Leder

Sverige har igen en regering. Men det grundlæggende problem er ikke løst

Stefan Löfven kan danne regering på ny, men den parlamentariske situation er fortsat låst. Hvis ikke Sverige skal have en højreregering med afgørende indflydelse til Sverigedemokraterna, er det afgørende for centrum-venstre at undgå flere kriser
Socialdemokraten Stefan Löfven holder pressemøde, efter at det onsdag stod klart, at han atter kan danne regering, efter han for godt to uger siden som den første svenske statsminister nogensinde blev væltet ved en mistillidsafstemning.

Socialdemokraten Stefan Löfven holder pressemøde, efter at det onsdag stod klart, at han atter kan danne regering, efter han for godt to uger siden som den første svenske statsminister nogensinde blev væltet ved en mistillidsafstemning.

Christine Olsson

Udland
8. juli 2021

Den akutte krise er løst. Sverige har igen en regering. Men det er en historisk svag en af slagsen, og forude venter nye politiske slag, der meget vel kan resultere i endnu en krise allerede til efteråret.

Det er situationen i vores naboland, efter at Riksdagen onsdag gav sin accept af, at socialdemokraten Stefan Löfven danner regering på ny, godt to uger efter at han som den første svenske statsminister nogensinde blev væltet ved en mistillidsafstemning.

Krisen havde sin rod i den såkaldte januaraftale, som Socialdemokraterna og regeringspartneren Miljöpartiet indgik med de borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna efter valget i 2018, hvor ingen af de daværende politiske blokke fik flertal. Med aftalen forpligtede Löfven sig groft sagt på et liberalistisk reformprogram til gengæld for midterpartiernes støtte.

Men konstruktionen var grundlæggende uholdbar. Regeringen var også afhængig af Vänsterpartiets mandater, men ikke desto mindre blev partiet holdt uden for indflydelse, fordi midterpartierne betragtede det gamle kommunistparti som en næsten lige så uacceptabel samarbejdspartner som det invandrerkritiske Sverigedemokraterna.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Selv før at alle parlamentariske muligheder var blevet prøvet og forhandlet, er dette udfald egentlig forudsigeligt.

Dette er igen et udslag af, at en stor gruppe borgerlige vælgere presser deres borgerligt-liberale parti til at holde Sverigesdemokraterne helt uden for indflydelse på regeringsmagten.

Men ligesom med den tidligere regering lever også denne på borgerlig nåde i den ene side og med med kritiske Miljøpartiet og Venstrepartiet til den anden side. Og det bliver absolut ikke en stærk regering.

Alvin Jensen

Ja Gert. Der er en rød blok, en blå blok og en brun nationalist-blok derover. Sidstnævnte åbenlyst med nazi-folk m.m.

Eva Schwanenflügel og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

@ Alvin Jensen,

Hvis sidstnævnte er Sverigesdemokraterne, har du nok ret.

Partiet er simpelt hen skabt af personer fra forskellige nazi-grupper, der havde indset, eller nærmere blev hjulpet af Ian Wachtmeister til at indse, at deres eneste mulighed for højre-nationale forandringer i Sverige, gik gennem "ordinær politik".

Den samme Ian Wachtmeister havde i øvrigt et mislykket nazi-lignende parti bag sig. Og han udvalgte, og skolede Jimmie Åkesson til at fremtræde som ordinær politiker, og fik derefter valgt Jimmie Åkesson til formand for partiet.

https://expo.se/fakta/wiki/sverigedemokraterna-sd

https://no.wikipedia.org/wiki/Ian_Wachtmeister