Leder

Lukasjenko skruer op for undertrykkelsen. EU bør stramme sanktionerne mod regimet

Efter en række episoder over sommeren er der behov for at gøre en ny status på Lukasjenko, som virker mere utilregnelig end nogensinde
Det belarussiske regime har skruet op for undertrykkelsen i de seneste måneder, og Lukasjenko virker mere utilregnelig end nogensinde.

Det belarussiske regime har skruet op for undertrykkelsen i de seneste måneder, og Lukasjenko virker mere utilregnelig end nogensinde.

Ritzau Scanpix

Udland
13. august 2021

Når vi mennesker overdriver, er det tit, fordi vi kompenserer for noget. Det kan være følelsen af mindreværd eller en frygt, der driver os til at gå for vidt. Diktatorer siges især at have dette karaktertræk, og Aleksandr Lukasjenko er for tiden ingen undtagelse.

Faktisk lader det til, at den belarusiske leder i stigende grad tyer til et ’overdrivelse-fremmer-forståelse’-princip. Tag bare i mandags, hvor Lukasjenko under en otte timer lang pressekonference slog sin magt fast:

»Jeg er groet ind i dette land, og det i mig. Og jeg kan ikke forestille mig, hvordan det er muligt med et liv på pension eller at beskæftige sig med noget andet.«

I det belarusiske samfund er undertrykkelsen intensiveret. Antallet af politiske fanger er alarmerende højt, og volden fra regimets styrker er blevet mere brutal og arbitrær. Derudover forsøger regimet at kvæle resterne af civilsamfundet. For få uger siden blev cirka 50 NGO’er lukket ned i hvad Lukasjenko kaldte en ‘rengøringsoperation’.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Demokrati er godt! Men gud , hvad det er langsomligt.... helst når man skal nakke en diktator......

EU bestikker sig ud af flygtningekriser, EU skyder på flygtninge langs imperiets grænser, EU fører økonomisk og politisk krig mod politiske fjendebilleder, EU har medvirket til markedsgørelse og destabilisering af den socialpolitiske samtale i medlemslandene, EU har bremset den socialstatslige udvikling i Norden og andre steder, EU har dikteret austerity i imperiets mest økonomisk udsatte lande, EU har etableret en fælles mønt med økonomisk make-up som grundlag. Men EU er den helt rette til at bedømme og sanktionere andres mangel på demokrati og humanitært ansvar?

Per Dørup, Alvin Jensen, Anders Graae, jens christian jacobsen, Torben Skov, Per Torbensen, Arne Albatros Olsen og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Hvis Lukasjenko skulle komme på den idé at læse på Historiens kronologi, vil han slå fast, at det i dag er 60-året for oprettelsen af muren i Berlin. Den var ved siden "problemet i 1953" den sikre vej til DDRs endeligt.

Arne Albatros Olsen

Han er mere gangster end præsident !

jens christian jacobsen

Hvad hjælper sanktioner? Husker I Israel, Iran, Rusland, Cuba, Venezuela? De fattige blev fattigere. Undertrykkerne forstærkede undertrykkelsen - og de sidder der endnu.
Det ved Vesten godt. Og centrum/venstre applauderer. Vores regeringer gør noget!