Leder

Vacciner de udsatte i udviklingslandene frem for danske børn

Regeringen og Folketinget må tage deres globale briller på og følge WHO’s opfordring til at donere vacciner til det internationale COVAX-samarbejde i stedet for at bruge dem på børn
Tal fra WHO viser, at der i hele Afrika kun er cirka en ud af 100 færdigvaccinerede indbyggere. Mandag aften ankom 358.700 AstraZeneca-vacciner, som Danmark havde doneret, til Kenya.

Tal fra WHO viser, at der i hele Afrika kun er cirka en ud af 100 færdigvaccinerede indbyggere. Mandag aften ankom 358.700 AstraZeneca-vacciner, som Danmark havde doneret, til Kenya.

Monicah Mwangi/Ritzau Scanpix

Udland
23. juni 2021

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har advaret igen og igen: Vi har ikke bekæmpet pandemien, før også udviklingslandene er med på vaccinevognen. Får den for alvor fat på det afrikanske kontinent for eksempel og breder sig, vil det kunne føre til nye, potentielt endnu mere problematiske virusvarianter.

Og det er præcis det, der kan være ved at ske lige nu. Afrika står ifølge WHO midt i en tredje bølge af COVID-19-tilfælde med flere lande, der oplever mange smittede og døde.

Ifølge WHO’s rapport fra den 17. juni steg antallet af COVID-smittede til over 116.500 i den forgangne uge. En stigning på næsten 90.000 i forhold til ugen før. I 22 ud af Afrikas 54 lande var der tale om en 20 procents stigning i antallet af tilfælde, mens stigningen i antallet af døde lå på 15 procent i 36 lande.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Millioner af mennesker dør rundt omkring i alle verden. Men de rige lande har ikke bare hamstret vacciner, hvilket medfører, at med den nuværende hastighed vil det tage 57 år, før alle i verden er vaccineret, de ti rigeste lande har aktivt opbakket medicinfirmaerne for at beskytte disses milliard overskud. Vi taler end ikke om at give vaccinerne gratis, men om at beskytte patenter. Milliardærerne ville stadigvæk tjene milliarder på vaccinerne.

I otte måneder har de fattige lande kæmpet for at få lov til at producere vaccinerne lokalt til eget brug. Men bl.a. EU inkl. Danmark har blokeret for denne mulighed. Dette har allerede resulteret i hundrede tusind dødsfald, hvilket kunne have været undgået, hvis producenterne i de ti rige lande, som har fået vaccineret en stor del af deres befolkning - hvis ikke de 19 nye corona-milliardærer forhindrede udflytning af produktionen.

Producenterne i de rige lande kan ikke selv producere nok vacciner til hele verdens behov, men i 8 måneder har milliardærernes lobbyister omringet de politikere der har beslutningret til en udflytning af produktion til de fattige lande. Dette er et kynisk spil, hvor hundrede tusinde er døde, der fortæller alt om, hvad det er for et sygt system vi lever under.

Først nu starter WHO med at skabe de første faciliteter i Sydafrika, således at de der kan producere vaccinerne selv. Men stadigvæk vil det tage næsten et år før produktionen starter.

Når de rige lande ikke har villet frigive patenter på corona-vacciner, hvilket håb er der så for de fattigere lande, at de rige lande vil frigive teknologi og finansieringen til at håndtere klimapåvirkningerne, så de fattige lande bliver i stand til at komme væk fra den fossile brændstoføkonomi?

Klaus Seidenfaden, Gitte Loeyche, David Zennaro, Alvin Jensen, Issa Chaaban og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Hvis EU skal fravige vaccineudviklernes patentrettigheder, så skal alle 27 lande være enige herom, så en lov herom kan vedtages i hvert enkelt medlemslands nationale Parlament.

EU kan ikke forære en rettighed væk, som EU ikke enten ejer eller har dispositionsret over - og det er ikke tilfældet med patentrettigheder.

Forhåbentlig lykkes det at få alle lande med; men her til lands er vi ikke ivrige efter at forære noget væk - og da slet ikke medicinalindustriens patentrettigheder, som Nationen skovler penge ind på.

Gitte Loeyche

Det er på tide at se langt ud over egen næsetip

Søren Kristensen

WHO cares.