Leder

Og nu også en hængt aktivist i Kijev: Belarus har luret Putins metoder

Hele Europa har en både moralsk forpligtelse og politisk interesse i at støtte de belarusiske dissidenter. Mandagens angivelige hængning af en aktivist i Kijev ligner endnu et vink med en vognstang om hvorfor
Den belarusiske NGO-leder Vitalij Sjisjov blev fundet død i Kijev, hvor han havde boet i eksil siden 2020.

Den belarusiske NGO-leder Vitalij Sjisjov blev fundet død i Kijev, hvor han havde boet i eksil siden 2020.

Gleb Garanich

Udland
4. august 2021

Selv for de mest garvede skurke bør tvivlen komme den anklagede til gode. Og i tilfældet Belarus foreligger beviserne stadig ikke. Men alting peger i en dyster retning i den sag, som tirsdag rystede Belarus og dets nabolande i og uden for EU, da den belarusiske Vitalij Sjisjov blev fundet hængt i en park i Ukraines hovedstad Kijev.

Sjisjov havde boet i eksil i Kijev siden den brutale nedknipling af protesterne mod den belarusiske valgsvindel i 2020, og han ledte her en organisation, der hjælper belarusere med at flygte fra forfølgelse i Lukasjenkos regime. At det ikke er et ufarligt job, vidste Vitalij Sjisjov: Ifølge venner og kolleger blev han regelmæssigt »forfulgt af fremmede« på sine joggingture i Kijev.

Det formodede mord kommer oven i weekendens OL-skandale om den belarusiske sprinter Krystsina Tsimanouskaya, der efter åbenmundet sportslig kritik – uden skyggen af politiske overtoner – blev sat af bestillingen og truet med at blive fløjet direkte hjem til Minsk.

Vitalij Sjisjov ledte en organisation, der hjælper belarusere med at flygte fra forfølgelse i Lukasjenkos regime.

Vitalij Sjisjov ledte en organisation, der hjælper belarusere med at flygte fra forfølgelse i Lukasjenkos regime.

Reuters/Ritzau Scanpix

Med mindelserne om Lukasjenkos flykapring og fængsling af den regimekritiske journalist Roman Protasevitj lykkedes det atleten af undslippe til den polske ambassade i Tokyo og få humanitært visum. At netop Ukraine, Polen og især Litauen også optager dissidenter for at pleje deres eget image, skal her ikke sløre for, at de øvrige EU-lande har en både moralsk forpligtelse og politisk interesse i at hjælpe såvel Belarus’ nabolande som de landflygtige belarusiske regimekritikere, der kæmper for et stabilt demokrati i EU’s forhave.

Det bliver ikke lettere af de mange gråtoner i sager som Vitalij Sjisjovs. Ifølge ukrainsk politi undersøges hængningen både som mord, selvmord og mord forklædt som selvmord. Med andre ord: Vi vader i indicier, men også i tvivl. Det ligner en del af pointen. Ligesom i Putin-regimets likvidering af en georgier på åben gade i Berlin i 2019, ser budskabet ud til at være: Vi gør det, og vi efterlader både tvivl og spor – så selv i udlandet kan du som regimekritiker aldrig føle dig sikker noget sted.

Mens Belarus synker stadig dybere ned i det totalitære hul, må vi i EU derfor konstant afveje dilemmaerne i vores sanktioner og minde os selv om: Selvfølgelig skal vi støtte de demokratiske bestræbelser og straffe regimet i Belarus. Også selv om det på kort sigt kan virke mere bekvemt at vende hovedet mod vest og se den anden vej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Siersbæk

Og "Vesten" kan af indlysende grunde ikke kopiere "Putins metoder" over for storforbruderen i Minsk.

Men TÆNK, hvis vi kunne!

Fra en korrekturlæser:
Nej, Sjisjov ‘ledte’ ikke en organisation, han ledede den. Selv om ‘lede’ både kan betyde at forsøge at finde, og at føre an, bør en såkaldt intellektuel avis som Information kunne skelne. Jeg har været dansklærer i 43 år, og har set, hvordan journalisters sjusk ryger direkte ind i folks sprogbrug.

Det er jo ikke blot sproget, som halter i artiklen - det gør ethvert forsøg på at tilvejebringe bred og flersidig information også. Gul presse; en krigshvisken i retorisk lårkort.

Helle Degnbol

Kære Rønnov, Schmidt og Zennaro. Jeg ser ikke noget til hinder for at man bruger den i øvrigt ældre form ledte i betydningen 'styrede' i eksempler som 'han ledte organisationen/foretagendet/stedet'.

Variation i sproget forekommer og tillades.

Det er i det hele taget svært at se tegn på sjusk i denne artikel.

Der hersker græsselige forhold både i Belarus og udenfor landets grænser, og man må være journalister og andre talsmænd for forpinte borgere og dissidenter taknemmelig, at I holder os på sporet.

"Det er i det hele taget svært at se tegn på sjusk i denne artikel."

Hvis man ikke vil se efter, er det naturligvis ikke nemt at fange sjusk/dårlig journalistik - så lad mig give blot et enkelt eksempel:
"Det bliver ikke lettere af de mange gråtoner i sager som Vitalij Sjisjovs. Ifølge ukrainsk politi undersøges hængningen både som mord, selvmord og mord forklædt som selvmord. Med andre ord: Vi vader i indicier, men også i tvivl. Det ligner en del af pointen. Ligesom i Putin-regimets likvidering af en georgier på åben gade i Berlin i 2019, ser budskabet ud til at være: Vi gør det, og vi efterlader både tvivl og spor – så selv i udlandet kan du som regimekritiker aldrig føle dig sikker noget sted."

Uopklarede forbrydelser tilskrives nærmest utilsløret den russiske regering, som også konkluderes at anvende en tvivl/spor-strategi, som heller ikke er dokumenteret. Det er ren spekulation, på linje med Skripal og Navalnyj-sagerne hvor vi præsenteres for utrolige historier, som vestlige efterretningstjenester nægter at dele beviserne for med russerne i JIT's m.m.

Maj-Britt Kent Hansen

Vedr. ledte/ledede.

Af Ordnet fremgår at "ledte" har førsteprioritet i denne sammenhæng. Se inserat nedenfor:

lede2 verbum
BØJNING -r, ledte eller -de, ledt eller -t
UDTALE [ˈleːðə] præteritum, ledte: [ˈleːdə] præteritum participium, ledt: [ˈleˀd] tip
OPRINDELSE norrønt leiða, engelsk lead afledt af lide 'gå'
Skjul Betydning
Betydninger
1.
stå i spidsen for; have bestemmende indflydelse på
SYNONYMER styre forestå
ORD I NÆRHEDEN bestyre