Leder

Corona er noget møg. Men for Polens PiS-regering er den også en chance

Trods høje smitte- og dødsrater er Polen kommet økonomisk stærkt igennem coronakrisen. Det giver PiS-regeringen en chance for at ride på genopretningsbølgen med en nationalkonservativ socialstatspolitik, som splitter oppositionen yderligere
Polen er økonomisk set kommet relativt godt igennem coronakrisen, og set i et europæisk perspektiv oplever polakkerne en rekordlav arbejdsløshed. Det giver PiS-regeringen med premierminister Mateusz Morawieck i spidsen en chance for at ride på genopretningsbølgen.

Polen er økonomisk set kommet relativt godt igennem coronakrisen, og set i et europæisk perspektiv oplever polakkerne en rekordlav arbejdsløshed. Det giver PiS-regeringen med premierminister Mateusz Morawieck i spidsen en chance for at ride på genopretningsbølgen.

Francisco Seco

Udland
14. juli 2021

Sikke en triumf for den illiberale polske regering, når landets premierminister Mateusz Morawiecki kan formulere følgende:

»COVID-19 kunne have bragt Polen tilbage til 1990’erne. Det er nok at kigge på de horrible økonomiske tal fra andre lande – ja, selv fra europæiske lande – for at forstå, at de værst tænkelige scenarier ikke var taget ud af en katastrofefilm. Heldigvis er de scenarier ikke blevet til virkelighed, for i modsætning til 1990’erne kunne polakkerne regne med staten, som aktivt gik ind og støttede alle dem, der havde brug for hjælp.«

Mateusz Morawiecki, der groft sagt regnes som leder af partiet for Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynskis hånddukke, har ret: I 2020 gik Polens BNP »kun« ned med 3,5 procent, hvilket er godt halvdelen af det europæiske gennemsnit. Og vores 39 millioner polske naboer oplever en rekordlav arbejdsløshed set i europæisk perspektiv.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

'Som i så mange andre lande er coronaen som medicinsk katastrofe blevet et lige så overordnet politisk vilkår som kapitalismen, kærligheden eller døden, at den ikke længere ses som en politisk kampplads.'
Spændede, Mathias Sonne. Kan du ikke skrive et essay om dette?