Leder

Afghanske flygtninge er et betændt dilemma, hvis man tror mere på menneskerettigheder end realpolitik

Europa synes klar til at gå på kompromis med tidligere tiders humanistiske og udenrigspolitiske principper af frygt for en ny flygtningekrise efter Talebans magtovertagelse. Løsningen er mure og penge. Spørgsmålet er, hvem vi skal betale til denne gang?
Kritikken af Ungarns Viktor Orbán i 2015 for opførslen af en mur mod flygtninge er ifølge den danske udlændingeminister Mattias Tesfaye »fejlagtig«.

Kritikken af Ungarns Viktor Orbán i 2015 for opførslen af en mur mod flygtninge er ifølge den danske udlændingeminister Mattias Tesfaye »fejlagtig«.

Jacob Ehrbahn

Udland
2. september 2021

Stop for »ulovlig« migration, opførsel af grænsemure og millioner af euro i støtte til nærområderne for at holde de afghanere ude af Europa, som nu desperat flygter, af frygt for at Taleban vil genindføre hardcore sharialov. Det europæiske svar på krisen i Afghanistan begynder at tage form.

Da EU’s indenrigsministre, inklusive den danske udlændingeminister Mattias Tesfaye, mødtes tirsdag i denne uge, var det således for at sende et første, samlet signal om, hvordan man vil håndtere krisen. Svarene handler hovedsageligt om frygten for en ny flygtningekrise som i 2015.

»Vi må ikke ende i en situation i Europa, hvor det enten handler om at hjælpe mennesker på flugt eller at bevare europæiske velfærdsstater. Vi skal kunne begge ting,« lød det fra den danske minister til TV 2.

Danmark har allerede givet 100 millioner kroner til Røde Kors, og ministeren opfordrede til, at man fra det internationale samfund hurtigt giver nødhjælpsorganisationerne de nødvendige midler, »for ellers rammer det os lige i nakken om ganske kort tid,« som han formulerede det.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Undskyld, men jeg ser intet dilemma.
Vi skal tage os af dem, der er truet, basta,
Kun med nationalegoistiske briller kan man fremkalde et dilemma. Og givetvis er det der, vores snævertsynede regering står.

Anders Graae, Gitte Loeyche, Thomas Tanghus, John Andersen, Ib Gram-Jensen, Marianne Stockmarr, Hans Larsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar
Kim Svenningsen

Sørgeligt. Det er hermed endnu en gang fastslået, at humanisme er et ikke eksisterende fænomen i det danske Socialdemokrati.

Thomas Tanghus, John Andersen, Marianne Stockmarr, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Kim Svenningsen. ”humanisme” er som ”menneskeret” begreber vi hylder, og i disse tider bruger som våben mod ”de anderledes andre” som vi anser ikke er så humanistiske som vi er. Det er definitivt intet krav danskere stiller på sig selv.

Anders Graae, John Andersen, Eva Schwanenflügel og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar

Der er vel et reelt problem man kunne illustrere ved, at havde amerikanerne og danskerne fly i enhver by i Pakistan, Indien eller Bangladesh ville vi straks kunne 'løfte' millioner af millioner af mennesker ud.

Ja, der er sikkert lande indenfor EU som ville give samme resultat.

Fattigdom har konsekvenser.

Kubilay Karahan

EU forsøger igen med at bestikke Tyrkiet til at være en bufferzone som det gjorde i 2015. Jeg tror ikke rigtig at det går denne gang. Af PR-mæssige årsager har EU altid gjort et stort nummer ud af dets humanistiske principper sålænge der var tale om et par ti-tusinder flygtninge, og det er faktisk ikke noget man bør og kan prale af. Den rigtige prøve kommer når man nægter at tage imod millioner af flygtninge som Vestens fatale krige, udbytnings- og klimapolitikker har været skyld i, og at man ligesom Den Store Racist og Fascist af Trump bygger skammens mure op langs EU's grænser..