Leder

Korruption, coronakaos og pirater: Tjekkisk politik er kun blevet vildere af coronakrisen

Tjekkiet havde en overgang verdens højest smittetal. Også det har landets regering overlevet, og den går nu ind i en beskidt valgkamp efter masseprotester, 30.000 coronadøde og korruptionsanklager mod den multimillionære premierminister Andrej Babis. Dette er den første leder i Informations serie om politik og pandemi, der gør status over, hvordan Europas ledere har klaret coronakrisen indtil videre
Tjekkiets premierminister Andrej Babis har fra flere sider været under anklage for korruption. Dertil bliver han – her inden landet skal til stemmeurnerne i oktober – mødt af en stærkt faldende tillid fra befolkningens side over myndighedernes håndtering af coronapandemien.

Tjekkiets premierminister Andrej Babis har fra flere sider været under anklage for korruption. Dertil bliver han – her inden landet skal til stemmeurnerne i oktober – mødt af en stærkt faldende tillid fra befolkningens side over myndighedernes håndtering af coronapandemien.

Francois Lenoir

Udland
9. juli 2021

Vi står i en paradoksal situation i Europa: Vi har med coronapandemien oplevet århundredets hidtil dybeste samfundsmæssige og økonomiske krise. Og der er ikke faldet en eneste europæisk regering på tacklingen af krisen, uanset om de har valgt en pragmatisk svensk vej eller en strammere dansk vej – tværtimod har krisen og staternes stærke reaktion ofte konsolideret regeringspartiernes magt.

Et land, hvor det især kan undre, er Tjekkiet. Det afspejler to simple tal.

For det første tallet 30.000: Så mange tjekker er officielt døde med corona, siden pandemien brød ud. I et land med cirka ti millioner indbyggere svarer det relativt til omkring fem gange så mange som i Danmark.

Et andet tjekkisk tal, der springer i øjnene, er fem: Så mange sundhedsministre har landet haft, siden coronaen brød ud. Så sent som i maj i år blev den bare 34-årige Adam Vojtech hevet ind på posten. Eller rettere: tilbage.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her