Leder

Erdogans COVID-19-problem er ikke et praktisk problem, men et demokratisk problem

Den tyrkiske præsident Erdogans angst for opposition betyder, at smittetal og antal dødsfald manipuleres, og at relevant ekspertise i bekæmpelsen af COVID-19 udelukkes
Tyrkiets præsident Erdogans håndtering af coronapandemien har skabt mistro til myndighederne, som betyder, at modstanden mod vaccination er øget, specielt i de mindre udviklede østlige provinser.

Tyrkiets præsident Erdogans håndtering af coronapandemien har skabt mistro til myndighederne, som betyder, at modstanden mod vaccination er øget, specielt i de mindre udviklede østlige provinser.

Ritzau Scanpix

Udland
28. juli 2021

Fra begyndelsen af juli blev alle COVID-19-restriktioner bortset fra krav om mundbind i Tyrkiets offentlige rum ophævet – den officielle begrundelse er, at med mere end 60 procent af den voksne befolkning vaccineret mindst en gang er epidemien under kontrol.

Den reelle begrundelse, som tyrkerne har gennemskuet, er en økonomisk nødvendig åbning af samfundet, der var truet af kollaps efter en tredje nedlukning i april-maj, hvor smittetallet toppede med mere end 60.000 smittede dagligt og op imod 400 dødsfald hver dag. Det betød øget fattigdom, svigtende turisme og flere konkurser trods tilskud og rentefrie statslån til dele af erhvervslivet, hvorimod den ’uformelle’ sektor, gråzonen af servicefag, småhandlende, taxavognmænd og gadehandlere, der udgør en betydelig del af tyrkisk økonomi (og præsident Erdogans vælgere), må klare sig selv.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her