Leder

Corona er noget møg. Men for Polens PiS-regering er den også en chance

Trods høje smitte- og dødsrater er Polen kommet økonomisk stærkt igennem coronakrisen. Det giver PiS-regeringen en chance for at ride på genopretningsbølgen med en nationalkonservativ socialstatspolitik, som splitter oppositionen yderligere
Polen er økonomisk set kommet relativt godt igennem coronakrisen, og set i et europæisk perspektiv oplever polakkerne en rekordlav arbejdsløshed. Det giver PiS-regeringen med premierminister Mateusz Morawieck i spidsen en chance for at ride på genopretningsbølgen.

Polen er økonomisk set kommet relativt godt igennem coronakrisen, og set i et europæisk perspektiv oplever polakkerne en rekordlav arbejdsløshed. Det giver PiS-regeringen med premierminister Mateusz Morawieck i spidsen en chance for at ride på genopretningsbølgen.

Francisco Seco

Udland
14. juli 2021

Sikke en triumf for den illiberale polske regering, når landets premierminister Mateusz Morawiecki kan formulere følgende:

»COVID-19 kunne have bragt Polen tilbage til 1990’erne. Det er nok at kigge på de horrible økonomiske tal fra andre lande – ja, selv fra europæiske lande – for at forstå, at de værst tænkelige scenarier ikke var taget ud af en katastrofefilm. Heldigvis er de scenarier ikke blevet til virkelighed, for i modsætning til 1990’erne kunne polakkerne regne med staten, som aktivt gik ind og støttede alle dem, der havde brug for hjælp.«

Mateusz Morawiecki, der groft sagt regnes som leder af partiet for Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynskis hånddukke, har ret: I 2020 gik Polens BNP »kun« ned med 3,5 procent, hvilket er godt halvdelen af det europæiske gennemsnit. Og vores 39 millioner polske naboer oplever en rekordlav arbejdsløshed set i europæisk perspektiv.

Aktuelt er 12 procent af polakkerne da også »meget tilfredse med PiS-regeringens tackling af krisen«, mens den suverænt største gruppe på 45 procent er »overvejende tilfredse«. Kun 23 procent er »utilfredse« og 12 procent »meget utilfredse«.

De tal kan PiS-regeringen roligt varme sig på. For en stor coronafortælling har den ikke at byde på i modsætning til Danmark, hvor velfærdsnationens sammenhold og kamp mod coronaen gnidningsfrit kunne spændes for den socialdemokratiske vogn.

PiS-regeringen tegner derimod et lyst billede af fremtiden for de hårdtarbejdende polakker med det forjættende narrativ om at »indhente Vesten«. Her venter ifølge PiS’ løfter også en markant mere udbygget socialstat for enden af tunnelen.

At der dog stadig er et stykke vej igen, viser sig blandt andet i, at Polen har Europas laveste rate af læger per 100.000 borgere (nemlig 238), og at Polen kun bruger godt seks procent af BNP på sundhedsvæsenet mod et europæisk snit på omkring ti. Regeringen vil hæve det til syv procent, men først frem mod 2027 – altså abstrakt langt ude i fremtiden målt i uforudsigelig krisetid.

Svineheld

At Polen ligger i den europæiske top tre over officielle coronadødsfald per indbygger (eller godt fire gange så højt som i Danmark) har ikke været et politisk issue, der har nået spørgsmål som abort eller LGBT-rettigheder til sokkeholderne. Som i så mange andre lande er coronaen som medicinsk katastrofe blevet et lige så overordnet politisk vilkår som kapitalismen, kærligheden eller døden, at den ikke længere ses som en politisk kampplads.

Heller ikke vaccineskepsissen får synderlig opmærksomhed i Polen, selv om efterspørgslen på det lille stik nu rasler nedad og vurderes at ligge på maksimalt 70 procent af befolkningen. Det er åbent, om det kan ændres med den polske indførelse af konceptet ’en lotteriseddel for en vaccine’: Få et stik i skulderen, og vind en slat zloty eller en Toyota Corolla!

Polens påfaldende økonomiske stabilitet og statens nye rolle i Polen og verden generelt giver ikke bare PiS-regeringen uventede vinger. Den polske opposition er også yderligere splittet af spørgsmålet.

For det første gør den storsindede coronahjælp det svært at pege på, hvad der burde gøres anderledes til vælgernes bedste. For det andet er det liberale oppositionsparti Borgerplatformen, hvor Donald Tusk, tidligere formand for Det Europæiske Råd, er vendt tilbage til som frelserfigur, ideologisk splittet i forhold til coronahjælpen, der jo kan ligne en socialistisk gavebod.

Selv den europæiske genopretningsfond, der ellers udløste en regeringskrise mellem PiS og deres regeringspartnere, endte i sidste ende som et giftigt ideologisk spørgsmål for oppositionen.

Den optur er selvsagt et svineheld for PiS-regeringen i en urolig tid, hvor den teknisk set har mistet sit parlamentariske flertal, efter tre Sejm-parlamentarikere sprang ud af regeringskoalitionen. Men den vil formentlig gøre alt for at ride på genopretningsbølgen frem til det næste polske parlamentsvalg i 2023.

Det er useriøst at spå om, hvor vidt PiS kan skabe sig en tredje regeringsperiode. Det polske partisystem er nemlig i et åbenlyst opbrud. Og i PiS fortsætter magtkampen om, hvem der skal følge i den 72-årige Jaroslaw Kaczyńskis fodspor. Morawiecki har stadig hans støtte, men det nytter næppe meget, når Kaczyńskis pension er en realitet.

Og polakkerne? De er hammertrætte af corona og coronadiskussioner. De vil have ferie og ud i det virkelige liv uden for zoom. Og her vil selv de argeste modstandere af regeringspartiet medgive: Corona er noget møg, men det er trods alt ikke PiS' skyld.

Serie

Politik og pandemi

COVID-19 har været en rutsjebanetur for de europæiske ledere og har udstillet deres evne til at håndtere en sundhedskrise og en økonomisk krise på tværs af lande. I denne lederserie gør Information status over, hvordan de har klaret coronakrisen indtil nu

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

'Som i så mange andre lande er coronaen som medicinsk katastrofe blevet et lige så overordnet politisk vilkår som kapitalismen, kærligheden eller døden, at den ikke længere ses som en politisk kampplads.'
Spændede, Mathias Sonne. Kan du ikke skrive et essay om dette?