Leder

Ved næste valg vil republikanerne rulle udvidet adgang til at stemme fra pandemien tilbage

I flere svingstater forsøger republikanerne at sløjfe midlertidige regler fra pandemien som tidlig stemmeafgivelse og brevstemmeafgivelse, der gav flere demokratiske minoritetsvælgere mulighed for at stemme. Demokraternes svar er føderal lovgivning. Udfaldet kan afgøre valgene i 2022 og 2024
Demonstranter i Atlanta, Georgia protesterede i marts imod lovgivning, de mener, vil resultere i øget vælgerundertrykkelse.

Demonstranter i Atlanta, Georgia protesterede i marts imod lovgivning, de mener, vil resultere i øget vælgerundertrykkelse.

John Arthur Brown/Zuma/Ritzau Scanpix

Udland
3. juni 2021

Noget vidunderligt skete under de amerikanske valg i 2020. Et rekordantal vælgere deltog. »Aldrig har så mange vælgere stemt i et præsidentvalg,« konstaterede Joe Biden i en tale tirsdag.

En forklaring på den høje valgdeltagelse er udvidet adgang til at stemme tidligt og per brev under coronapandemien i mange delstater, ikke mindst svingstater. Tiltag, som Donald Trump kæmpede imod med næb og kløer. Den tidligere præsident fastholder stadig i sine daglige e-mails, at den udvidede brevstemmeafgivelse var ulovlig, og at han derfor er den rette vinder.

Og det er ganske vist, at lettere adgang til at afgive sin stemme tidligt og via brev begunstiger demokratiske minoritetsvælgere. De råder over mindre tid til at nå til valgurnerne på en almindelig arbejdsdag – valgdagen i USA falder på en tirsdag – end andre vælgergrupper. Blandt andet derfor stemte flere sorte vælgere i 2020.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Glem ikke at vi forsøger at gøre det samme med de nye regler til statsborgerskab. Vil mene det i høj grad også bygger på at man vil forhindre minoriteter ( som oftest stemmer rødt) i at få for meget magt.
Selvom det er oplagt at pege fingre af USA som jeg på nogle områder mener kan diskuteres hvorvidt det er et moderne demokrati, så vil det slet ikke overraske mig hvis vi så samme tendens hvis antallet af minoriteter herhjemme var på samme procentdel af befolkningen som i USA, hvor hvide efterhånden kun udgør 60% af den samlede befolkning mod omkring 85% herhjemme

Carsten Nørgaard, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Pedersen

Hvis det der sker i USA, foregik i f.eks. Nicaragua ville man uden at blinke stemple landet som en 'bananstat'. Så dybt er USA faldet på ganske få år.

Carsten Nørgaard, Carsten Hansen, Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, P.G. Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar