Leder

Stefan Löfven tog ansvar i Sveriges politiske kaos. Men efterlader et parti, der betaler prisen

Svenskerne bør være glade for, at afgående statsminister Stefan Löfven var den voksne i rummet under de kaotiske regeringskriser. Men prisen for at bevare magten på socialdemokratiske hænder kan vise sig at være meget dyr for det parti, han efterlader
Stefan Löfven efterlader sig et parti, der skal bygges op igen efter hans syv år med regeringsmagten.

Stefan Löfven efterlader sig et parti, der skal bygges op igen efter hans syv år med regeringsmagten.

Ritzau/Scanpix

Udland
24. august 2021

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) er blevet beskrevet som manden med ni liv. I maj rejste han sig efter et mistillidsvotum og genvandt magten efter oppositionens udfordrer, Moderaternas Ulf Kristersson, så ud som en plukket hane, der havde pustet sig op, men ikke kunne levere, da det kom til stykket.

Löfven er også en mand, der har måttet forvalte sin magt efter princippet ’en krise ad gangen’: flygtningekrise, terrorattentat, kriminalitet og daglige skyderier, coronakrise og regeringskrise. Søndag mente Löfven antagelig, at han var ved at have opbrugt sine politiske liv og meddelte sin afgang som formand for Socialdemokraterna gennem ti år – de syv af dem som statsminister.

Det ser unægtelig ud som en panikløsning, og de færreste havde set det komme. Hvis et kriterium for en succesfuld regeringsleder og partiformand er, at man efterlader sit parti et bedre sted, end da man overtog det, kan det i høj grad diskuteres, om den tidligere svejser og fagforeningsleder svigter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her