Leder

Den japanske befolkning vil have OL aflyst. Legene kan koste landets premierminister dyrt

Som et nationalt identitetsopbyggende projekt var olympiaden i 1964 et kraftcenter i mange år frem. Sådan ser virkeligheden ikke ud i dagens Japan. OL kan blive den politiske endestation for landets premierminister
Meningsmålinger har vist, at mellem 50 og 80 procent af japanerne helst så, at OL i Tokyo blev aflyst.

Meningsmålinger har vist, at mellem 50 og 80 procent af japanerne helst så, at OL i Tokyo blev aflyst.

Emilie Lærke Henriksen

Udland
23. juli 2021

Når tusindvis af deltagere fra hele verden fredag indtager det olympiske stadion i Tokyo, er det anden gang, den japanske hovedstad er vært for sommer-OL. Første gang var i 1964. Det blev en epokegørende begivenhed i nyere japansk historie.

Legene blev efterkrigstidens internationale indtog for Japan. De fremviste en ny asiatisk modernitet for et globalt publikum og skabte rammerne for en mere selvbevidst japansk befolkning med tro på fremtiden. Som et nationalt identitetsopbyggende projekt blev olympiaden et kraftcenter i mange år frem. Eller som den japanske journalist og forfatter Roy Tomizawa har formuleret det:

»Aldrig har nationen været mere forenet, aldrig har nationen været stoltere end i 1964.«

Sådan ser virkeligheden ikke ud i dagens Japan. Optimismen fra 1964 er afløst af coronafrustrationer og en splittet befolkning, hvoraf hovedparten foretrækker, at verdens største sportsbegivenhed blev væk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Kjeldgaard

Tiden er løbet fra OL som et gigant-arrangement i ét land. I stedet burde legene afholdes internationalt, man kunne nøjes med at finde et værtsland til åbnings- og afslutningsceremonierne, men med de forskellige discipliner placeret i forskellige lande, hvor det giver mening. Legene er alligevel transmitteret til TV, og for tilskuerne er det ligegyldigt om der er ét værtsland til alle discipliner, eller om transmissionerne kommer mange steder fra.