Korruption, coronakaos og pirater: Tjekkisk politik er kun blevet vildere af coronakrisen

Tjekkiet havde en overgang verdens højest smittetal. Også det har landets regering overlevet, og den går nu ind i en beskidt valgkamp efter masseprotester, 30.000 coronadøde og korruptionsanklager mod den multimillionære premierminister Andrej Babis. Dette er den første leder i Informations serie om politik og pandemi, der gør status over, hvordan Europas ledere har klaret coronakrisen indtil videre
Tjekkiets premierminister Andrej Babis har fra flere sider været under anklage for korruption. Dertil bliver han – her inden landet skal til stemmeurnerne i oktober – mødt af en stærkt faldende tillid fra befolkningens side over myndighedernes håndtering af coronapandemien.

Tjekkiets premierminister Andrej Babis har fra flere sider været under anklage for korruption. Dertil bliver han – her inden landet skal til stemmeurnerne i oktober – mødt af en stærkt faldende tillid fra befolkningens side over myndighedernes håndtering af coronapandemien.

Francois Lenoir

Udland
9. juli 2021

Vi står i en paradoksal situation i Europa: Vi har med coronapandemien oplevet århundredets hidtil dybeste samfundsmæssige og økonomiske krise. Og der er ikke faldet en eneste europæisk regering på tacklingen af krisen, uanset om de har valgt en pragmatisk svensk vej eller en strammere dansk vej – tværtimod har krisen og staternes stærke reaktion ofte konsolideret regeringspartiernes magt.

Et land, hvor det især kan undre, er Tjekkiet. Det afspejler to simple tal.

For det første tallet 30.000: Så mange tjekker er officielt døde med corona, siden pandemien brød ud. I et land med cirka ti millioner indbyggere svarer det relativt til omkring fem gange så mange som i Danmark.

Et andet tjekkisk tal, der springer i øjnene, er fem: Så mange sundhedsministre har landet haft, siden coronaen brød ud. Så sent som i maj i år blev den bare 34-årige Adam Vojtech hevet ind på posten. Eller rettere: tilbage.

For han blev fyret i efteråret, hvor han blev beskyldt for at være en medvirkende årsag til, at Tjekkiet var så ringe forberedt på anden og især tredje bølge, hvor landet en overgang havde verdens højeste smitterater. Formanden for det tjekkiske lægekammer, Milan Kubek, har da også ligefrem kaldt sundhedsministerens åbningspolitik sidste sommer for »katastrofal«.

De fyrede sundhedsministre lignede dermed personificeringerne af tjekkernes stærkt faldende tillid til regeringens håndtering af pandemien. En tjekkisk tendens, som bekræfter den bulgarske politolog Ivan Krastevs tese om, at autokratiske ledere egentlig elsker kriser, som de kan styrke deres image på – bare ikke coronakrisen, som kræver befolkningens samarbejde.

Og hvilke autokrater der sidder på toppen af Tjekkiet!

På Prazsky hrad-borgen i Prag sidder den stadig mere nationalchauvinistiske Milos Zeman som præsident og holder hånden over premierminister Andrej Babis. Babis himself ligger i top fem over de rigeste tjekker og er ikke bare under anklage for uretmæssigt at have fået flere millioner euro i EU-støtte til hotellet Storkereden.

Også EU’s nye offentlige anklager, EPPO, der opstøver korruption med EU-midler, har Babis i kikkerten. Et uafklaret spørgsmål er nemlig, hvor involveret han stadig er som tidligere ejer af kemi- og landbrugsimperiet Agrofert, som der flyder flere hundrede millioner europæiske støttekroner i hvert år.

Alle mod Babis

Allerede i efteråret 2019 oplevede Tjekkiet de største demonstrationer siden Østblokkens sammenbrud, da en kvart million mennesker gik på gaden i protest mod Babis-regeringen og for de liberale europæiske værdier. Pandemien var med til at lægge låg på protesterne, men parlamentarisk kogte utilfredsheden atter over i juni i et mistillidsvotum mod Babis’ regering – en afstemning, som Babis’ mindretalsregering kun overlevede, fordi det kommunistiske parti KSČM demonstrativt holdt sig udenfor.

Så rodet ligger landet i Tjekkiet, hvor vælgerne skal til stemmeurnerne i oktober. Her ligger tre partier side om side med mellem 20 og 25 procents opbakning. For det første Babis’ ANO. For det andet centrum-højrekoalitionen SPOLU eller ’Sammen’, som især er sammen om at være imod Babis. Og for det tredje en sælsom samlingskoalition af borgmestre, løsgængere og pirater – yes, det ellers næsten uddøde Piratpartiet, som har båret en stor del af de politiske protester i Tjekkiet.

Ud over Piraternes internetaktivistiske rødder er det først og fremmest et pragmatisk, Ruslandskritisk og atomvenligt klimaparti med den dreadlocks-bærende Ivan Bartos i spidsen.

Babis advarer selvsagt indædt mod, at partiet vil gøre Tjekkiet til en »EU-undersåt« og en »multikulturel og økofanatisk piratstat«. Men uanset hvor langt projektet bærer, giver de idealistiske pirater håb for andre unge og liberale politiske bevægelser i Øst- og Centraleuropa.

Valgkampen lugter altså af alle mod Babis. Men ved siden af protesterne står en udpræget politikerlede, som afspejler sig i, at fire ud af ti unge slet ikke har tænkt sig at stemme.

Blandt dem, som vil gøre deres borgerpligt, står to politiske emner ifølge meningsmålingsinstituttet Meridan øverst: det kronisk underfinansierede tjekkiske sundhedsvæsen og borgernes sikkerhed. Først herefter kommer emner som økonomi og indvandring.

Det vil en fjerde coronabølge op til valget næppe ændre på. Men man må undres over, at ikke bare Babis, ANO og hans mindretalsregering med Tjekkiets hendøende socialdemokrati stadig står op efter en århundredets krise, som har ramt landet så hårdt. Måske er coronakrisen bare så stor, at den som politisk og eksistentielt vilkår ikke er til at komme udenom og tænke alternativt i.

Politik og pandemi

COVID-19 har været en rutsjebanetur for de europæiske ledere og har udstillet deres evne til at håndtere en sundhedskrise og en økonomisk krise på tværs af lande. I denne lederserie gør Information status over, hvordan de har klaret coronakrisen indtil nu

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her