Leder

Spredningen af hackingsoftware er ødelæggende for demokratiet

Pegasus-afsløringerne dokumenterer, at misbrug af avanceret overvågningsteknologi mere er normen end undtagelsen. Derfor skal udbredelsen bremses nu
Studerende i Indien er gået på gaden i New Delhi for at protestere mod misbrug af avanceret overvågningsteknologi fra det såkaldte Pegasus-projekt. Man frygter, at teknologien i autoritære lederes hænder vil blive misbrugt til at undertrykke legitim opposition og forfølge regimernes kritikere.

Studerende i Indien er gået på gaden i New Delhi for at protestere mod misbrug af avanceret overvågningsteknologi fra det såkaldte Pegasus-projekt. Man frygter, at teknologien i autoritære lederes hænder vil blive misbrugt til at undertrykke legitim opposition og forfølge regimernes kritikere.

AA/ABACA

Udland
4. august 2021

De seneste uger har afsløringer fra det såkaldte Pegasus-projekt præget de globale medier.

Afsløringerne viser, hvordan hackingværktøjer udviklet af det israelske firma NSO Group er blevet misbrugt af en lang række lande til at overvåge journalister, aktivister og politisk opposition.

Det israelske firma hævder ellers selv, at det sælger værktøjerne til statslige kunder for at gøre dem i stand til at bekæmpe organiseret kriminalitet og terrorisme. Men afsløringerne dokumenterer, at misbruget er så omfangsrigt, at det virker til at være normen snarere end undtagelsen.

Pegasus-softwaren kan bruges til at tage fuldstændig kontrol over en mobiltelefon. Inficeres telefonen, kan angriberen hente alle billeder, mails og dokumenter på telefonen og bruge telefonens kamera og mikrofon til at filme og aflytte brugeren.

Afsløringerne af, hvordan Pegasus i praksis bliver brugt, er både forventelige og dybt skandaløse.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

It-teknologi er og bliver en fejlslagen teknologi.

jens christian jacobsen

".. i autoritære ledelsers hænder. '
Ikke kun. Også hos Mette Frederiksen, Merkel og Macron.

Ib Christensen, Bjarne Andersen, Jan Nielsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, kjeld jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Apropos overvågningskriminalitet, whistleblowing og retspraksis, herunder pressefrihed, så er der forleden afsagt dom i sagen mod Craig Murray - og sagen er både principiel og særdeles lærerig. Hér er Murray's egne ord om dommen og perspektiverne:
https://www.youtube.com/watch?v=mu46rhAWXic

Og hér er lidt perspektivering af sagen:
https://www.youtube.com/watch?v=gWe1j3sdWyw
https://www.youtube.com/watch?v=MLjRayVD8rY

Murray kan efter dommen ikke vidne i den verserende retssag i Spanien, som omhandler ulovlig overvågning af Assange under dennes ophold i den equadorianske ambassade.

Louise Hansen

Det er godt at overvåge dem, der er en trussel mod samfundet. Lige til det punkt, hvor samfundetr begynder at betragte dig som en trussel mod samfundet.

Egentlig er det en underlig overskrift, også selv om konklusionen er ganske korrekt.

For det er jo ikke softwaren, der her er problemet. Problemet består i, hvem der har opnået mulighed til at anvende denne type af software. Og egentlig er det et basalt demokratisk problem.

Det er et demokratisk problem, at producenterne egentlig blot at opnå tilladelse til at sælge deres udvikling til alle, der efterspørger produktet.

Og det er et demokratisk problem, at borgerne vælger politikere, der misbruger denne form for software.

Udviklingen lader sig ikke stoppe. Og der er faktisk China-produkter på markedet, der kan præcis det samme, men som også går sporløst ind på borgernes computere, og både kan rumaflytte, og kan sende fra en slukket pc. Og disse software kan både genkende personer på ansigtet samt via stemme og sprogbrug.

For dem, der endnu ikke ved det, har EU sat en udvikling i gang med en form for avanceret udbygget løgnedetektor, der også skal kunne genkende borgerne på brøkdele af sekunder.

Dette er sat i gang for skatteborgernes penge, men samtidig holder man skatteborgerne udenfor indsigt. Det menes, at netop dette hemmelighedskræmmeri er en klar overtrædelse af EU´s interne regler, og derfor vil mindst 2 EU-parlamentarikere have rejst sagen juridisk.

Denne software er først og fremmest planlagt til anvendelse ved passage af både indre og ydre grænser. Lige så diskret som man i dag scanner grænsegængernes biler, nummerplader og pas ved grænsepassager, vil der fremover blive stillet nogle få tilfældige spørgsmål til grænsegængerne, der afslører motiv og ærinde til at passere grænsen.

I forbindelse med systemets udvikling testes det allerede i dag ved en række grænser i EU. Og det er lykkes en journalist, der har "jagtet" systemet i månedsvis, at blive kontrolleret ved grænsepassage.

Ud af 16 diskrete og "tilfældige" spørgsmål konstaterede han, at systemet kun var effektivt ved de 12 spørgsmål - altså 75%. Så der er stadig plads til forbedringer.

Dette system skal anvendes i alle EU-lande. Og ingen udenfor en ganske snæver kreds i EU-kommissionen og ministerrådet ved, hvilke formål denne form for overvågning af borgerne yderligere skal kunne anvendes til. - Eller hvad det på sigt bliver udviklet til at kunne. Men i forbindelse med en fodboldkamp for nylig, kunne systemet i et lands politis besiddelse åbenbart identificere voldelige fodboldbøller fra et andet land med nationalitet, navn, adresse og ID-nummer.

Lars Bo Jensen

Det der ødelægger demokratier, er at de alle er underlagt et system der forlanger evig eksponentiel vækst. Det er ikke muligt at have evig eksponentiel vækst på en klode af begrænset størrelse, men det medfører straf fra systemet, hvis ikke demokratierne forfølger denne umulige ide.