Leder

Spredningen af hackingsoftware er ødelæggende for demokratiet

Pegasus-afsløringerne dokumenterer, at misbrug af avanceret overvågningsteknologi mere er normen end undtagelsen. Derfor skal udbredelsen bremses nu
Studerende i Indien er gået på gaden i New Delhi for at protestere mod misbrug af avanceret overvågningsteknologi fra det såkaldte Pegasus-projekt. Man frygter, at teknologien i autoritære lederes hænder vil blive misbrugt til at undertrykke legitim opposition og forfølge regimernes kritikere.

Studerende i Indien er gået på gaden i New Delhi for at protestere mod misbrug af avanceret overvågningsteknologi fra det såkaldte Pegasus-projekt. Man frygter, at teknologien i autoritære lederes hænder vil blive misbrugt til at undertrykke legitim opposition og forfølge regimernes kritikere.

AA/ABACA

Udland
4. august 2021

De seneste uger har afsløringer fra det såkaldte Pegasus-projekt præget de globale medier.

Afsløringerne viser, hvordan hackingværktøjer udviklet af det israelske firma NSO Group er blevet misbrugt af en lang række lande til at overvåge journalister, aktivister og politisk opposition.

Det israelske firma hævder ellers selv, at det sælger værktøjerne til statslige kunder for at gøre dem i stand til at bekæmpe organiseret kriminalitet og terrorisme. Men afsløringerne dokumenterer, at misbruget er så omfangsrigt, at det virker til at være normen snarere end undtagelsen.

Pegasus-softwaren kan bruges til at tage fuldstændig kontrol over en mobiltelefon. Inficeres telefonen, kan angriberen hente alle billeder, mails og dokumenter på telefonen og bruge telefonens kamera og mikrofon til at filme og aflytte brugeren.

Afsløringerne af, hvordan Pegasus i praksis bliver brugt, er både forventelige og dybt skandaløse.

Forventelige, fordi de bekræfter, hvad kritikere fra starten har sagt: at avanceret overvågningsteknologi i autoritære lederes hænder selvfølgelig vil blive misbrugt til at undertrykke legitim opposition og forfølge regimernes kritikere. Og skandaløse, fordi omfanget af misbruget dokumenterer, hvor effektive overvågningsværktøjerne er til politiske repression i både demokratiske stater og diktaturer.

Som Information beskrev i weekenden, kan Pegasus-skandalen i Indien sammenlignes med Watergate, hvor den republikanske præsident Nixons stab blev afsløret i at spionere imod Demokraterne. I dag foregår den slags via software, og i Indien ser Modi-regeringens misbrug ud til at have været ganske omfattende.

Også i Mexico tyder alt på omfattende overvågning af den politiske opposition og kritiske aktivister, og i Ungarn er værktøjet blevet brugt til at inficere telefoner hos journalister, der arbejdede på kritiske historier om regeringen.

Pegasus-skandalen udstiller også, hvor naive de danske myndigheder var for få år siden. Som Information dengang afslørede, godkendte de danske myndigheder eksport af avanceret internetovervågningsteknologi fra Danmark til blandt andet Saudi-Arabien, Marokko og De Forenede Arabiske Emirater. Regimer, som også ser ud til at være kunder hos Pegasus og i omfattende grad har misbrugt værktøjet til undertrykkelse.

Svært at kontrollere

Det har desværre lange udsigter at få eksporten af hackingværktøjerne under kontrol. Det arabiske forår fik debatten om eksport af avanceret overvågningsteknologi fra EU til diktaturer til at blusse op, men EU har efter årelange bestræbelser på at skærpe kontrollen kun formået at vedtage en udvandet version.

NSO Group opererer fra Israel, og selv om man kan håbe på, at den eskalerende skandale kan føre til øget pres for eksportkontrol, er det beklageligvis sandsynligt, at man her fortsat vil prioritere erhvervs- og udenrigspolitiske interesser over hensyn til menneskerettigheder.

Men skandalerne understreger, at selv om det er svært, bør man gøre en langt større politisk indsats for at få markedet under kontrol.

Techfirmaer som Apple skal presses til at sikre deres produkter bedre, og myndighederne skal skride langt hårdere ind over for handlen med sikkerhedshuller – de såkaldte zero-days.

Udvikling og salg af hackingværktøjer på det kommercielle marked kommer aldrig til at kunne stoppes fuldstændigt, men det kan blive langt sværere og langt dyrere, hvis vestlige regeringer og de store techvirksomheder øger indsatsen.

Afsløringer som disse får ofte kynikere til at konkludere, at der intet er at gøre. At vi længe har vidst, at intet digitalt er sikkert, og at privatlivet er dødt.

Men konklusionen bør være en anden.

Diktaturernes misbrug af spionværktøjerne til undertrykkelse viser, at det er nødvendigt at kæmpe for privatliv og kommunikationsfrihed. At det er en forudsætning for, at man som opposition kan organisere sig effektivt, og at demokratiet kan fungere på ordentlige vilkår. Derfor bør udbredelsen af værktøjerne stoppes, og de firmaer, der tjener kassen på at sælge dem, bekæmpes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

It-teknologi er og bliver en fejlslagen teknologi.

jens christian jacobsen

".. i autoritære ledelsers hænder. '
Ikke kun. Også hos Mette Frederiksen, Merkel og Macron.

Ib Christensen, Bjarne Andersen, Jan Nielsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Apropos overvågningskriminalitet, whistleblowing og retspraksis, herunder pressefrihed, så er der forleden afsagt dom i sagen mod Craig Murray - og sagen er både principiel og særdeles lærerig. Hér er Murray's egne ord om dommen og perspektiverne:
https://www.youtube.com/watch?v=mu46rhAWXic

Og hér er lidt perspektivering af sagen:
https://www.youtube.com/watch?v=gWe1j3sdWyw
https://www.youtube.com/watch?v=MLjRayVD8rY

Murray kan efter dommen ikke vidne i den verserende retssag i Spanien, som omhandler ulovlig overvågning af Assange under dennes ophold i den equadorianske ambassade.

Louise Hansen

Det er godt at overvåge dem, der er en trussel mod samfundet. Lige til det punkt, hvor samfundetr begynder at betragte dig som en trussel mod samfundet.

Lars Bo Jensen

Det der ødelægger demokratier, er at de alle er underlagt et system der forlanger evig eksponentiel vækst. Det er ikke muligt at have evig eksponentiel vækst på en klode af begrænset størrelse, men det medfører straf fra systemet, hvis ikke demokratierne forfølger denne umulige ide.

Lars Bo Jensen

Verdens mest succesfulde overvågning er google.