Leder

OECD’s store skatteplan: Tag fra de rige og glem de fattigste

130 lande vil ramme de multinationales skattespekulation med ny opsigtsvækkende aftale – den glemmer bare de fattigste lande, siger eksperter
De rige landes klub, G7, får mest ud af aftalen om en fælles selskabsskat. Familiefotoet her er fra G7-mødet i London i starten af juni. 

De rige landes klub, G7, får mest ud af aftalen om en fælles selskabsskat. Familiefotoet her er fra G7-mødet i London i starten af juni. 

Henry Nicholls

Udland
5. juli 2021

Skidt for de største multinationale selskaber, godt for de rige OECD-lande, ikke godt for de fattige udviklingslande.

Sådan kan man opsummere konsekvenserne af den enighed blandt flertallet af verdens lande om skærpede globale selskabsskatteregler, som OECD netop har annonceret.

I sig selv er det opsigtsvækkende, at det er lykkedes at samle de fleste af OECD’s 38 medlemslande – kun Irland, Ungarn og Estland siger nej – plus omkring 95 andre lande – heriblandt Indien, Kina og Rusland – om skatteudspillet, der skal dæmme op for de nationale selskabsskatters ’ræs mod bunden’ og de store selskabers udnyttelse af skattely.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Alvin Jensen

De fattige lande taber ellers også mange penge på skattely. I kombination med fritagelse for told kan det hurtigt få liv i dem.

Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

EU er ikke en progressiv operatør på - heller ikke på skatteområdet.

Men havde du regnet med det ??
EU opererer med konsensus på skatteområdet, så det ....

Det er mere forbavsende, at 24 EU-lande, herunder Danmark, Østrig, Holland og Sverige plus Luxembourg, Malta og Cypern trods alt har tilsluttet sig OECD's skatteplan.

Men lad os nu ikke tage hatten af for manden, før vi har set aftalens implementering i f. ex. Middelhavslandene !!

Torben Arendal, Alvin Jensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar