Leder

Stop for Keystone-rørledningen er et kvælertag på olieindustrien

Canadisk olieselskab har definitivt opgivet at gennemføre rørledningen, der skulle bringe den klimabelastende tjæresandsolie til raffinaderier og havne i Texas. Aktivister jubler
Onsdag blev den kontroversielle olierørledning Keystone XL fra Canada til USA erklæret død. Det skete efter ti års strid med miljøbevægelsen, berørte landmænd og indianske befolkningsgrupper, som her ses demonstrere i 2017.

Onsdag blev den kontroversielle olierørledning Keystone XL fra Canada til USA erklæret død. Det skete efter ti års strid med miljøbevægelsen, berørte landmænd og indianske befolkningsgrupper, som her ses demonstrere i 2017.

Jason Connolly

Udland
11. juni 2021

Langsomt, ganske langsomt strammes kvælertaget på olieindustrien.

I august meddelte den norske forsikringsgigant Storebrand, at man dropper sine investeringer i store olieselskaber som Exxon og Chevron. I december vedtog Danmark et stop for nye udbudsrunder i Nordsøen og dermed al ny olie- og gasefterforskning. I maj pålagde en hollandsk domstol Shell at reducere selskabets CO2-udledninger med 45 procent inden 2030. Samme måned appellerede Det Internationale Energiagentur, IEA, om øjeblikkeligt stop for al ny olie-gas-efterforskning i hele verden.

Onsdag var det så det canadiske olieselskab TC Energy Corp og provinsregeringen i Alberta, der kastede håndklædet i ringen og erklærede den kontroversielle olierørledning Keystone XL fra Canada til USA for død efter ti års strid med miljøbevægelsen, berørte landmænd og indianske befolkningsgrupper.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Lad os glæde os for en gang skyld.

Estermarie Mandelquist, Carsten Munk og ingemaje lange anbefalede denne kommentar