Leder

Efter skarp kritik af Orbáns illiberale regime udskyder EU udbetaling af coronamilliarder

EU har udskudt sin godkendelse af de syv milliarder euro, som Ungarn står til at modtage i coronastøtte. Bruxelles bør begynde at bruge EU-midlerne som et våben til at få Ungarn til at opføre sig som et bare nogenlunde anstændigt demokrati
EU-Kommissionens beslutning om at udskyde udbetalingen af pengene til Viktor Orbán og Ungarn er indtil videre udskudt til slutseptember. Det skaber usikkerhed om, hvad der reelt vil ske med pengene, og det kan få den anspændte konflikt mellem Bruxelles og Budapest til at eskalere yderligere.

EU-Kommissionens beslutning om at udskyde udbetalingen af pengene til Viktor Orbán og Ungarn er indtil videre udskudt til slutseptember. Det skaber usikkerhed om, hvad der reelt vil ske med pengene, og det kan få den anspændte konflikt mellem Bruxelles og Budapest til at eskalere yderligere.

John Thys

Udland
31. juli 2021

EU-Kommissionen gør sig ikke i højtråbende frontalangreb på unions medlemmer. Det ligger ikke i bruxellesbureaukratens natur. I stedet bliver trusler fremført køligt, diplomatisk og med et smil.

Det fik Ungarn at mærke torsdag. Her truede Kommissionen ikke direkte med at smække pengekassen i over for premierminister Viktor Orbáns illiberale regime. Men det var et umiskendeligt varselsskud, da EU-systemet udskød sin godkendelse – og dermed udbetaling – af de syv milliarder euro, som Ungarn står til at modtage i coronastøtte fra EU’s gigantiske genopretningsfond.

»Kommissionen anmodede om en forlænget frist, og Ungarn kom ikke med indvendinger,« lød det knastørt fra Kommissionen.

Beslutningen er indtil videre udskudt til slutseptember, og det skaber usikkerhed om, hvad der reelt vil ske med pengene.

Dermed kan den allerede anspændte konflikt mellem Bruxelles og Budapest eskalere yderligere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tak, så enkelt kan det siges. Helt enig i konklusionen

Pietro Cini, Lisbeth Glud, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk, Svend-Erik Runberg, Herdis Weins og Mads Greve Haaning anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Ja, hvor svært kan det værre .... ud med Ungaren!

Eva Schwanenflügel, Mogens Kjær, Torben Siersbæk og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Det var på tide, - EU. Vil de i Ungarn ikke høre, så må de føle. Ca. 50 mia. (omregnet i danske penge,) - kommer Ungarn til at mangle i 2 mdr. , -foreløbig. Hvilket, - stadig, er den bedste nyhed, i lang lang tid. Foreløbig :"Tak herfra."

Mogens Kjær, Torben Siersbæk, Svend-Erik Runberg, Herdis Weins og Mads Greve Haaning anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Jeg deler fuldt ud harmen over autoritære, illiberale regimer som det ungarske. Men vil det gavne noget eller nogen at ekskludere disse lande fra EU? Min fornemmelse er, at en eksklusion i sådanne regimer vil kunne mobilisere endnu flere borgere mod hver udenvælts fjende. På den anden side er jeg blandt dem, der ser EU som et bolværk mod barbari. Det kunne tale for eksklusion. Et sandt dilemma.

Ungarn har frivilligt meldt sig ind i EU og hermed tilsluttet sig grundlæggende præmisser hvilket betyder, at de har til hensigt at overholde dem. Det går sløjt med netop det og derfor er det virkelig godt at de nu får et vink med en vognstang; såvidt jeg har læst mig til er den ungarske befolkning overvejende EU-tilhængere og mit håb er at de er det fordi de netop går ind for EU's grundlæggende regler og dermed vil kunne tvinge deres regering (Orban) til også at gøre det ved en evt. folkeafstemning om fortsat medlemskab (hvis man tør tro på at en sådan ville blive afholdt).
Jeg mener ikke at Ungarn ligefrem skal ekskluderes af EU men de skal tvinges til selv at tage stilling til fortsat medlemskab, herunder overholde hvad de selv har tilsluttet sig og skrevet under på.