Leder

Merkel og Biden skruer op for gassen: Nord Stream 2 kan færdiggøres

Rørledningen fra Rusland til Tyskland kan låse Europa til fossil gas i årtier frem, mens det for Ukraine betyder øget udsathed og sårbarhed i forhold til den store nabo mod øst
Under Angela Merkels nylige besøg i Washington gik Joe Biden med til at droppe de amerikanske forbehold med at oprette en gasledning mellem Rusland og Europa.

Under Angela Merkels nylige besøg i Washington gik Joe Biden med til at droppe de amerikanske forbehold med at oprette en gasledning mellem Rusland og Europa.

Jim LoScalzo/CNP/AdMedia/SIPA

Udland
23. juli 2021

USA vil ikke have den. Frankrig vil ikke have den. Polen vil ikke have den. Danmark og Sverige vil ikke have den. Europa-Parlamentet vil ikke have den. Ukraine vil under ingen omstændigheder have den. Men nu kommer den – præsident Putin og kansler Merkel får deres vilje: Gasledningen Nord Stream 2 bliver bygget færdig og åbnet for russisk gas – 55 milliarder kubikmeter om året – til Tyskland og kontinental-Europa.

Det er resultatet af en geopolitisk studehandel mellem USA og Tyskland, konciperet under Merkels nylige besøg hos præsident Biden i Washington.

Biden er gået med til at droppe de amerikanske sanktioner mod etableringen af de manglende 130 kilometer i Østersøen af den sammenlagt 1.230 kilometer lange rørledning fra verdens største naturgasreserve på den russiske Yamal-Halvø til Tyskland.

Til gengæld etablerer Merkel en milliardfond, der skal hjælpe med den grønne omstilling af energisystemet i Ukraine, som kan miste tre milliarder dollar årligt i transitafgifter, hvis russiske Gazprom fremover sender gassen via østersøledningen og uden om den eksisterende ledning gennem Ukraine.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Med al respekt for JSN så skal naturgassen som en del af Tysklands Energiewende over tid og formentlig frem til 2050 kompensere - sammen med øget vedvarende energi -for udfasningen af brunkul og a-kraft - så hvis man ser bort fra det geopolitiske aspekt, så handler det om forsyningssikkerhed for tyskerne og andre europæiske lande. IEA har en landerapport om Tyskland, hvor situationen beskrives. IEA har også set på forbruget af naturgas globalt i Q1 2020 i forhold til Q1 2019 - altså før pandemien - og konstaterer en nedgang i forbruget i Europa og USA som følge af - absurd nok, kan man mene - mildere vintre. Link til IEA: https://www.iea.org/reports/global-energy-review-2020/natural-gas#abstract

Holger Nielsen, Peter Høivang og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

En sejer for demokratiet! Tyske – og andre landes politikere – er valgt til at gøre det der er bedst for deres befolkning. At USA – eller nogen anden magt – bestemmer over befolkningens valg er utåleligt. Om tyske vælgere ser det rigtige i at i stedet gøre det der er bedst for USA og Ukraine – så havde de selvfølgelig gjort det.

Ja, hvem skal nu betale for at Ukraine overhovedet kan stå nogenlunde på benene uden at have russisk olie, de har kunnet sætte tariffer på?

Amerikanerne er jo mest til at give penge mod amerikansk våbenkøb. Tyskland vil hellere have et fornuftigt forhold til Rusland. Så det bliver jo nok EU. Lad os håber at Mette bliver på strammerholdet!

Daniel Joelsen

Ukraine er blevet lovet 3 Mia $ årligt frem til 2035 som kompensation for den tabte transitafgift - betalt af Rusland som jeg forstår. Det den kan de så købe gas for i Rusland.

Det er meget, meget uheldigt.

Nordstream 2 er noget møg og kan desværre meget vel blive en forløber for en egentlig russisk invasion af Ukraine.

Rusland kan også lægge pression på Ukraine ved at lukke for gassen eller true med det. For med Nordstream 2 færdig, går det ikke ud over Ruslands salg af gas til EU.

Men Putin er snu - han har indset for længst, at ved at appellere til Tysklands grådighed - og give netop Tyskland mulighed for at tjene en masse penge på Nordstream 2, så kan han få Tyskland til at gå hans ærinde.

Men desværre kommer Ukraine meget vel til at betale prisen.
:-(

Nu står den russiske hær så uden for Ukraine - et angreb kan være nært forestående - desværre :-(