Leder

Vi må lære at leve med, at klimakampen aldrig bliver helt tabt eller helt vundet

Går det skidt, eller går det godt? Vi er notorisk kommet ti år – mindst – for sent i gang med at bremse klimaændringerne, men vi er i gang og nu med stigende vilje og hast. Det går ad helvede til, og det går bedre end nogensinde. Samtidig
Det vestlige Tyskland og Belgien er lige nu hærget af voldsomme oversvømmelser grundet ekstremt nedbør. På billedet ses en mand gå gennem vandmasserne i Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland.

Det vestlige Tyskland og Belgien er lige nu hærget af voldsomme oversvømmelser grundet ekstremt nedbør. På billedet ses en mand gå gennem vandmasserne i Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland.

Wolfgang Rattay

Udland
16. juli 2021

Det går skidt

Det brænder igen i Californien, Arizona, Oregon, Montana og Idaho, ligesom det gør det i Canada samt i Alaska og Sibirien – alle steder er udsat for ekstreme hedebølger og tørke denne sommer. Ligesom sidste sommer. Og sommeren før.

Samtidig oversvømmes New York, London og flere tyske byer efter ekstrem nedbør. Mindst 42 er angiveligt omkommet i Tyskland.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Winther Lundby

“Faktum er samtidig, at verden – i hvert fald store dele af den – har påbegyndt den ambitiøse omstilling til en ny grøn økonomi med radikale forandringer af produktionssystemet og forbrugsmønstret forude”.

Intet ville være mere glædeligt. Men ét er hvad vi siger om os selv, noget andet er det vi faktisk gør. En global vækst på 3% rummer sin egen logik. https://ourworldindata.org/grapher/global-energy-substitution?country=~O...

Jacob Johansen, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, gregers hoff, Jeppe Bundgaard, erik pedersen, Susanne Kaspersen, Mogens Kjær, Søren Fosberg, Morten Balling og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Problemstillingen er ikke ny og er fint gengivet på vers i sangen med omkvædet:
Bortset fra det, fru Kammerherreinde. Så går det godt, så går det godt.

Hele herregården brændte ned, men bortset fra det, gik det godt.
Nu så jeg lige et billede fra en tysk by, hvor folk stod i vandt til halsen og klamrede sig til et nedløbsrør, men igen, det var jo helt nede i Tyskland, og her går det jo godt.

Vi er opvokset med dobbeltsignaler og har vænnet os til det. Ellers er det jo ikke til at leve. Man kan ikke tage alverdens bekymringer på sine små skuldre. Resultatet af det er selvfølgelig, at den dag, jeg selv klamrer mig til et vandrør, er jeg alene og ingen hører mig, mens jeg kan høre de frydefulde skrig fra den nærliggende rutchebane.

Det lærestykke, vi er midt i, er dermed, at alles tarv angår alle.

Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, nanna Brendstrup, gregers hoff, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Ruth Sørensen, Inger Pedersen, Svend-Erik Runberg, Søren Fosberg, Kim Houmøller og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

To modsatte udsagn kan ikke være lige rigtige. Når det gælder klimaet kan man ikke sige, at ganske vist går det dårligt med gyngerne, men til gengæld går det godt med karrusellerne. Klimatisk hænger alt sammen, og derfor er der ingen glæde ved, at noget bliver ‘lidt’ grønnere. De mennesker, der nu kæmper mod vandmasserne i Tyskland, glæder sig næppe over EU’s Klimapakke. Det samme med dem der døjer med hede. Regeringerne kan ikke rose sig selv for noget som helst, og at vi har fået en Indfrastrukturplan med nye motorveje, skriger til himlen.

Anker Nielsen, Søren Cramer Nielsen, Arne Albatros Olsen, Maiken Guttorm, nanna Brendstrup, gregers hoff, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Asiya Andersen, Christel Gruner-Olesen, Jeppe Bundgaard, Flemming Berger, Kim Vildnis, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Nicolaj Knudsen, Inger Pedersen, Halfdan Illum, Svend-Erik Runberg, Søren Fosberg og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Meget symptomatisk for attityden generelt i den vestlige verden, udtaler en beboer i området, "at det der er foregået er noget man kan forestille sig sker i Asien" !
Underforstået , at det ville da aldrig ske i Tyskland.
0,52 min inde i videoen for at være helt præcis.
Begivenheden her kan vise sig at blive skelsættende for det kommende tyske valg, og for EU's nylig fremlagte plan for reduktion af co2.

https://www.youtube.com/watch?v=5ANdYaMDJHM

gregers hoff, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Katastrofale oversvømmelser i Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig. Imens læsser familierne deres biler for at køre på ferie sydpå. Hvad rager det dem at de bidrager til endnu mere forurening, ekstremvejr og klimaforandringer?

Den tid den sorg. Alle har ret til at forurene. Giv den gas.

Vibeke Olsen, Jacob Johansen, Anina Weber, gregers hoff, Steen K Petersen, Per Dørup, Jeppe Bundgaard, Flemming Berger, Kim Vildnis, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Niels-Simon Larsen, Susanne Kaspersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

Altså, man kan ikke erstatte rettidig omhu... Det som sker i Tyskland og Belgien m.fl. idag blev der redt op til for årtier siden. Det som der sker i DK om 1 til 2 årtier er hvad vi gør idag. Lidt ligesom Corona, så er der "forsinket" årsag-effekt og tidsskala'en udenfor den menneskelige intuitive forståelse. En af mange årsager til, at det er så svært at stampe en samlet indsats op imod dette.

Rolf Andersen, gregers hoff, Steen K Petersen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Niels-Simon Larsen, Susanne Kaspersen og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Jens Peder Nielsen

Jeg kan ikke lade være med at tænke på begrebet "Økofascisme", lanceret af den franske forsker Andre Gorz, for mange år siden.
Naturen "tvinger" mennesket til at handle, for at undgå katastrofen. - Det føre til "småfascistiske" love og regler som fx. med max 2 børns politik osv. Fordi vi ikke handler i tide.

"Intet er så skidt, at det ikke er godt for nogen"! Mon ikke der kan laves formuer på ’katastrofe-turister’: se vores lidelser All inclusive?

Søren Fosberg

Forslaget fra kommissionen indeholder positive elementer, men er ikke baseret på en forståelse for hvorfor vi forurener, at det er økonomisk fordelagtigt at forurene. Det er ret utroligt og deprimerende at man ikke tager udgangspunkt i dette forhold. Alligevel ved man jo godt at løsningen er at gøre det dyrere at forurene, man foreslår at udvide kvote ordningen til flere industrier, dog ikke landbrug (!), Men snak om kulstofafgifter og, vældig positivt, en kulstof grænsetold.

Men hvad med de enorme subsidier der stadig flyder til fossilindustrien? Hvor længe skal vi leve med dem? Kulstofafgifter med den ene hånd, kulstofsubsidier med den anden.

Imens stiger forureningen. Og det vil den blive ved med. Iøvrigt er EU bidrag til den globale forurening ikke særlig stor, især ikke hvis man ikke inkluderer den produktion vi importerer og så længe vi regner biomasse for CO2 neutralt.

Det egentlige mål med forslaget er at vise verden at det kan lade sig gøre at udvikle det bæredygtige samfund. Vi kan kun håbe at andre vil følge trop, ellers kan det være lige meget. Men hvis forslaget ikke griber fat i problemets rod, at det er næsten gratis af forurene og at vi styres af særinteresser hvis indtjening baserer sig på at bruge naturen som gratis losseplads, så et vi ikke en rollemodel. Det siger sig selv.

Et radikalt opgør med et markedssystem som belønner forurening ville være at dumpe BNP som økonomisk fyrtårn vi navigerer efter og at internalisere markedets eksterne omkostninger.

Der er ingen tegn på at man vil det.

Vibeke Olsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Også i USA er der grønt lys men det er for frackingindustrien

https://www.foodandwaterwatch.org/2021/06/30/biden-cabinet-climate/

Vibeke Olsen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Det er simpelthen en forkert overskrift, der hviler på ufuldstændig videnkab. Klimaet er IKKE kun skabt af mennesket, men også af Solen, galaksen og vores position i forhold til den. Plasma fysikiken er primær her, det kemiske problem med vores dybt forældede energi system og tilhørendede gælds økonomi er sekundær. Enhver person der ved hvordan krateret Lake Toba blev skabt og den oplagte sammenhæng med Jordens magnetfelt, er opmærksom på at betingelserne er de samme nu...som de er hver 12.000 år.

Det er en skandale at super-specialiseringen af videnskab gør at klimatologer og især journalister lader som om at CMIP6 modellen hart er god nok. Det er den ikke!

Men en ting er korrekt: Situationen er meget mere alvorlig end politikere og danskere i samtalekøkkener er klar over.

Mogens Kjær

Christian De Coninck Lucas

Du burde i stedet for udstille din kaotiske og vildtvoksede tankegang tvinge dig selv til at besvare nogle af de spørgsmål, der stilles dig. Det kan godt være, at det ville gøre ondt på dig", men det ville være en enorm befrielse for alle os andre.

Klimakampen er sgu da tabt.

Jeg er ikke sikker på, at der er plads til en halvt vundet klimakamp.

Som jeg har opfattet det, er vi i fuld fart ad det spor som er Romklubbens worst case scenarium. Det vil sige total kollaps om 20 år.

Anders Thornvig Sørensen

Det af Emil Davidsen 16. juli, 2021 - 15:56 beskrevne problem blev analyseret i Mancur Olson's klassiker fra 1965, "The Logic Of Collective Action".

Problemet er det samme som med det gamle EF's landbrugspriser i 1970'erne, som træffende sammenfattet af Peter Nedergaard: En fællesmiddag på en dyr restaurant, hvor alle deltagerne hver især køber ekstra mange lækkerier til sig selv, fordi de ved, at de andre deltagere skal være med til at betale regningen - så bliver ingen snydt af de andre, men den samlede fælles regning til sidst bliver meget højere, end den ellers ville have været.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Logic_of_Collective_Action