Leder

Vacciner de udsatte i udviklingslandene frem for danske børn

Regeringen og Folketinget må tage deres globale briller på og følge WHO’s opfordring til at donere vacciner til det internationale COVAX-samarbejde i stedet for at bruge dem på børn
Tal fra WHO viser, at der i hele Afrika kun er cirka en ud af 100 færdigvaccinerede indbyggere. Mandag aften ankom 358.700 AstraZeneca-vacciner, som Danmark havde doneret, til Kenya.

Tal fra WHO viser, at der i hele Afrika kun er cirka en ud af 100 færdigvaccinerede indbyggere. Mandag aften ankom 358.700 AstraZeneca-vacciner, som Danmark havde doneret, til Kenya.

Monicah Mwangi/Ritzau Scanpix

Udland
23. juni 2021

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har advaret igen og igen: Vi har ikke bekæmpet pandemien, før også udviklingslandene er med på vaccinevognen. Får den for alvor fat på det afrikanske kontinent for eksempel og breder sig, vil det kunne føre til nye, potentielt endnu mere problematiske virusvarianter.

Og det er præcis det, der kan være ved at ske lige nu. Afrika står ifølge WHO midt i en tredje bølge af COVID-19-tilfælde med flere lande, der oplever mange smittede og døde.

Ifølge WHO’s rapport fra den 17. juni steg antallet af COVID-smittede til over 116.500 i den forgangne uge. En stigning på næsten 90.000 i forhold til ugen før. I 22 ud af Afrikas 54 lande var der tale om en 20 procents stigning i antallet af tilfælde, mens stigningen i antallet af døde lå på 15 procent i 36 lande.

Men eksperter påpeger, at det er svært at skaffe troværdige tal om udviklingen på det afrikanske kontinent, og der er tale om et meget stort mørketal, hvad angår smittede og døde med COVID-19. Samtidig skal udviklingen ses på baggrund af et meget lavt udgangspunkt, der dog uanset hvad kan belaste i forvejen udsatte sundhedssystemer.

Endelig er sekventeringen af de cirkulerende virus så lav, at man faktisk ikke ved, hvilke virusvarianter befolkningerne i de afrikanske lande smittes med, forklarede Flemming Konradsen, professor og afdelingsleder på Afdeling for Global Sundhed ved Københavns Universitet forleden i Politiken. Han henviser til, at WHO i sidste uge advarede mod konsekvenserne, hvis den nye Delta-variant bliver dominerende i de afrikanske lande, som det også er sket i Indien.

Mandag meldte seniorrådgiver i WHO Bruce Aylward så ud, at en stor del af de 80 udviklingslande, der får vaccinedoser gennem det internationale COVAX-samarbejde – som indbefatter Afrika syd for Sahara, Latinamerika, Mellemøsten og det indiske subkontinent – ikke har nok doser til at fortsætte med at vaccinere deres befolkninger.

Manglen på vaccinedoser betyder desuden, at mennesker må vente længe på anden dosis. Og nogle lande er ifølge Aylward løbet helt tør for vacciner. Det skyldes dels forsinkelser i produktionen og i manglende leverancer fra Indien, der har skullet taget sig af sine egne smittede.

Færre end forventet

COVAX-samarbejdet har foreløbig resulteret i, at 88 millioner vaccinedoser er blevet fordelt i 131 lande. Det er langt færre doser end ventet. USA har lovet at donere 55 millioner doser, hvoraf tre fjerdedele går til COVAX. Men det bliver forsinket, skriver Ritzau, blandt andet på grund af store logistiske udfordringer.

Tal fra WHO viser, at der i hele Afrika kun er cirka en ud af 100 færdigvaccinerede indbyggere. 85 procent af alle vaccinedoser er hidtil givet til mennesker fra mellem- og højindkomstlande, mens blot 0,3 procent af vaccinerne er givet i lavindkomstlande.

Vaccinedonationer som de 358.700 fra Danmark, der mandag aften ankom til Kenya, kan – ligesom USA og G7’s nylige forpligtelse til at levere en milliard vaccinedoser i løbet af det næste år – hjælpe med at få pyntet på den håbløst uretfærdige vaccineapartheid. Men ifølge Oxfam IBIS vurderer eksperter, at der skal 11 milliarder doser til, hvis verden skal opnå en global flokimmunitet på 70 procent.

Indien og Sydafrika har tidligere foreslået at suspendere patenter på COVID-vacciner, hvilket et flertal i EU-Parlamentet i forrige uge bakkede op om på linje med USA’s Joe Biden og Frankrigs præsident Macron. Mens en række rige lande herunder Danmark stadig blokerer for forslaget.

Til gengæld besluttede USA som det første land i verden for nylig at tilbyde Pfizer-vaccinen til børn ned til 12 år, og torsdag i sidste uge anbefalede Sundhedsstyrelsen, at Danmark følger trop, selv om børn kun meget sjældent bliver alvorligt syge af COVID-19 – i Danmark er ingen under 30 år foreløbig død af sygdommen. Styrelsen vurderer, at det er nødvendigt for at sikre flokimmunitet til efteråret.

Det er logisk, at en national sundhedsmyndighed når frem til den konklusion. Derfor må regeringen og Folketinget tage deres globale briller på og følge WHO’s opfordring til at donere vacciner til COVAX i stedet for at bruge dem på børn. Det kan både redde liv i udviklingslandene og være et værn mod nye mutationer, som Delta-varianten, der hærger lige nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Hvis EU skal fravige vaccineudviklernes patentrettigheder, så skal alle 27 lande være enige herom, så en lov herom kan vedtages i hvert enkelt medlemslands nationale Parlament.

EU kan ikke forære en rettighed væk, som EU ikke enten ejer eller har dispositionsret over - og det er ikke tilfældet med patentrettigheder.

Forhåbentlig lykkes det at få alle lande med; men her til lands er vi ikke ivrige efter at forære noget væk - og da slet ikke medicinalindustriens patentrettigheder, som Nationen skovler penge ind på.

Gitte Loeyche

Det er på tide at se langt ud over egen næsetip

Søren Kristensen

WHO cares.