Leder

I Portugal er det gratis for en premierminister at begå fejl i en coronatid

I løbet af coronakrisen er Portugals premierminister, António Costa, både blevet hyldet for sin handlekraft og hudflettet for sin letsindighed. Smittekurverne går måske op og ned, men de portugisiske vælgeres opbakning til regeringen forbliver stabil og massiv
Portugals premierminister, António Costa, er den ene dag blevet hyldet og den næste dag hudflettet for sin håndtering af coronasmitten. Det eneste, der lader til at være stabilt, det er de portugisiske vælgeres opbakning til ham.

Portugals premierminister, António Costa, er den ene dag blevet hyldet og den næste dag hudflettet for sin håndtering af coronasmitten. Det eneste, der lader til at være stabilt, det er de portugisiske vælgeres opbakning til ham.

Ritzau Scanpix

Udland
20. juli 2021

Hvor mange menneskeliv må et måltid koste? I Portugal skal svaret tælles i tusinder.

Her har premierminister António Costas håndtering af COVID-19-pandemien haft voldsomme udsving. Den ene dag er han blevet hyldet internationalt for at have udvist en handlekraft, der har bremset smitten. Og den anden dag er han blevet internationalt hudflettet for en letsindighed, der har fået smitten til at eksplodere.

Det eneste, der lader til at være stabilt, er de portugisiske vælgeres opbakning til lederen af det socialdemokratiske Partido Socialista – mens smittekurverne går op og ned, forbliver støtten til Costa massiv.

Tilbage i marts og april sidste år kunne portugiserne med rædsel se på udviklingen i Italien og havde tid til at reagere og lukke hårdt ned i tide. Der var få smittede og færre døde.

Men senere kom landet til at fremstå som skoleeksemplet på, hvad der sker, hvis man sænker paraderne for tidligt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dan D. Jensen

En politikker som godt må være menneskelig. Hvor forfriskende

Louise Hansen

" I løbet af coronakrisen er Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, både blevet hyldet for sin handlekraft og hudflettet for sin letsindighed. Smittekurverne går måske op og ned, men de danske vælgeres opbakning til regeringen forbliver stabil og massiv"

Sådan er der så meget.

John Stahlschmidt Møller

Det kunne tænkes, at den store opbakning til socialdemokraterne i Portugal først og fremmest skyldes den økonomiske politik med en ekspansiv finanspolitik frem for den borgerlige sparepolitik, som i mange år efter finanskrisen var så katastrofal, at mange unge portugisere emigrerede til Brasilien.