere i Tigray.

Soldater på begge sider af konflikten har undervejs i den over syv måneder lange borgerkrig begået krigsforbrydelser, voldtaget og myrdet civile. Det er langsomt og sikkert blevet dokumenteret fra så mange sider, at selv Etiopiens standhaftige regering nu har måttet anerkende forbrydelserne og erklæret at ville efterforske dem.

Men hvad der nu viser sig endnu værre, så har soldaterne næsten systematisk plyndret Tigray for fødevarer, afbrændt marker og skudt eller truet bønder til at flygte, hvilket alt sammen har været med til at skabe en sultkatastrofe, der påvirker op mod 5,5 millioner mennesker i området. Heraf er 350.000 personer så hårdt ramt, at de ifølge FN’s seneste såkaldte IPC-rapport over fødevareusikkerhed befinder sig i den mest alvorlige kategori: katastrofe og hungersnød.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Sanktioner!!! Eller bidrag fra den danske hær? Begge strategier har vist sig være meget effektive! ”VI” får en følelse af at gøre noget godt!

Selvfølgelig.

Men hvad med Eritrea?

Og hvad med Marokko? Marokko har besat Vestsahara, og udsulter landets befolkning, for at kunne leje fiskevandene ud til EU-fiskeskibe.

Og hvad egentlig med Israel, der holder palæstinenserne i et jerngreb, og lader FM forsørge befolkningen?

I øvrigt har den nye Israelske regering straks efter indsættelsen givet tusinder af fanatiske højreekstremistiske og bevæbnede jøder ret til at demonstrere i palæstinensernes hellige by, Østjerusalem. Og da den nye israelske regering mener at vide, at palæstinenserne bliver vrede over denne tilladelse, har de i nat lade flyvåbnet bombe i Palæstina.

- Men al det er måske helt i orden?

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Marianne Stockmarr, Søren Bro og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
John Graversgaard

Kolonialistisk og misinformeret. Pinligt at Information ikke kan sikre at deres journalister laver bedre research. TPLF gruppen angreb Etiopiens Nordlige Hær og er årsagen til denne konflikt. TPLF er de tidligere magthavere som brutalt styrede Etiopien i 27 år og splittede landet etnisk ved at forskelsbehandle etniske grupper.
TPLF er færdige men har stærke venner i Washington og åbenbart også på Information. USA skyder sig selv i foden ved at støtte denne gruppe som bedriver terror, og Etiopien finder sig ikke i det.

@ John Graversgaard,

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har opfordret til våbenhvile i Etiopiens konflikt i den nordlige Tigray-region.

Joe Biden krævede faktisk stop for "store krænkelser af menneskerettighederne". Kampene, der nu er i sin ottende måned, har dræbt tusinder og tvunget mere end to millioner civile fra deres hjem.

Den amerikanske præsident fremhævede også hungersnøden.

I konflikten satte den etiopiske hær og dens eritreiske allierede sig ind mod en regionale Tigrayan-styrke.

Det begyndte i november sidste år, da premierminister Abiy Ahmed beordrede et angreb på styrker, der var loyale over for regionens tidligere herskende parti, Tigray People's Liberation Front (TPLF), efter at de havde trængt ind i føderale baser.

Så er det korrekt, at Abiy Ahmed forlangte stop for konflikten efter blot en måned med erobringen af ​​Tigrays hovedstad, Mekelle. Men man kan da ikke forestille sig, at borgerne i Tigrays accepterer, at deres selvstyre ikke mere findes. Derfor; mere end et halvt år senere ser billedet meget anderledes ud, og kampene fortsætter.

Der er ingen nøjagtig dødstal, men det menes, at tusinder af mennesker er blevet dræbt. Og ifølge FN har mere end fem millioner mennesker brug for fødevarehjælp.

Alle militære i området - altså både etiopiske, eritreiske og TPLF-soldater beskyldes for særdeles grove krænkelser af menneskerettighederne.

Løsningen på denne og andre konflikter er formentlig kun, at skille landene i 2 eller flere selvstændig enheder med hver deres lokale styre.

Andreas Baumann

@John Graversgaard, det er dig fra Den Eritreanske Støtteforening ikke sandt? Synes jeg kan kende dine udfald...

Men tak for kommentaren alligevel. Jeg har skrevet lederen efter at have boet 3 år i Etiopien, så det er nu ikke researchen, der er noget i vejen med. Men du har da helt ret i, at TPLF har stor skyld i konflikten. De er slet ikke uskyldige! (Det har jeg heller ikke skrevet.) Men det lederen adresserer, er jo den FN-erklærede hungersnød, der nu har ramt Tigrays civilbefolkning. Selv om Eritrea formentlig har den største skyld i det forhold, så er det jo Etiopiens regering, der har ansvaret.

Helt enig i, at man kan godt diskutere, om det nytter noget at sanktionere lande. Tror f.eks. ikke sanktioner mod Eritrea har nogen effekt. Men Etiopien er et helt andet land, der faktisk gerne vil være inde i varmen diplomatisk set. Og indtil videre har det diplomatiske pres på Abiy faktisk medført, at der er kommet delvis humanitær adgang til Tigray m.m.